Σεμινάριο για εκτίμηση σεισμού, πυρκαγιάς και πλημμύρας με διαδικτυακή γεωπληροφορική

Τη Δευτέρα 6 Ιουνίου, το “Κέντρο Επιστημών Παρατήρησης της Γης και Δορυφορικής Τηλεπισκόπησης BEYOND” (επιχειρησιακή μονάδα του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών) σε συνεργασία με την Περιφέρεια Αττικής, διοργάνωσε με επιτυχία σεμινάριο για τη χρήση της διαδικτυακής γεωπληροφορικής πλατφόρμας, που αναπτύχθηκε στο πλαίσιο του έργου «Εκτίμηση κινδύνων σεισμού, πυρκαγιάς και πλημμύρας στην Περιφέρεια Αττικής» που έχει στόχο τη βελτίωση της Πολιτικής Προστασίας σε περίπτωση ακραίων φαινομένων, σύμφωνα με σχετικό δελτίο τύπου του Δήμου Μεγαρέων.

Το σεμινάριο έλαβε χώρα στο Αμφιθέατρο της Γενικής Γραμματείας Επικοινωνίας και Ενημέρωσης και το παρακολούθησαν εκπρόσωποι από 23 Δήμους της Αττικής, την Περιφέρεια, το Πυροσβεστικό Σώμα, την Ελληνική Αστυνομία αλλά και από συλλόγους εθελοντών και πρωτοβουλίες κατοίκων. Από το Δήμο Μεγαρέων το παρακολούθησαν ο Δήμαρχος κ. Σταμούλης Γρηγόριος, ο Αντιδήμαρχος κ. Φυλακτός Κωνσταντίνος και οι Διευθυντές κ.κ. Πρωτόπαππας και Ιωαννίδου.

Τον εναρκτήριο χαιρετισμό έκανε ο Περιφερειάρχης Γιώργος Πατούλης, ενώ με βιντεοσκοπημένο μήνυμα παρενέβη ο Υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας κ. Χρήστος Στυλιανίδης. Την επιστημονική βάση του συστήματος ανέλυσε ο Δρ. Χαράλαμπος Κοντοές, Διευθυντής Ερευνών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών και Επιστημονικός Υπεύθυνος της Επιχειρησιακής μονάδας BEYOND. Στη συνέχεια, οι επιστημονικοί συνεργάτες του BEYOND παρουσίασαν την πλατφόρμα, τόσο θεωρητικά όσο και με συγκεκριμένα παραδείγματα κινδύνων και φαινομένων σε Δήμους της Αττικής, μεταξύ αυτών και σε περιοχές του Δήμου μας, κάνοντας ειδική αναφορά στο “ρέμα Γιώργη” με τις τραγικές συνέπειες της πλημμύρας του 2017.

Μετά το σεμινάριο, ο Δήμαρχος Μεγαρέων Γρηγόρης Σταμούλης δήλωσε:
«Η μελέτη των φυσικών φαινομένων και ιδίως όσων έχουν καταστροφικές συνέπειες, είναι βασική παράμετρος και προϋπόθεση για την ερμηνεία και κατανόηση τους. Στο σεμινάριο είδαμε με ποιο τρόπο, η χρήση γεωπληροφορικών συστημάτων και συγκεκριμένα η πλατφόρμα που ανέπτυξε το BEYOND, βοηθούν στη συλλογή, οπτικοποίηση και ανάλυση των παραμέτρων που σχετίζονται με αυτά τα φυσικά φαινόμενα. Με τη διαδικασία αυτή, πέρα από την αξιολόγηση μπορεί να γίνει, έστω και στη βάση πιθανοτήτων, πρόβλεψη και εκτίμηση κινδύνου για σεισμό, πυρκαγιά ή πλημμύρα. Εκτιμώ οτι θα είναι ένα σημαντικό βοήθημα στην Πολιτική Προστασία, τόσο σε επίπεδο Διοίκησης όσο και σε επίπεδο πολιτών και αναμένω να δω τα αποτελέσματα της πλατφόρμας στην πράξη».

Παρόμοια άρθρα

Back to top button