«Υγρό Πυρ 2024» – Ήχησαν σειρήνες στην άσκηση ετοιμότητας [βίντεο]

Άσκηση ευρείας κλίμακας με την κωδική ονομασία «Υγρό Πυρ 2024» πραγματοποιήθηκε σήμερα από την Πυροσβεστική Υπηρεσία στις εγκαταστάσεις των ΕΛΠΕ στο Πέραμα Μεγάρων. Στην άσκηση συμμετείχαν οι Διοικήσεις Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Δυτικής Αττικής, κλιμάκιο της Περιφέρειας, η Εθελοντική Ομάδα Μεγάρων «Κούρος», η Αστυνομία, η Τροχαία, το Λιμενικό και βέβαια η Πολιτική Προστασία του Δήμου Μεγαρέων με τον αντιδήμαρχο Δημήτρη Βόρδο, συντονιστή των συνδρομητικών δυνάμεων του Δήμου και ο αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος, Σπύρος Νικολάου, ο οποίος παρακολούθησε την άσκηση επί του πεδίου.

Από τις 10:00 το πρωί, που συνέβη το περιστατικό έκτακτης ανάγκης κατά το σενάριο της άσκησης, έως τις 12:00, ήχησαν σειρήνες, κατέφθασαν δυνάμεις Πυροσβεστικών υπηρεσιών, Αρχών τήρησης της τάξης για να διενεργηθούν τα προβλεπόμενα και να καταγραφούν τα σημεία αδυναμίας ενδεχομένως που μπορεί να προέκυψαν και λογικά καταγράφηκαν και αφορούν στα απρόβλεπτα. Έτσι ελπίζουμε πως μπορεί και να επικαιροποιηθεί το σχέδιο αντιμετώπισης συμβάντων έκτακτης ανάγκης.

Δηλώσεις του δημάρχου Μεγαρέων, Παναγιώτη Μαργέτη και του αντιδημάρχου Πολιτικής Προστασίας Δημήτρη Βόρδου σχετικές με τη σημερινή άσκηση απεστάλησαν με δελτίο τύπου.

Δήλωση δημάρχου Παναγιώτη Μαργέτη: «Η σημερινή άσκηση ευρείας κλίμακας με την ονομασία «Υγρό Πυρ 2024» που πραγματοποιήθηκε στο Πέραμα Μεγάρων, στις βιομηχανικές εγκαταστάσεις των ΕΛΠΕ, με πρωτοβουλία της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και τη συμμετοχή Αρχών και φορέων αποτελεί αναγκαιότητα των καιρών, τόσο για την ασφάλεια της ίδιων των εγκατάστασεων, όσο και για τους πολίτες οι οποίοι θα πρέπει να αισθάνονται ασφαλείς μιας και οι ζωές τους και οι περιουσίες τους γειτνιάζουν και η καθημερινότητά τους είναι συνυφασμένη με αυτές. Χαιρετίζουμε και υποστηρίζουμε τέτοιου είδους αναγκαίες για όλους και απαραίτητες πρωτοβουλίες, καθώς καλλιεργείται η ανάπτυξη συνεργασίας και επικοινωνίας των συνεργαζόμενων εμπλεκόμενων φορέων, επιδιώκοντας ως στόχο τη διαρκή βελτίωση της αποτελεσματικότητας των διαδικασιών αντιμετώπισης καταστάσεων έκτακτης ανάγκης αν και εφ΄όσον – παρ’ ελπίδα – προκύψουν. Περιμένουμε τις τελικές εκτιμήσεις των παρατηρητών και των επιτελικών στελεχών που ενδεχομένως θα επιφέρουν τη βέλτιστη επικαιροποίηση σχεδίου αντιμετώπισης έκτακτης ανάγκης με βάση τα όσα διαδραματίστηκαν κατά την άσκηση, καθώς και παρατηρήσεις για το κατά πόσο και σε ποιο βαθμό προκύπτει επιβεβαίωση της αξιοπιστίας των υλικοτεχνικών μέσων των φορέων και των υποδομών τους. Στοιχεία που τελικώς από κοινού πρέπει να μελετήσουμε και τυχόν ατέλειες ή ελλείψεις να τεθούν προς διευθέτηση και τακτοποίηση για την ασφάλεια πρωτίστως της ανθρώπινης ζωής και του φυσικού πλούτου».

Δήλωση αντιδημάρχου Δημήτρη Βόρδου: «Σύνθετη άσκηση ευρείας κλίμακας πραγματοποιήθηκε σήμερα, Πέμπτη 18 Απριλίου 2024, στην περιοχή των ΕΛΠΕ με ταυτόχρονα «συμβάντα» εντός της εγκατάστασης των διυλιστηρίων και στο δασύλλιο απέναντί τους. Την άσκηση διοργάνωσε με επιτυχία το τοπικό (και πάντα επιχειρησιακά ετοιμοπόλεμο) πυροσβεστικό κλιμάκιο της περιοχής μας σε συνεργασία με τις μονάδες ασφαλείας των ΕΛΠΕ και με τη συνδρομή της Αντιπεριφέρειας Δυτικής Αττικής και της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Δυτικής Αττικής, ενώ συμμετείχαν πλείστοι φορείς που εμπλέκονται σε ένα τέτοιο συμβάν (Τροχαία, Αστυνομία, Λιμενικό, εθελοντικές ομάδες κτλ). Ο Δήμος Μεγαρέων συνέδραμε την επιχείρηση κατάσβεσης στο γειτονικό δασύλλιο με μηχανήματα έργου και την υδροφόρα του, ενώ η άσκηση σε πραγματικό πεδίο με αληθινούς χρόνους αποτέλεσε αφορμή να αναδειχθούν διάφορα προβλήματα επικοινωνίας ή συνεργασίας που μπορεί να προκύψουν την κρίσιμη ώρα… Ήταν μια άκρως επιμορφωτική δράση που τοποθέτησε όλους τους φορείς «προ των ευθυνών τους» και ανέδειξε επί μέρους θέματα τα οποία η κάθε Αρχή ξεχωριστά και όλες μαζί συνολικά θα πρέπει να επεξεργαστούμε και να επιλύσουμε ώστε να είμαστε ακόμη πιο ετοιμοπόλεμοι την επόμενη φορά».

Παρόμοια άρθρα

Back to top button