Ξεκίνησε η επιστροφή των επιβατών του Norman Atlantic – Μεταφέρθηκαν οι 2 Μεγαρίτες (Συνεχής ενημέρωση)

UPDATE:
 
(31/12) 22.00 : Μετά από έντονο διάβημα που έγινε από το Αρχηγείο του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής στο Κέντρο Έρευνας και Διάσωσης της Ρώμης, έχουμε την επίσημη ενημέρωση από τις ιταλικές αρχές για τον αριθμό των θυμάτων της ναυτικής τραγωδίας. Ο συνολικός αριθμός των νεκρών μέχρι στιγμής είναι 10, εκ των οποίων τρεις είναι οι Έλληνες που έχουν ταυτοποιηθεί, 4 οι ταυτοποιημένοι αλλοδαποί και 2 ακόμη μη ταυτοποιημένοι. Επιπλέον, σημειώνεται ότι εντοπίστηκε 1 σορός αγνώστων λοιπών στοιχείων από διασωστικές δυνάμεις της Ιταλικής Ακτοφυλακής στη θάλασσα, η οποία λόγω αντίξοων συνθηκών δεν κατέστη εφικτό να περισυλλεγεί. Μέχρι στιγμής καμία πληροφορία δεν υπάρχει για 18 άτομα, από τους οποίους οι 9 είναι Έλληνες και τα ονόματα των οποίων έχουν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του Λιμενικού Σώματος- Ελληνικής Ακτοφυλακής. Διατηρούμε επιφυλάξεις για τον ακριβή αριθμό των διασωθέντων που μπορούμε να ανακοινώσουμε, καθώς στα μέχρι τώρα στοιχεία που μας έχουν διαβιβάσει οι Ιταλικές Αρχές παρατηρούνται διπλοεγγραφές και αναγραμματισμοί στις καταγραφές των ονομάτων.
 
 
(31/12) 21.00 : Ανακοινώνονται στοιχεία Ελλήνων αγνοουμένων που επέβαιναν στο ''NORMAN ATLANTIC''. 1. ΚΟΥΦΟΓΙΩΡΓΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ 2. ΣΥΜΕΩΝΙΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ 3. ΤΣΑΜΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ 4. ΝΙΚΟΛΑΡΑΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ 5. ΚΑΖΑΝΤΖΙΔΗΣ ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ 6. ΣΑΓΙΡΙΔΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ 7. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ 8. ΚΑΡΑΒΑΓΓΕΛΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ 9. ΣΟΦΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ
 
 
 
(30/12) 17:30 : Αίσιο τέλος και για τον συμπολίτη μας από τη Νέα Πέραμο (I.Θ.) ο οποίος επιβιβάστηκε στο “San Giorgio” σύμφωνα με τη λίστα που διαβιβάστηκε από τον πλοίαρχο στο Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης του Α.Λ.Σ-ΕΛ.ΑΚΤ
 
 
(30/12) 10:30 : Σε λίστα που παρέλαβε το Υπουργείο Ναυτιλίας, την οποία επεξεργάζεται και θα δώσει στη δημοσιότητα σε μία περίπου ώρα, περιλαμβάνονται οι δυο Μεγαρίτες (Ι.Κ. και Ζ.Κ.), σύμφωνα με πληροφορίες από το Υπουργείο. Σχετικά με το Νεοπεραμιώτη Ι.Θ. δεν υπάρχει ακόμη επίσημη πληροφόρηση.

 

(30/12) 01.15 : Ο υπουργός Ναυτιλίας κ. Βαρβιτσιώτης ζήτησε τη λίστα από τον υπουργό Μεταφορών και τον αρχηγό της ακτοφυλακής της Ιταλίας αλλά μέχρι τώρα δεν έχει λάβει απάντηση. Σημαντικό στοιχείο, όπως τόνιζαν οι ίδιες πηγές είναι ότι ένας μεγάλος αριθμός επιβατών, μετά την αερομεταφορά τους, έχει επιβιβαστεί στο ελικοπτεροφόρο πλοίο Σαν Τζιόρτζιο που μετέβη από την Κυριακή στην περιοχή. Υπολογίζεται ότι ο αριθμός ανέρχεται στα 200 άτομα. Όμως επειδή το πλοίο είναι του πολεμικού ναυτικού και ακολουθεί συγκεκριμένο πρωτόκολλο κανείς από τους διασωθέντες δεν έχει επικοινωνήσει με συγγενείς τους και οι αξιωματικοί του Σαν Τζιόρτζιο δεν δίνουν στην Ελλάδα τη λίστα με τα ονόματα. Έτσι η ελληνική πλευρά δεν γνωρίζει τίποτε για την ταυτότητά τους και επακόλουθα εάν μεταξύ τους είναι και έλληνες. Όπως επίσης δεν γνωρίζει την ταυτότητα των δέκα νεκρών

 

23.40 : Από το αρμόδιο Κέντρο Έρευνας και Διάσωσης της Ρώμης, επιβεβαιώνεται ότι ο μέχρι στιγμής αριθμός θανόντων από την επιχείρηση διάσωσης του Ε/Γ-Ο/Γ “Norman Atlantic” ανέρχεται στους δέκα (10). Περαιτέρω στοιχεία για τους ανωτέρω, δεν έχουν ακόμα ταυτοποιηθεί. Η επιχείρηση έρευνας και διάσωσης συνεχίζεται.

 
23:00 : Έχουν γίνει αφίξεις διασωθέντων στο στρατιωτικό αεροδρόμιο της Ελευσίνας και στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας. 
 
 

20.35 : Από το αρμόδιο Κέντρο Έρευνας και Διάσωσης της Ρώμης, επιβεβαιώνεται ότι ο μέχρι στιγμής αριθμός θανόντων από την επιχείρηση διάσωσης του Ε/Γ-Ο/Γ “Norman Atlantic” ανέρχεται στους οκτώ (08). Πέραν της ταυτότητας του ενός που έχει ήδη ανακοινωθεί, περαιτέρω στοιχεία για τους επτά (07) θανόντες, δεν έχουν ακόμα ταυτοποιηθεί.

Παράλληλα, για τη συνεχή ενημέρωση των συγγενών των επιβαινόντων του Ε/Γ-Ο/Γ “Norman Atlantic” σχετικά με την εξέλιξη της επιχείρησης, τίθενται σε 24ωρη λειτουργία δύο επιπλέον Γραμμές Ενημέρωσης, με αριθμούς κλήσης 213 137 1042 και 213 137 1036.

 

17:00 : Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες από τις ιταλικές αρχές, η επιχείρηση διάσωσης των επιβατών ολοκληρώθηκε, ενώ εντοπίστηκαν 2 ακόμα νεκροί, με το συνολικό αριθμό των θυμάτων να φτάνει τους 7. Την ολοκλήρωση της επιχείρησης επιβεβαιώνει και η ελληνική Ακτοφυλακή σε ανακοίνωσή της. Το RCC ROME, το οποίο και έχει την ευθύνη διεξαγωγής της επιχείρησης, δηλώνει μέχρι στιγμής τη διάσωση 432 ατόμων, επιβατών και πληρώματος. Οι έρευνες στο εσωτερικό του πλοίου συνεχίζονται από ειδικά εκπαιδευμένα στελέχη της Ιταλικής Ακτοφυλακής.

 

Τα Κέντρα Έρευνας και Διάσωσης των δύο Ακτοφυλακών βρίσκονται σε συνεχή επικοινωνία για τη διασταύρωση της λίστας των επιβατών του πλοίου, όπως αυτή έχει δοθεί από την πλοιοκτήτρια εταιρεία, με τη λίστα των διασωθέντων, όπως αυτή έχει δοθεί από το Κέντρο Έρευνας και Διάσωσης της Ρώμης, προκειμένου να διαπιστωθεί αν υπάρχουν αγνοούμενοι. Για την υποδοχή των 69 διασωθέντων Ελλήνων που μεταφέρει το Ε/Γ-Ο/Γ πλοίο Cruise Europa στα λιμάνια της Ηγουμενίτσας και της Πάτρας έχουν κινητοποιηθεί η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και όλοι οι συναρμόδιοι φορείς.

 

Να σημειωθεί ότι ήδη Ιταλοί εισαγγελείς έχουν ξεκινήσει έρευνα για την εξακρίβωση των αίτιων του τραγικού συμβάντος και τυχόν ποινικές ευθύνες.

 

16:45 : Στους 5 ανέρχεται ο αριθμός των νεκρών, αφού σύμφωνα με το αρμόδιο Κέντρο Έρευνας και Διάσωσης της Ρώμης, επιβεβαιώνεται ο εντοπισμός 4 σορών από ιταλικό ελικόπτερο, στη θαλάσσια περιοχή του συμβάντος. Στο σημείο έσπευσε σκάφος της ιταλικής ακτοφυλακής για την περισυλλογή τους.

 

13.55 : Σύμφωνα με νέες πληροφορίες υπάρχει και κάτοικος της Νέας Περάμου μεταξύ των επιβατών καθώς και 7 φορτηγά μεταφορικής εταιρείας με έδρα στη Νέα Πέραμο.

 
——————————————————————-

Τους 340 έχουν φτάσει οι διασωθέντες από το φλεγόμενο Norman Atlantic, σύμφωνα με το Υπουργείο Ναυτιλίας, έπειτα από την αγωνιώδη προσπάθεια που γίνεται από χθες για τον απεγκλωβισμό των επιβατών. Θυμίζουμε ότι στο γκαράζ του πλοίου εκδηλώθηκε πυρκαγιά χθες τα ξημερώματα, ενώ έπλεε στην Αδριατική, 45 ναυτικά μίλια ανοιχτά της Κέρκυρας. 148 από το σύνολο των 478 επιβατών παραμένουν στο φλεγόμενο πλοίο, ενώ υπάρχει ένας νεκρός, ένας 67χρονος άνδρας ο οποίος εγκλωβίστηκε στη γλίστρα του πλοίου την ώρα που προσπαθούσε να επιβιβαστεί σε λέμβο.

 

Η επιχείρηση διάσωσης των επιβατών συνεχίζεται από αέρος με ελικόπτερα της ιταλικής και της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας κάτω από αντίξοες καιρικές συνθήκες, λόγω της ενίσχυσης των ανέμων και των χαμηλών θερμοκρασιών. Εξαιτίας των κακών καιρικών συνθηκών απέτυχε νέα προσπάθεια απομάκρυνσης επιβατών με πλωτά μέσα, ενώ σταμάτησε και η διαδικασία ρυμούλκησης του Norman Atlantic σε λιμάνι της Ιταλίας. Η φωτιά που εκδηλώθηκε στο πλοίο έχει τεθεί υπό πλήρη έλεγχο, ενώ υγειονομικό προσωπικό το οποίο μεταφέρθηκε εκεί από τις ιταλικές αρχές παρέχει βοήθεια στους επιβαίνοντες. Το πλοίο «Spirit of Pireaus» αργά τη νύχτα αποδεσμεύτηκε από την επιχείρηση διάσωσης και κατευθύνθηκε στο Μπρίντιζι μεταφέροντας 49 διασωθέντες, εκ των οποίων 25 Έλληνες. Ωστόσο, λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών δεν κατέστη δυνατή η προσέγγιση του συγκεκριμένου λιμανιού, με αποτέλεσμα το πλοίο να κατευθυνθεί στο Μπάρι.

 

 

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο τύπου του Λιμενικού Σώματος Ελληνικής Ακτοφυλακής Νίκο Λαγκαδιανό, ελικόπτερο super puma της ελληνικής πολεμικής αεροπορίας τις πρώτες πρωινές ώρες παρέλαβε επτά άτομα από το πλοίο μεταξύ των οποίων τρεις 'Ελληνες, και τους μετέφερε ασφαλώς στο Λέτσε της Ιταλίας, ενώ στις 4:00 μ.μ. θα αναχωρήσει από το σημείο C-130, το οποίο θα μεταφέρει τους Έλληνες στην Ελευσίνα.

 

Στην επιχείρηση συνδράμει ένα ακόμα ελικόπτερο super puma της ελληνικής πολεμικής αεροπορίας, ενώ, ταυτόχρονα, δόθηκε εντολή απογείωσης σε ελικόπτερο του πολεμικού ναυτικού από την Κέρκυρα να προσεγγίσει την περιοχή και να ενισχύσει την επιχείρηση διάσωσης. Στο σημείο μεταβαίνει επίσης και το ρυμουλκό σκάφος Ιόνιο Πέλαγος από την Πύλο.

 

 

Λίστες με ονόματα των επιβατών του Norman Atlantic, τόσο όσων απομακρύνθηκαν με ασφάλεια, αλλά και όσων βρίσκονται ακόμα στο πλοίο, έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Ναυτιλίας. Ανάμεσα στους επιβάτες βρίσκονται συνολικά 234 Έλληνες και άλλοι 34 στο πλήρωμα του πλοίου. Στους 234 Έλληνες επιβάτες συγκαταλέγονται δυο Μεγαρίτες, οι οποίοι βρίσκονται ακόμα στο πλοίο και σύμφωνα με χθεσινοβραδινές πληροφορίες έχουν επικοινωνήσει τηλεφωνικά με συγγενείς τους, είναι καλά στην υγεία τους και αναμένουν την ασφαλή απομάκρυσνσή τους από το πλοίο.

 

Δείτε τη λίστα με τους 478 επιβάτες του Norman Atlantic

Δείτε τη λίστα με του 92 Έλληνες διασωθέντες που εχουν ανακοινωθεί

 

 

Παρόμοια άρθρα

Back to top button