ΣΥΡΙΖΑ Μεγάρων: «24000 μαθητές εκτός ΑΕΙ για το 2021»

Δελτίο τύπου από τον ΣΥΡΙΖΑ Μεγάρων αναφέρεται στο νέο νομοσχέδιο που ψηφίστηκε για την παιδεία και τονίζει τα εξής:

Την ώρα που χιλιάδες μαθητές της Γ λυκείου , 3 μήνες πριν τις πανελλαδικές εξετάσεις, αγωνιούν για το μέλλον τους και προσπαθούν με κλειστά σχολεία μέσω τηλεκπαίδευσης για μια θέση στα ΑΕΙ, η κυβέρνηση αξιοποιώντας την πανδημία, αλλάζει τους κανόνες του παιχνιδιού ψηφίζοντας νέο νομοσχέδιο για την εισαγωγή στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα.

Το νομοσχέδιο που ψηφίστηκε από τη ΝΔ και την Ελληνική Λύση θεσπίζει ελάχιστη βάση εισαγωγής και δραστικό περιορισμό των σχολών του μηχανογραφικού το οποίο θα οδηγήσει σε μείωση τουλάχιστον κατά 23% του αριθμού των εισακτέων σε σχέση με το 2020. Αυτό σε αριθμούς μεταφράζεται σε 24.000 παιδιά που θα μείνουν εκτός πανεπιστημίου.

Η κυβέρνηση της ΝΔ βέβαια είχε «φροντίσει για τα παιδιά αυτά» το προηγούμενο διάστημα με νόμους και τροπολογίες να εξισώσει τα πτυχία των ΑΕΙ με τα ιδιωτικά κολλέγια σηκώνοντας θύελλες αντιδράσεων από όλο τον επιστημονικό κόσμο (μηχανικοί, δικηγόροι, οικονομολόγοι κλπ).

Έτσι, από τη νέα «δεξαμενή» που θα δημιουργηθεί, οι υποψήφιοι θα μπορούν βέβαια να αναζητήσουν (με το αζημίωτο) μια θέση στα ιδιωτικά κολέγια, στα οποία η μόνη προϋπόθεση φοίτησης είναι η δυνατότητα καταβολής διδάκτρων και όχι οι επιδόσεις. Κι ενώ στα δημόσια πανεπιστήμια θα υπάρχει «κόφτης» για να μην εισάγονται υποψήφιοι με βαθμούς «8 και 9», οι ίδιοι μαθητές θα γίνονται δεκτοί από τα ιδιωτικά κολλέγια και αποφοιτώντας θα έχουν τα ίδια επαγγελματικά δικαιώματα.

Στο ίδιο νομοσχέδιο ψηφίστηκε ρύθμιση που «τιμωρεί» με διαγραφή τους φοιτητές, οι οποίοι καθυστέρησαν να τελειώσουν τις σπουδές τους προφανώς για λόγους οικονομικούς, υγείας κλπ., χωρίς όμως να επιβαρύνουν με αυτό την πολιτεία.

Θύματα αυτής της ανάλγητης, ακραίας ταξικής επιλογής της ΝΔ θα είναι μαθητές από τα φτωχότερα λαϊκά στρώματα της κοινωνίας, οι οποίοι στερούνται τεχνολογικών υποδομών και δυνατοτήτων για να συμμετάσχουν ισότιμα στη τηλεκπαιδευση εδώ και ένα χρόνο και επίσης δεν διαθέτουν πακτωλό χρημάτων σε φροντιστήρια για να συμμετέχουν στον ανταγωνισμό των πανελλαδικών εξετάσεων.

Ο ΣΥΡΙΖΑ–ΠΣ διαφώνησε με τη νομοθετική κατασκευή μεθόδων αποκλεισμού των νέων από τα δημόσια πανεπιστήμια και ζήτησε την απόσυρση του αντιδημοκρατικού νομοσχεδίου.

ΟΜ ΣΥΡΙΖΑ ΜΕΓΑΡΩΝ

Παρόμοια άρθρα

Back to top button