«Τι διακυβεύεται στην Ελευσίνα Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης 2023»

Ακολουθεί ανακοίνωση του Τμήματος Αυτοδιοίκησης του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ Ελευσίνας – Μαγούλας.

H Ελευσίνα Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης(ΠΠΕ) 2023 καλείται να φιλοξενήσει τον κορυφαίο πολιτιστικό θεσμό στην Ευρώπη. Το μεγαλεπήβολο έργο ανέλαβε να υλοποιήσει η ιδρυθείσα από τον Δήμο ΑΕ Eleusis ΠΠΕ 2023.

Στην τρίτη έκθεση αξιολόγησης, η ανεξάρτητη επιτροπή εμπειρογνωμόνων του θεσμού της ΠΠΕ εκφράζει τη μεγάλη ανησυχία της για την συνολική κατάσταση των προετοιμασιών της Εleusis ΠΠΕ 2023.
Η μεγάλη ανησυχία προκαλείται από τις αλλεπάλληλες και απαράδεκτες καθυστερήσεις των έργων για την πολιτιστική πρωτεύουσα, κυρίως στην Ελαιουργική και στο Ίρις.

Η χρηματοδότηση των έργων είναι εξασφαλισμένη από την Περιφέρεια Αττικής με απόφασή της από το2017, από πόρους του Δήμου και από κρατική επιχορήγηση. Ακόμη ιδρύθηκε διυπουργική επιτροπή για την παράκαμψη της γραφειοκρατίας, που επικαλείται η Δημοτική Αρχή, η οποία προεκλογικά δεσμεύτηκε ότι θα επιταχύνει τον ρυθμό υλοποίησης των έργων υποδομής.

Η απειρία και η ανεπάρκεια οδήγησαν τους επιτελικούς της Δημοτικής Αρχής στη σκανδαλώδη καθυστέρηση των έργων υποδομής και στην πλήρη ανάθεση υλοποίησης του έργου της πολιτιστικής πρωτεύουσας στο Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού(ΥΠΟΑ).

Ευθύνες για την σκανδαλώδη καθυστέρηση έχει και η προηγούμενη Δημοτική Αρχή. Στον φάκελο επιλογής, που είναι de facto σύμβαση για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, υπάρχουν έργα που έπρεπε να είναι έτοιμα από το 2018.

Το ΥΠΟΑ, άλλαξε το ΔΣ της ΑΕ Εleusis 2023 τοποθετώντας ημέτερους στις διευθυντικές θέσεις, οι οποίοι αμείβονται με υψηλούς μισθούς. Οι άστοχες επιλογές του καλλιτεχνικού διευθυντή όπως το Elevsis αντί του Eleusis τον έφεραν αντιμέτωπο με την τοπική κοινωνία. Ο πολιτισμός δεν παράγεται μόνο από τα πάνω, παράγεται από την κοινωνία και απευθύνεται στην κοινωνία. Η Δημοτική Αρχή έχει μεγάλη ευθύνη γιατί δεν ενημέρωσε, δεν ενεργοποίησε και δεν κινητοποίησε τουλάχιστον τους ενεργούς Ελευσίνιους, οι οποίοι απέχουν από την Eleusis2023.

Το ζητούμενο είναι η Δημοτική Αρχή να εκτιμήσει τι μπορεί να είναι έτοιμο από τα έργα υποδομής μέχρι 01-01-2023 και να προχωρήσει ο συνολικός προγραμματισμός. Έτσι θα αποφύγουμε τουλάχιστον την πλήρη αποτυχία στην υλοποίηση του Eleusis 2023, η οποία συνεπάγεται την απώλεια του χρηματικού βραβείου «Μελίνα Μερκούρη» ύψους 1,5 εκατ. ευρώ, την αμαύρωση του θεσμού της ΠΠΕ και δράσεις εναντίον του.

Το πιο σημαντικό για την Ελευσίνα και τους πολίτες της είναι η παρακαταθήκη, τι θα αφήσει ο θεσμός. Περιμένουν την υλοποίηση των έργων υποδομής ή τουλάχιστον το ξεκίνημά τους και την κληρονομιά του προγράμματος που θα υλοποιηθεί. Με βάση αυτά μπορεί να συγκροτηθεί ένα μονιμότερο πολιτιστικό πρόγραμμα, που θα βοηθήσει την πόλη να αναπτυχθεί στον τομέα του τουρισμού και του πολιτισμού.

Ζούμε σε μια εποχή που επικρατεί στον κόσμο ο νεοφιλελευθερισμός και στην χώρα μας ο άκρατος νεοφιλελευθερισμός. Ο αχαλίνωτος ανταγωνισμός στο οικονομικό πεδίο, στην παραγωγή των αγαθών, δημιουργεί ανασφάλεια στους εργαζόμενους και τάσεις απανθρωπισμού της κοινωνίας. Ένα αντίδοτο είναι η καλλιέργεια της πίστης σε αξίες που προάγουν την κοινωνική συνοχή μέσω του πολιτισμού.

Τμήμα Αυτοδιοίκησης του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ Ελευσίνας – Μαγούλας

Παρόμοια άρθρα

Back to top button