ΣΥΡΙΖΑ Φυλής – Χασιάς: Η φωτιά στη Φυλή, το σαθρό «επιτελικό» κράτος και ο Δήμος που ήθελε να την κάνει «Αράχωβα» της Αττικής

Ακολουθεί ανακοίνωση της ΟΜ του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ Χασιάς – Φυλής σχετική με την πυρκαγιά στη Φυλή.

Μέσα στη ζοφερή εικόνα που παρουσιάζει η χώρα από άκρη σ’ άκρη με τις καταστροφικές πυρκαγιές που κατατρώγουν και μαυρίζουν κυριολεκτικά κάθε τι πολύτιμο σ’ αυτή τη χώρα, το φυσικό περιβάλλον, τις περιουσίες των κατοίκων της, τις επιχειρήσεις, την αγροτοκτηνοτροφική παραγωγή, το τουριστικό προϊόν και πάνω απ’ όλα τις ανθρώπινες ζωές που χάνονται, το μυαλό και η σκέψη μας είναι στον ανθρώπινο πόνο που πλημμυρίζει τις πόλεις και τα χωριά μας, αλλά και στον αγώνα που δίνει ακατάπαυστα εδώ και δύο μήνες το προσωπικό πυρόσβεσης, με τίμημα δυστυχώς τους πολλούς τραυματισμούς αλλά και την απώλεια ζωών.

Από σήμερα το πρωί ζούμε το ίδιο έργο και στην περιοχή μας, τη Φυλή. Η φωτιά που όλοι είδαμε να ξεκινάει νωρίς το μεσημέρι σε ορεινό τοπίο πολύ κοντά στη Χασιά, έδειχνε να μπορεί εύκολα να ελεγχθεί. Απ’ ότι φαίνεται όμως υποτιμήθηκε από τους υπευθύνους και γρήγορα εξελίχθηκε επικίνδυνα, κατακαίοντας δάσος, σπίτια, επιχειρήσεις, απειλώντας οικισμούς και μοναστήρια (μόλις τελειώσει αυτή η λαίλαπα θα δούμε ακριβώς και σε ποια έκταση). Την ώρα που γράφονται αυτά, η φωτιά έχει πλέον ξεφύγει από τον έλεγχο και εξαπλώνεται γρήγορα προς την Πάρνηθα και τον πολύπαθο δρυμό της. Πολλά συγχαρητήρια αξίζουν και στις εθελοντικές ομάδες πολιτών που δρουν εδώ και ώρες στα ορεινά της Φυλής!

Όσο εξελίσσεται αυτή η τραγωδία, δεν είναι ώρα απόδοσης ευθυνών, αλλά αναστοχασμού, εθελοντικής δράσης και αλληλεγγύης. Δεν μπορούμε όμως να μην παρατηρήσουμε τη γενική εικόνα ενός σαθρού «επιτελικού» κράτους, που ασθμαίνοντας και χωρίς επαρκές προσωπικό και μέσα, τρέχει πίσω από την εξελισσόμενη καταστροφή, εκκενώνει συνεχώς ανά την επικράτεια και καταγράφει ζημιές, τραυματισμούς και απώλειες ζωών. Στην πραγματικότητα, η κυβέρνηση καταγράφει με τον τρόπο αυτό την δική της ανικανότητα και τα αποτελέσματα των συνειδητών επιλογών της για «λιγότερο» κράτος και παράδοση της χώρας σε κάθε λογής εργολάβους. Τραγικές (πλην εύγλωττες) φιγούρες του εν εξελίξει αυτού εγκλήματος, ο πρωθυπουργός που ποζάρει από την κορφή των Λευκών Ορέων στην Κρήτη και ο περιφερειάρχης Αττικής από το Πήλιο.

Με την ευκαιρία αυτή, τεράστια ερωτηματικά γεννιούνται και για τις τοπικές αρχές και τον Δήμο Φυλής, που λίγες μέρες πριν διαφήμιζε την προληπτική του δράση στην περιοχή. Που πήγαν τα χρήματα που δόθηκαν από την πολιτική προστασία, ακριβώς για να μην συμβεί αυτό που συνέβη; Τραγική δε ειρωνεία για την πληγείσα Χασιά, αποτελούν οι (προεκλογικές;) ανακοινώσεις του Δήμου για ανάπλαση της Φυλής και τη μετατροπή της στην «Αράχωβα της Αττικής».

Όσον μας αφορά, από τις πρώτες κιόλας ώρες της πυρκαγιάς χτες το μεσημέρι, μέλη μας εκδήλωσαν τη διαθεσιμότητά τους προς τον Δήμο και τις αρχές για κάθε δυνατή αρωγή.

Παρόμοια άρθρα

Back to top button