Συμβουλές για γονείς κατά τη διάρκεια της COVID-19

Το κλείσιμο των σχολείων, η καραντίνα και για πολλούς η δουλειά από το σπίτι, όσο περνάει ο καιρός, μπορεί να δημιουργήσει καταστάσεις αγχωτικές, γεμάτες ένταση μεταξύ γονιών και παιδιών καθώς ο χρόνος αλληλεπίδρασής τους έχει αυξηθεί κατά πολύ. Μπορεί στην αρχή η ιδέα να μην πηγαίνουν σχολείο, να φάνταζε ιδανική στα παιδιά, όσο κυλάνε όμως οι μέρες, αυτή η καθημερινή συνήθεια τους λείπει. Η νοσταλγία του σχολείου, η συνεχής τριβή με τους γονείς και η έλλειψη της ενεργητικότητας που συνήθιζαν να έχουν μπορεί να καταβάλλει τα παιδιά και να τα «κουράσει» ψυχολογικά. Για να αποφευχθεί αυτό χρειάζεται η συνδρομή των γονέων και η εκμετάλλευση του «περίσσιου» χρόνου που έχουν με τα παιδιά, για να χτίσουν μια υγιή σχέση, να τα κάνουν να αισθανθούν αγάπη και ασφάλεια και να τους δείξουν ότι είναι σημαντικά.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αναγνωρίζοντας την πρωτόγνωρη, για τους περισσότερους, κατάσταση εξέδωσε 3 βήματα – συμβουλές για τους γονείς για να εφαρμόσουν κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορωνοϊού SARS-CoV-2.

1. Περάστε χρόνο ξεχωριστά με το κάθε παιδί σας

  • Αφιερώστε χρόνο για να τον περάσετε ξεχωριστά με κάθε παιδί

Μπορεί να είναι 20 λεπτά ή/και περισσότερο, αυτό εξαρτάται από εσάς. Μπορεί να είναι την ίδια ώρα κάθε μέρα ούτως ώστε να δημιουργηθεί το αίσθημα της ανυπομονησίας στα παιδιά ή τους έφηβους.

  • Ρωτήστε το παιδί σας τι θα ήθελε να κάνετε

Το να διαλέγουν τα παιδιά ενισχύει την αυτοπεποίθησή τους. Εάν θέλουν να κάνετε κάτι που δεν συμβαδίζει με τα μέτρα για τις αποστάσεις ασφαλείας, είναι μια καλή ευκαιρία για να τους εξηγήσετε πιο αναλυτικά για τα μέτρα αυτά και πώς εφαρμόζονται στην πράξη. Πριν ξεκινήσετε κλείστε την τηλεόραση και το τηλέφωνο. Ο χρόνος που θα ξοδέψετε μαζί τους πρέπει να είναι απαλλαγμένος από αρνητικές ειδήσεις που ενδέχεται να σας χαλάσουν τη διάθεση.

  • Ιδέες για το μωρό/νήπιό σας

– Αντιγράψτε τις εκφράσεις του προσώπου τους και τους ήχους που κάνουν
-Τραγουδήστε τραγούδια, παίξτε μουσική με τις κατσαρόλες και τα κουτάλια
-Διηγηθείτε μια ιστορία, ένα παραμύθι ή διαβάστε ένα βιβλίο
-Παίξτε με τα τουβλάκια – κάντε μια μεγάλη και δημιουργική κατασκευή

  • Ιδέες για τα μεγαλύτερα παιδιά σας

-Κοιτάξτε και σχολιάστε μαζί τους παλιές φωτογραφίες
-Ζωγραφίστε με νερομπογιές, μαρκαδόρους ή κηρομπογιές
-Χορέψτε με τραγούδια που θα διαλέξουν αυτά ή τραγουδήστε μαζί τους
-Κάντε μια δουλειά του σπιτιού μαζί – Μετατρέψτε το σκούπισμα και το μαγείρεμα σε παιχνίδι
-Βοηθήστε τα με εργασίες του σχολείου

  • Ιδέες για τα έφηβα παιδιά σας

-Μιλήστε μαζί τους για ένα θέμα που τα ενδιαφέρει: Μουσική, Αθλητικά, Μόδα, Φιλίες
-Μαγειρέψτε μαζί τους το αγαπημένο τους φαγητό
-Ασκηθείτε μαζί τους, με την αγαπημένη τους μουσική

Ακούστε τα παιδιά σας, κοιτάξτε τα στα μάτια. Δώστε τους για 20 λεπτά όλη σας την προσοχή. Διασκεδάστε!

2. Συνεχίστε να είστε θετικοί

Είναι δύσκολο να παραμείνετε θετικοί και ψύχραιμοι όταν σας «τρελαίνουν» τα παιδιά σας. Συνήθως, η έλλειψη υπομονής σας οδηγεί σε φράσεις όπως «Σταμάτα να το κάνεις αυτό!». Τα παιδιά όμως είναι πιο πιθανό να υπακούσουν όταν τους δίνετε οδηγίες και συστάσεις με θετικότητα και όταν ταυτόχρονα τα επαινείτε όταν κάνουν κάτι σωστά.

  • Πείτε τους αυτό που θέλετε να κάνουν, όχι αυτό που θέλετε να μην κάνουν

Χρησιμοποιήστε κατάφαση στις προτάσεις σας, όταν θέλετε να υποδείξετε μια πράξη στο παιδί σας. Παράδειγμα: «Βάλε τα ρούχα σου στην άκρη» αντί για «Μην είσαι ακατάστατος/η».
Το να φωνάζετε στο παιδί σας, θα το κάνει απλά πιο νευρικό και αγχωμένο. Κερδίστε την προσοχή του, καλώντας το με το όνομά του. Μιλήστε του με ήρεμη φωνή.

  • Επαινείτε το παιδί σας όταν συμπεριφέρεται σωστά

Προσπαθήστε να επαινέσετε το παιδί σας για κάτι που έκανε σωστά έπειτα από κάποια σύστασή σας. Ίσως να μην το κάνει φανερό σε εσάς, αλλά θα δείτε ότι θα προσπαθήσει να το ξανακάνει σωστά. Επίσης, θα του δώσει την επιβεβαίωση ότι παρατηρείτε και νοιάζεστε.

  • Να είστε ρεαλιστές

Μπορεί πραγματικά το παιδί σας να κάνει αυτό που του υποδείξατε; Είναι πολύ δύσκολο για ένα παιδί να κάνει ησυχία καθ΄όλη τη διάρκεια της ημέρας, μπορεί όμως να μείνει σιωπηλό για 15 λεπτά όταν θα έχετε ένα σημαντικό τηλεφώνημα ή meeting.

  • Βοηθήστε το έφηβο παιδί σας να μείνει συνδεδεμένο με τους φίλους του

Οι έφηβοι ειδικά, έχουν την ανάγκη να μπορούν να επικοινωνήσουν με τους φίλους τους. Βοηθήστε τους να κρατήσουν επαφή και επικοινωνία με τη χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

 

3. Δημιουργήστε νέες ρουτίνες – συνήθειες

Η πανδημία του κορωνοϊού SARS-CoV-2 έχει αλλάξει την καθημερινότητα των περισσότερων, στη δουλειά, το σπίτι και τη σχολική ρουτίνα. Η αλλαγή αυτή μπορεί να είναι δύσκολη τόσο για τα παιδιά και τους έφηβους όσο και για τους γονείς. Το «χτίσιμο» νέων καθημερινών συνηθειών και ο επαναπροσδιορισμός της ρουτίνας ίσως βοηθήσει.

  • Δημιουργήστε μια ευέλικτη και συνεπή καθημερινή ρουτίνα

-Κάντε ένα χρονοδιάγραμμα για εσάς και τα παιδιά σας, τόσο για δραστηριότητες όσο και για ελεύθερο χρόνο μαζί τους. Ένα προσχεδιασμένο πρόγραμμα θα κάνει τα παιδιά να νιώσουν ασφάλεια και να συμπεριφέρονται καλύτερα.
-Τα παιδιά μπορούν να συμμετέχουν στη δημιουργία του καθημερινού πλάνου, όπως ακριβώς θα έκαναν με το σχολικό τους πρόγραμμα. Τα παιδιά θα ακολουθήσουν ευκολότερα το πρόγραμμα στο οποίο συνέβαλλαν να φτιαχτεί, παρά αυτό που τους επιβλήθηκε.
-Συμπεριλάβετε αθλητικές δραστηριότητες και ασκήσεις καθημερινά. Αυτό θα βοηθήσει τα παιδιά με άγχος και τα παιδιά με υπερβολική ενέργεια και υπερκινητικότητα μέσα στο σπίτι.

  • Κάντε το πλύσιμο των χεριών και τους κανόνες υγιεινής διασκεδαστικούς

-Φτιάξτε ένα τραγουδάκι 20 δευτερολέπτων για το πλύσιμο των χεριών, προσθέτοντας σε αυτό τις τεχνικές για να γίνει το πλύσιμο σωστά και αποτελεσματικά. Επαινέστε τα παιδιά όταν πλένουν συχνά τα χέρια τους και όταν το κάνουν σωστά.
-Δημιουργήστε ένα παιχνίδι μετρώντας τις φορές που τα παιδιά αγγίζουν το πρόσωπό τους. Το παιδί με τα λιγότερα αγγίγματα κερδίζει μια επιβράβευση την οποία θα έχετε προκαθορίσει.

Στο τέλος κάθε ημέρας σκεφτείτε για ένα λεπτό την έκβαση αυτής. Υπενθυμίστε στο κάθε παιδί σας κάτι που έκανε σωστά κι επιβραβεύστε το.
Μην ξεχάσετε να επιβραβεύσετε κι εσάς για ό,τι κάνατε καλά και σωστά!

Πηγή: World Health Organisation (WHO)
Επιμέλεια κειμένου – μετάφρασης: Μαριάννα Καλλιόστρα

 

Παρόμοια άρθρα

Back to top button