Τοποθέτηση της Ο.Μ. ΣΥΡΙΖΑ Μεγάρων για τη συγχώνευση των Αστυνομικών Τμημάτων

Οι κυβερνητικοί σχεδιασμοί που αφορούν σε καταργήσεις – συγχωνεύσεις Αστυνομικών σταθμών και τμημάτων Τροχαίας ανά τη χώρα και ειδικότερα στην περιοχή του Δήμου Μεγαρέων, όπου προτείνεται η συγχώνευση του τμήματος Τροχαίας Μεγάρων με αυτό της Ελευσίνας καθώς και η κατάργηση των Αστυνομικών σταθμών της Κινέττας και της Νέας Περάμου, δεν μπορούν παρά να μας βρίσκουν αντίθετους.

 

Θα μπορούσε βέβαια κανείς να επιχειρηματολογήσει υπέρ των σχεδιασμών αυτών ισχυριζόμενος ότι η σημερινή εικόνα των δύο Αστυνομικών σταθμών σε Κινέττα και Νέα Πέραμο, με μόνο ένα αστυνομικό στο κάθε τμήμα κι αυτόν «παροπλισμένο» (αφού ασχολείται με εργασία και ώρες γραφείου χωρίς τη δυνατότητα επέμβασης), σαφώς και δεν ανταποκρίνεται στην ουσιαστική λειτουργία που θα έπρεπε αυτοί οι σταθμοί να επιτελούν. Είναι όμως ή όχι αναγκαία η ύπαρξη και η σωστή λειτουργία των Αστυνομικών σταθμών στις δύο αυτές περιοχές, δεδομένου ότι η μεν Κινέττα τους μισούς περίπου μήνες το χρόνο έχει πληθυσμό άνω των 15.000 κατοίκων και επισκεπτών, ενώ η Νέα Πέραμος έχει μόνιμα περισσότερους από 10.000 κατοίκους; Η απάντηση είναι προφανής!

 

Να θυμίσουμε εδώ ότι η ειδικά η Κινέττα και οι απομακρυσμένοι οικισμοί της Νέας Περάμου (Σκαλιστήρι, Αγ. Παντελεήμονας, Βλυχάδα) έχουν κυριολεκτικά «ρημαχθεί» από σπείρες κακοποιών που δρουν ανενόχλητες γνωρίζοντας ότι ένα μόνο περιπολικό βάρδιας κινείται σε ολόκληρη τη Μεγαρίδα!

 

Πάγια, εξάλλου, θέση του ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί η επαρκής και ουσιαστική παρουσία της αστυνομίας σε όλες τις πόλεις (βλέπε «αστυνομικός της γειτονιάς») και φυσικά ο επαναπροσδιορισμός του ρόλου της ως προστάτιδας των πολιτών αλλά και η ανάκτηση της σχέσης εμπιστοσύνης με τους πολίτες μέσα και από την πάταξη των φαινομένων κατάχρησης εξουσίας.  

 

Όσον αφορά τώρα στη συγχώνευση του τμήματος της Τροχαίας Μεγάρων με το αντίστοιχο της Ελευσίνας, θεωρούμε ότι και αυτή θα δημιουργούσε αναμφίβολα ένα τεράστιο κενό στην οδική ασφάλεια της περιοχής μας. Κι αυτό γιατί, εξαιρουμένων των εθνικών οδών (και της ύπαρξης της Τροχαίας εθνικών οδών), στην ευρύτερη Μεγαρίδα υπάρχουν λόγω της έκτασής της εκατοντάδες χιλιόμετρα οδικού δικτύου (από την Κινέττα ως το Νεράκι και από Αλεποχώρι ως το Ήρεμο Κύμα), πολλά από αυτά κακοσυντηρημένα και με μεγάλο κυκλοφοριακό φόρτο ιδιαίτερα κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Επιπρόσθετα, λόγω της υπέρογκης αύξησης των τιμών των διοδίων τα τελευταία χρόνια, έχει πολλαπλασιαστεί ο αριθμός των οχημάτων (βαρέων και μη) που διέρχονται από τους παράδρομους της εθνικής οδού. Επομένως, η συχνή εικόνα της Τροχαίας με διαρκείς ελέγχους (αλκοτέστ, κράνος, ΚΤΕΟ κλπ) αλλά ακόμα-ακόμα και ως φυσική παρουσία βοηθά στην πρόληψη και την αποτροπή των τροχαίων ατυχημάτων, ειδικά στους επικίνδυνους δρόμους του οδικού μας δικτύου.

 

Είναι φανερό πως όσα αναφέρθηκαν συνηγορούν απόλυτα στην αναγκαιότητα ύπαρξης και επαρκούς στελέχωσης, τόσο σε έμψυχο όσο και σε υλικοτεχνικό υλικό, των Αστυνομικών τμημάτων και του τμήματος Τροχαίας που εδρεύουν στην ευρύτερη περιοχή της Μεγαρίδας. Προτείνουμε αυτή να γίνει μέσω της «μετακίνησης» αστυνομικών, που υπηρετούν είτε σε μονάδες καταστολής (αφού ο αριθμός των 8.500 περίπου που είναι σήμερα έχει κριθεί από πολλούς ειδικούς ως υπερβολικός), είτε ως «φιλιππινέζες» σε VIP’s (βουλευτές, δημοσιογράφους, επιχειρηματίες κλπ). Επίσης, όσον αφορά στα θέματα κτιριακών αναγκών θα μπορούσαν να καλυφθούν σε συνεργασία με την Τοπική αυτοδιοίκηση η οποία έχει φανεί πρόθυμη να συνεισφέρει για να μπορέσει να «κρατήσει» αλλά και να «αποκτήσει» Αστυνομικά τμήματα στις περιοχές της.

 

Δεν θα πρέπει επίσης, σε καμία περίπτωση, να παραβλεφθεί και το γεγονός ότι οι κάτοικοι της  περιοχής της Μεγαρίδας έχουν βιώσει πολλάκις τις οδυνηρές συνέπειες της εφαρμογής του νεοφιλελεύθερου θεσμού του Καλλικράτη στην ποιότητα ζωής τους και νιώθουν ιδιαίτερα έντονα το αίσθημα της αδικίας και της υποτίμησής τους από πλευράς κεντρικής διοίκησης, αφού -εκτός των άλλων- μια σειρά από σημαντικές υπηρεσίες όπως ΔΕΗ, Εφορία, Επιθεώρηση Εργασίας, Αγρονομία κ.α. έχουν από καιρό φύγει από τον τόπο μας και «μετοικίσει» στην Ελευσίνα, δυσχεραίνοντας κι άλλο την καθημερινότητά μας.  

 

Η κρίση που βιώνει η χώρα μας τα τελευταία χρόνια έχει πράγματι πολύμορφες τραγικές επιπτώσεις σε όλο το φάσμα της κοινωνικοοικονομικής μας ζωής και είναι υποχρέωση της σημερινής κυβέρνησης (με κορμό την Αριστερά) να αφουγκραστεί τις τοπικές κοινωνίες, να «ακούσει» τα προβλήματά τους και να συνδιαμορφώσει μαζί τους τις όποιες αλλαγές σχεδιάζει να επιφέρει (ακόμα και αν δεν ευθύνεται γι αυτές καθώς πολλές έχουν προαποφασιστεί, συμφωνηθεί και δρομολογηθεί από προηγούμενες κυβερνήσεις), έτσι ώστε οι όποιες νέες λύσεις βρεθούν να υπηρετούν καλύτερα το συμφέρον των πολλών.

 

Σε αυτή την κατεύθυνση καλούμε τον Υπουργό Δημόσιας Τάξης να αναθεωρήσει τον υπάρχοντα σχεδιασμό που αφορά στην ευρύτερη περιοχή μας, διατηρώντας τόσο τους δύο Αστυνομικούς σταθμούς σε Κινέττα και Νέα Πέραμο όσο και το τμήμα της Τροχαίας Μεγάρων. Δεσμευόμαστε τέλος, για επαφές με τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ της Περιφέρειάς μας ώστε να προωθήσουμε το θέμα και στη Βουλή για να ακουστεί και να ληφθεί, για πρώτη φορά, σοβαρά υπόψη η βούληση της Μεγαρικής και της Νεοπεραμιώτικης κοινωνίας.

Παρόμοια άρθρα

Back to top button