Υποδοχή Ιεράς Εικόνας Παναγίας Φανερωμένης Κυζικηνής στη Νέα Πέραμο Αττικής

«Με τη δέουσα θρησκευτική λαμπρότητα, τον απαιτούμενο σεβασμό και την εθνική υπερηφάνεια, υποδέχτηκε στις 10 Σεπτεμβρίου 2023 η Ενορία της Νέας Περάμου Αττικής, το αντίγραφο της θαυματουργής Εικόνος της Παναγίας της Φανερωμένης, της Κυζικινής», όπως αναφέρει ανακοίνωση του πατρός Κωνσταντίνου, εφημέριου και προϊσταμένου του Ιερού Ναού του Αγίου Γεωργίου Νέας Περάμου Αττικής. Αναλυτικά:

Το πρωτότυπο φυλάσσεται στον Πάνσεπτο Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου στο Φανάρι (Κωνσταντινούπολη).

Παναγία ΚυζικηνήΗ έλευση της Εικόνας ξεκίνησε από την Ιερά Μονή της Παναγίας Φανερωμένης Σαλαμίνος όπου εψάλλη δέηση, κατά την οποία ευλογήθηκαν τα πλοία και ακολούθως το πλοίο που μετέφερε την Ιερά Εικόνα προσάραξε στον λιμένα της Νέας Περάμου, όπου πλήθος πιστών ανέμενε την Εικόνα για να την υποδεχτεί. Εψάλη δεύτερη δέηση έξωθεν του Ναού του Αγίου Νικολάου, στον εν λόγω λιμένα, όπου ευλογήθηκαν τα δίκτυα των αλιέων.

Ακολούθως, ξεκίνησε η λιτανευτική πομπή με κατεύθυνση τον Ενοριακό Ναό του Αγίου Γεωργίου, όπου στα προπύλαια του ναού ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας Μεγάρων και Σαλαμίνος κ.κ. Κωνσταντίνος, υποδέχτηκε την Ιερή Εικόνα πλαισιούμενος από Ιερείς της τοπικής Μητροπόλεως καθώς και από Ιερείς άλλων Μητροπόλεων, που έσπευσαν να υποδεχτούν το σύμβολο του Μικρασιάτικου Ελληνισμού της Κυζίκου. Κατόπιν εψάλη δέηση και ευθύς αμέσως ξεκίνησε ο πανηγυρικός Εσπερινός, κατά τη διάρκεια του οποίου ο επιχώριος Ιεράρχης χειροθέτησε σε πνευματικό τον Αρχιμανδρίτη π. Πολύευκτο Φουσκαρή, εφημέριο του Καθεδρικού Ιερού Ναού Κοιμήσεως Θεοτόκου Μεγάρων.

Πριν το τέλος του Εσπερινού ο προϊστάμενος του Ναού π. Κωνσταντίνος, εκφώνησε τον πανηγυρικό λόγο της ημέρας, στον οποίο ανέφερε την ιστορία της Ιεράς Εικόνος της Παναγίας της Φανερωμένης και το πώς το Ιερό αυτό Σύμβολο συνδέει την ιστορία της ενορίας, αλλά και της πόλεως, με το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον.

Στο λόγο του ευχαρίστησε τον Παναγιώτατο Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο, ο οποίος ανταποκρίθηκε θετικά και ενέκρινε το αίτημα της Ενορίας του Αγίου Γεωργίου Νέας Περάμου Αττικής, σχετικά με την κατασκευή αντιγράφου της εικόνος της Παναγίας της Φανερωμένης της Κυζικινής. Τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Μεγάρων και Σαλαμίνος κ. Κωνσταντίνο, αλλά και τον Πρωτοσύγκελλο της Ιεράς Μητροπόλεως Αρχιμανδρίτη π. Προκόπιο Γεωργίου, καθώς και όλους όσους συνέβαλαν με κάθε τρόπο, ώστε να εκπληρωθεί το όνειρο των εκπατρισμένων προγόνων της Ενορίας.

Κατόπιν τον λόγο έλαβε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Κωνσταντίνος, ο οποίος ευχαρίστησε με τη σειρά του τον Παναγιώτατο Οικουμενικό πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο, για τη χορήγηση της σεπτής πατριαρχικής ευλογίας, για την κατασκευή της Εικόνας και τόνισε τη σημασία της έλευσης αυτού του Ιερού Συμβόλου που έρχεται 100 χρόνια μετά τη Μικρασιάτικη τραγωδία, να υπενθυμίσει ότι δεν υπάρχουν χαμένες πατρίδες, αλλά αλησμόνητες πατρίδες.

Φωτορεπορτάζ: Νίκος Σέρτ – Νέα Πέραμος

Δείτε επίσης: Αντίγραφο Παναγίας Φανερωμένης της Κυζικηνής

Παρόμοια άρθρα

Back to top button