Την Παρασκευή 6 Μαΐου 2016 θα τηρηθεί τελικά το έθιμο του Μάη

Το έθιμο του Μάη εφέτος θα γιορταστεί στα Μέγαρα την Παρασκευή 6 Μαΐου κι αυτό για πρακτικούς λόγους, αφού οι αρραβωνιασμένες κοπέλες που θέλουν να πάνε το “Μάη” στην πεθερά τους θα πρέπει να τον παραγγείλουν στα ανθοπωλεία και όπως έχουν δηλώσει τόσο ο Εμπορικός Σύλλογος Μεγάρων όσο και  οι ανθοπώλες στο σύνολό τους, αναγκαστικά πρέπει να έχουν το περιθώριο για να αγοράσουν τα λουλούδια και το χρόνο για να δέσουν τα στεφάνια.

 

Ο Δήμαρχος Μεγαρέων κ. Γρηγόρης Σταμούλης δήλωσε:

«Κατ’ αρχάς πρέπει να πω,  ότι  σεβόμενος τις απόψεις των λαογράφων διότι εκείνοι τα ξέρουν καλύτερα, η επιθυμία μου ήταν το έθιμο να μεταφερθεί την Δευτέρα του Πάσχα, όμως ο πρωταγωνιστής στην τέλεση των εθίμων είναι ο λαός και στην προκειμένη περίπτωση οι αρραβωνιασμένες συμπολίτισσες, που θέλουν να τηρήσουν το έθιμο και να πάνε το “Μάη” στην πεθερά τους, αλλά δήλωσαν, πως κυρίως για πρακτικούς λόγους δεν μπορούν να το κάνουν την δεύτερη μέρα του Πάσχα.

 

Είναι σε όλους γνωστό ότι το έθιμο τηρείται εδώ και πολλά χρόνια στα Μέγαρα, το απόγευμα της παραμονής της Πρωτομαγιάς με ευλάβεια και είναι από τα ελάχιστα έθιμα με ζωντανή συνέχεια και όχι αναπαράσταση ή αναβίωση όπως γίνεται με τα περισσότερα. Όμως εφέτος συμπίπτει με το Μεγάλο Σάββατο και αντικειμενικά όταν αυτό συμβαίνει, γιορτάζεται την Δευτέρα του Πάσχα ή κάποια άλλη ημέρα, όχι μακριά πάντως από την Πρωτομαγιά.

 

Τα τελευταία 30 περίπου χρόνια ο Δήμος διοργανώνει τη γιορτή αυτή, κάτι που δεν γινότανε παλιότερα, άρα υπάρχει μία διαφοροποίηση του εθίμου στην κεντρική πλατεία των Μεγάρων, όπου ενώπιον του Δημάρχου και των αιρετών εκπροσώπων της Δημοτικής αρχής και των τοπικών φορέων περνάνε οι αρραβωνιασμένες κοπέλες που συμμετέχουν στο έθιμο.

 

Είναι κάτι που γίνεται εθελοντικά και δεν μπορεί κανείς να υποχρεώσει τις κοπέλες να περάσουν από εκεί, όμως όπως έχει αποδειχθεί σχεδόν όλες οι κοπέλες περνάνε με τις τοπικές φορεσιές τα “κατηφένια”  και με  την παρέα τους και ο Δήμος απονέμει διάφορα αναμνηστικά.

 

Για εφέτος μας απασχόλησε σοβαρά το θέμα και με δεδομένο ότι 41 αρραβωνιασμένες κοπέλες δήλωσαν ότι επιθυμούν να πάνε το “Μάη” την Παρασκευή 6 Μαΐου και προκειμένου να γίνει το καλύτερο, ζήτησα και την γνωμοδότηση της “Δημοτικής Επιτροπής Διαβούλευσης”, στην οποία συμμετέχουν σχεδόν όλοι οι φορείς και Σύλλογοι του Δήμου η οποία  ομόφωνα αποφάσισε και εισηγήθηκε να γίνει η τέλεση του εθίμου την Παρασκευή 6 Μαΐου ημέρα που είναι τα καταστήματα ανοικτά. Και αυτή την γνωμοδότηση τη δεχόμαστε και υποχρεούμαστε να συμφωνήσουμε.

 

Τα έθιμα τα σεβόμαστε και τα τηρούμε, όμως είναι γεγονός, πως η βούληση και επιθυμία του λαού στο διάβα των χρόνων τα διαμορφώνει και τα διαφοροποιεί και είναι αυτό κάτι στο οποίο κανείς δεν μπορεί να αντισταθεί.

 

Άλλωστε η μεταφορά του εθίμου έχει γίνει κι άλλες φορές στο παρελθόν είτε το Σάββατο του “Θωμά” είτε και την Κυριακή του “Θωμά”.

 

Π.χ. το έθιμο έλεγε πως η αρραβωνιασμένη με φίλες και συγγενείς μάζευε λουλούδια και έπλεκε το στεφάνι, που θα πήγαινε στην πεθερά. Τώρα όλες τα παραγγέλνουν στα Ανθοπωλεία. Ποιος μπορεί να τους επιβάλλει το αντίθετο;

 

Σε κάθε περίπτωση τα έθιμα δεν πρέπει ποτέ να γίνονται πεδίο αντιπαράθεσης και πρέπει να μας ενώνουν κι όχι να δημιουργούνται γκρίνιες κι έριδες, διότι μόνο ο λαός μπορεί να αποφασίζει για το πώς θα γίνονται αυτά  και κανείς άλλος.»

 

Διαβάστε επίσης:  Ο Γιώργος Βαρελάς για το έθιμο του Μάη: «Μπλέξανε τ' αυγά με τα πασχάλια…»

Παρόμοια άρθρα

Back to top button