Συνέδριο της ΚΕΔΕ -Συμπεράσματα

Ένα βασικό συμπέρασμα που βγαίνει από το πρόσφατο Συνέδριο της ΚΕΔΕ είναι πως οι Δήμαρχοι που υπηρετούν την αστική πολιτική που εξαθλιώνει τους εργαζόμενους(στηρίζονται από ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΠΟΤΑΜΙ και διάφορα «ανεξάρτητα σχήματα») δέχονται επί της ουσίας τον Νέο Καλλικράτη που ετοιμάζει η κυβέρνηση και που βασικούς άξονες έχει:

 • Ενίσχυση της οικονομικής αυτοτέλειας των Δήμων με «αύξηση ιδίων πόρων». Τι σημαίνει αυτό πρακτικά για το λαό; Ακόμα μεγαλύτερη αφαίμαξη του λαού μέσα από τοπική φορολογία και δημοτικά τέλη.
 • Αποκέντρωση των αρμοδιοτήτων, δηλ. μεταφορά κι άλλων δομών και υπηρεσιών από το κράτος στους Δήμους. Σχολεία, γραφεία ΟΑΕΔ, δομές Υγείας, Κέντρα Υγείας κα. Πού οδηγεί αυτό; Σε ιδιωτικοποίηση και εμπορευματοποίηση της Παιδείας, της Υγείας και Πρόνοιας.

 

Πέρα από επιμέρους διαφορές  και αντιθέσεις, η πλειοψηφία των Δημάρχων συμφωνεί με τον βασικό άξονα της κυβερνητικής πολιτικής που κατεύθυνση έχει:

 • Τη μείωση των κρατικών κονδυλίων προς τους δήμους και επέκταση ευρωπαϊκών προγραμμάτων ΕΣΠΑ για έργα και υποδομές (Διαχείριση Απορριμμάτων, Πρόνοια κα.) που στόχο έχουν να εξυπηρετήσουν επιχειρηματικά συμφέροντα κι όχι τις λαϊκές ανάγκες.
 •  Χτύπημα της μόνιμης και σταθερής εργασίας και καθιέρωση άλλων μορφών εργασίας (ΕΣΠΑ, 6μηνων και 8μηνων, μαύρη εργασία, μπλοκάκι κλπ.), προώθηση του «εθελοντισμού», των ΜΚΟ και της «Κοινωνικής Οικονομίας». Να ζουν δηλ. οι εργαζόμενοι στη φτώχεια, στην ανασφάλεια και σε διαρκή ομηρία.
 • Επίδειξη «κοινωνικής ευαισθησίας» με τη δημιουργία κοινωνικών παντοπωλείων και φαρμακείων, ανάμειξη επιχειρηματικών ομίλων σε «δράσεις αλληλεγγύης» και διάφορες χορηγίες, ώστε να εμφανίζονται ως «ευεργέτες» και σωτήρες» την ίδια ώρα που απολύουν ή εξοντώνουν τους εργαζόμενους.

 

Λαέ των Μεγάρων,

Μπροστά σ’ αυτήν την κατάσταση οι Δήμαρχοι καλούνται να επιλέξουν δύο δρόμους: Ο ένας, που σήμερα κυριαρχεί, βλέπει τις ανάγκες του λαού ως κόστος ή πηγή κερδοφορίας. Εκεί βασίζεται και η «ανάπτυξή τους». Να γιατί τα σχολεία μας, οι βασικές υποδομές σε υγεία και πρόνοια, ο αθλητισμός, ο πολιτισμός βρίσκονται στην κατάσταση που είναι.

 

Ο άλλος δρόμος, για τον οποίο παλεύει η Λαϊκή Συσπείρωση,  είναι αυτός που ως οδηγό Ανάπτυξης έχει τις λαϊκές ανάγκες  και φτάνει στο τέρμα του με τη ριζική ανατροπή αυτού του σάπιου συστήματος της εκμετάλλευσης, με το ΛΑΟ ΣΤΗΝ ΕΞΟΥΣΙΑ.  Αυτός είναι και ο μόνος δρόμος που έχει συμφέρον να ακολουθήσει. Τον καλούμε να αγωνιστούμε και να διεκδικήσουμε όλοι μαζί:

 • Δραστική αύξηση των κρατικών κονδυλίων προς τους Δήμους 100% από τον κτατικό προϋπολογισμό, για τη σωστή λειτουργία τους σε όλους τους τομείς: καθαριότητα, πράσινο, αθλητισμό, πολιτισμό, κοινωνική πολιτική.
 • Άμεσα προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, μόνιμη και σταθερή δουλειά με πλήρη δικαιώματα για όλους τους εργαζόμενους.
 • Άμεσα μέτρα προστασίας για τους άνεργους και τις οικογένειες τους . Κανένας πλειστηριασμός σε λαϊκό σπίτι.
 • Να χτιστούν κρατικοί παιδικοί , βρεφονηπιακοί σταθμοί και σχολεία με βάση τις σύγχρονες ανάγκες.
 • Να γίνουν έργα που έχει ανάγκη ο λαός: έργα ύδρευσης για όλη την περιοχή του Δήμου, αποχέτευσης, αντισεισμική θωράκιση και έλεγχοι σε όλα τα δημόσια κτίρια, αντιπλημμυρικά έργα που έχει ανάγκη ο τόπος και ποτέ δεν έχουν ολοκληρωθεί, δίκτυο ομβρίων και έλεγχος για τη σωστή λειτουργία του, πάρκα, που κι αυτά δεν έχουν ολοκληρωθεί, παιδικές χαρές και χώροι άθλησης με σωστή συντήρηση και το ανάλογο προσωπικό, έργα οδοποιίας μέσα και έξω από την πόλη, αφού έχουν καταστεί επικίνδυνοι κι όσα έργα γίνονται είναι πρόχειρα και αποσπασματικά. Όλα αυτά τα έργα που έχει ανάγκη ο τόπος δεν είναι επιλέξιμα από τα προγράμματα ΕΣΠΑ και απορρίπτονται, εκτός αν υπάρχει οικονομικό όφελος από μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα.
 • Να ανατραπεί όλο το νομοθετικό πλαίσιο που καθιστά τους δήμους και τις Περιφέρειες πεδία επιχειρηματικής δραστηριότητας.

Παρόμοια άρθρα

Back to top button