Τάξη για μαθητές ευάλωτων κοινωνικών ομάδων και προσφυγόπουλα και στο 9ο Δημοτικό Σχολείο

Επιπλέον 93 Δημοτικά Σχολεία της Ελλάδας θα έχουν για τη φετινή σχολική χρονιά (2018-2019) τάξεις για τα προσφυγόπουλα. Η εγκύκλιος με τη λίστα των σχολείων που δύνανται να λειτουργήσουν Τάξεις Υποδοχής ΖΕΠ, όπως αναφέρει το σχετικό ΦΕΚ, δόθηκε στη δημοσιότητα και φέρει την υπογραφή του υπουργού Παιδείας, Κώστα Γαβρόγλου.

Εγκρίθηκε και το 9ο Δημοτικό Σχολείο Μεγάρων για τη λειτουργίας τάξης υποδοχής ΖΕΠ (Ζώνες Εκπαιδευτικής Προτεραιότητας). Στην περιοχή μας επειδή δεν υπάρχουν πρόσφυγες οι τάξεις αυτές συγκροτούνται κυρίως από παιδιά Ρομά.

Να σημειωθεί πως πρόκειται για κάτι που λειτουργεί κάθε χρόνο σε όλα ή σχεδόν όλα τα σχολεία της πόλης. Ενώ για τη χρονιά 2018-2019 είχαν ενταχθεί όλα τα Δημοτικά Σχολεία (Δείτε τη λίστα εδω) πλην του 4ου και του 9ου από την 1η φάση (Αύγουστος 2018).

Στις τάξεις υποδοχής εντάσσονται μαθητές από ευάλωτες κοινωνικές ομάδες (αλλοδαποί, παλιννοστούντες, Ρομά, μουσουλμανόπαιδες) στο ελληνικό σχολείο, με κύριο αντικείμενο την εκμάθηση της Ελληνικής γλώσσας, αλλά και τη διδακτική στήριξη σε άλλα αντικείμενα, ώστε να διευκολύνεται η προσαρμογή και η παραμονή τους στο γενικό εκπαιδευτικό σύστημα.

Με αυτόν τον τρόπο επιδιώκεται η ισότιμη ένταξη όλων των μαθητών στο εκπαιδευτικό σύστημα, όπως αναφέρεται.
Με βάση τις οδηγίες του υπουργείου, στόχος της εν λόγω πρωτοβουλίας είναι η ισότιμη ένταξη όλων των μαθητών στο εκπαιδευτικό σύστημα μέσω της λειτουργίας υποστηρικτικών δράσεων για τη βελτίωση της μαθησιακής επίδοσης, όπως ιδίως η λειτουργία τάξεων υποδοχής. Στις τάξεις φοιτούν μαθητές με ελάχιστη ή μηδενική γνώση της ελληνικής γλώσσας.

Ο μικρότερος αριθμός μαθητών/τριών με τον οποίο δημιουργούνται ΖΕΠ [Ζώνες Εκπαιδευτικής Προτεραιότητας] είναι 7 και ο μεγαλύτερος αριθμός 17.

Σε κάθε Τάξη Υποδοχής δύνανται να συμμετέχουν μαθητές που είναι εγγεγραμμένοι σε διαφορετικές τάξεις της ίδιας βαθμίδας.

Αναλυτικά το ΦΕΚ με την απόφαση εδώ.

 

Παρόμοια άρθρα

Back to top button