Συνεδρίασε μέσω τηλεδιάσκεψης την Τετάρτη 6 Οκτωβρίου το Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας Περιφερειακής Ενότητας Δυτικής Αττικής, υπό τον αντιπεριφερειάρχη Δυτικής Αττικής, Λευτέρη Κοσμόπουλο, όπως ενημερώνει δελτίο τύπου από το γραφείο του.
Μετά από μια καταστροφική για τους πνεύμονες της Δυτικής Αττικής, μακρά και δύσκολη αντιπυρική περίοδο, οι εμπλεκόμενοι φορείς της περιοχής, Δήμοι, Πυροσβεστική και σώματα ασφαλείας, κλήθηκαν σε απολογισμό καθώς και προγραμματισμό, σχεδιασμό και συντονισμό για τα πλημμυρικά φαινόμενα και χιονοπτώσεις της χειμερινής περιόδου.
Ο αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Αττικής προέβη σε μερικό απολογισμό της αντιπυρικής περιόδου επισημαίνοντας ότι φέτος οι καταστροφές μετά τις πυρκαγιές σε Γεράνεια τον Μάιο και Βίλια τον Αύγουστο ξεπερνούν τα 160.000 στρέμματα καμένης γης.
Η Περιφέρεια Αττικής έχει προχωρήσει ήδη στις ενέργειες που προβλέπονται στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της και, με πρωτοβουλία του Περιφερειάρχη Αττικής Γιώργου Πατούλη, σε συνεργασία με τον Αντιπεριφερειάρχη Δυτ. Αττικής Λευτέρη Κοσμόπουλο, προωθούνται μελέτες και αντιπλημμυρικά έργα, σε Αλεποχώρι, Νέα Πέραμο, Ελευσίνα, Φυλή, Ασπρόπυργο.
Ο αντιπεριφερειάρχης Δυτ. Αττικής, Λευτέρης Κοσμόπουλος, αρχικά εξέφρασε τη θλίψη του και τα συλλυπητήριά του στους συνεργάτες του για τον θάνατο του ως πρότινος Προϊσταμένου Πολιτικής Προστασίας Ιωάννη Λειβαδάρου. Ευχαριστώντας τους πυροσβέστες και όσους συνέδραμαν στα μεγάλα μέτωπα των πυρκαγιών, τόνισε την ανάγκη για λήψη μέτρων για από πλημμυρικά φαινόμενα ειδικά φέτος μετά από τις μεγάλες πυρκαγιές, καθώς και την αντιμετώπιση παγετών και χιονοπτώσεων.
Ο Λ. Κοσμόπουλος αναφέρθηκε στις εκτεταμένες εργασίες καθαρισμών ρεμάτων που συνεχίζονται ιδιαίτερα και εντονότερα σε σημεία που ειδική μελέτη επιστημόνων του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών έχει υποδείξει ως επικίνδυνα. Τόνισε ότι παρότι το έργο των καθαρισμών ολοκληρώνεται, ξεκινά νέο για να μην υπάρχει ούτε μία ημέρα χωρίς συνεργείο καθαρισμών ρεμάτων στην Δυτική Αττική. Έχουν καθαριστεί ρέματα σε Αλεποχώρι, Οινόη, Μάνδρα, Βίλλια, Σαρανταπόταμο, Φυλή, Νέα Πέραμο και συνεχίζονται οι παρεμβάσεις, ενώ καθαρίζονται και τα φρεάτια σε οδούς αρμοδιότητας Περιφερειακής Ενότητας Δυτικής Αττικής.
Στο πλαίσιο της συζήτησης τέθηκε το πρόβλημα της ανεξέλεγκτης εναπόθεσης μπαζών για το οποίο ο Αντιπεριφερειάρχης Λ. Κοσμόπουλος έχει προτείνει την δημιουργία τμήματος περιβαλλοντικής αστυνομίας στη Δυτική Αττική, και ακόμα ο έγκαιρος σχεδιασμός για την αντιμετώπιση βιομηχανικών και εργατικών ατυχημάτων.
Σχετικά ο Αντιπεριφερειάρχης ανέφερε: «Μετά από ένα μακρύ και δύσκολο καλοκαίρι, με τις πληγές των πυρκαγιών σε Γεράνεια και Βίλια ανοιχτές, η Περιφέρεια Αττικής πράττει ό, τι είναι δυνατόν, στο πλαίσιο της αρμοδιοτήτων μας, με πολύ εντατικούς καθαρισμούς ρεμάτων σε μεγάλες εκτάσεις και ιδιαίτερα όπου οι μελέτες των επιστημόνων του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών μας έχουν υποδείξει όπου υπάρχει σοβαρός κίνδυνος για πλημμυρικά φαινόμενα.
Οι εργασίες καθαρισμών ρεμάτων δεν σταματούν ούτε μια ημέρα για να είμαστε κατά το δυνατόν έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε εγκαίρως πλημμυρικά φαινόμενα. Τα προβλήματα όμως δεν λύνονται όπου χρειάζονται έργα αντιπλημμυρικής θωράκισης.
Για αυτό, δρομολογούμε αντιπλημμυρικά έργα, με μελέτες που ευελπιστούμε να θωρακίσουν τις περιοχές μας. ήδη έχουν δρομολογηθεί έργα για Ελευσίνα, Νέα Πέραμο, Φυλή, Ασπρόπυργο. στην παλιά εθνική, σε εξέλιξη μελέτες, έχει δημοπρατηθεί έργο στη Φυλή, ώριμες μελέτες για Ελευσίνα και Ασπρόπυργο προς χρηματοδότηση από ΕΣΠΑ, στα Μέγαρα μέσω της μελέτης για άρση επικινδυνοτήτων στο οδικό δίκτυο.
Είμαι προσωπικά σε ανοιχτή συνεργασία με τους εκπροσώπους Δήμων, σωμάτων ασφαλείας και όλων των εμπλεκομένων αρχών για να αντιμετωπίσουμε και τον φετινό χειμώνα».