Σεισμός 4,3 Ρίχτερ με επίκεντρο τη Θήβα

Σεισμική δόνηση έντασης 4,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες [03:00] της Κυριακής 11 Ιουλίου και έγινε αισθητή και στην περιοχή του Δήμου Μεγαρέων.

Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο είχε ένταση 4,3 Ρίχτερ και είχε επίκεντρο 2 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της Θήβας και 50 χιλιόμετρα βόρεια από το κέντρο της Αθήνας.

Tο εστιακό βάθος στην αναθεωρημένη λύση μετρήθηκε στα 8,2 χιλιόμετρα.

Επίσης σεισμικές δονήσεις μεγέθους 2,9-3,1 βαθμών της Κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκαν το μεσημέρι του Σαββάτου στη Θήβα, προκαλώντας ανησυχία στους κατοίκους.

Ο πρώτος σεισμός σημειώθηκε στις 15:06 ενώ έως τις σε λιγότερο από μια ώρα σημειώθηκαν 6 μικρές σεισμοικές δονήσεις. Το μεγαλύτερο μέγεθος (15:54) ήταν στους 3,3 βαθμούς της Κλίμακας ρίχτερ και εντοπίστηκε στα 2 χιλιόμετρα ανατολικά της πόλης και το εστιακό βάθος εκτιμήθηκε στα 5 χιλιόμετρα.

Νωρίτερα, στις 15:06, σημειώθηκε σεισμική δόνηση μεγέθους 3,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ περίπου στο ίδιο επίκεντρο, στην περιοχή της Θήβας, προκαλώντας ανησυχία στους κατοίκους της πόλης.

Εν τω μεταξύ και σύμφωνα με νεότερες εξελίξεις ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας φάνηκε καθησυχαστικός και δήλωσε ότι «δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας. Παρακολουθούμε το φαινόμενο. Προέρχεται από τα ρήγματα της περιοχής. Κάτι παρόμοιο είχαμε και πριν από έξι μήνες, αλλά δεν ανησυχούμε».

Από την άλλη, ανακοίνωση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών διατηρεί μια επιφυλακτικότητα καθώς με βάση τα μέχρι τώρα στοιχεία σεισμικής παρακολούθησης, παρατηρείται η εξέλιξη σεισμικής δραστηριότητας στην περιοχή της Θήβας με μικρά μεγέθη, με εξαίρεση τον σημερινό σεισμό μεγέθους Μ4.3.

Η δραστηριότητα καταγράφεται με λεπτομέρεια από το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο, το οποίο ενισχύει περαιτέρω σήμερα το ήδη πυκνό δίκτυο παρακολούθησης και με φορητούς σταθμούς. Θυμίζουμε ότι ήδη από το Δεκέμβριο του 2020 είχαν εγκατασταθεί τοπικά φορητοί σεισμογράφοι οι οποίοι συνεχίζουν να είναι εν λειτουργία.

Για την εξαγωγή ασφαλών συμπερασμάτων σχετικά με την εξέλιξη της ακολουθίας θα πρέπει να περιμένουμε ακόμη κάποιο μικρό χρονικό διάστημα, ώστε οι δείκτες εξέλιξης της ακολουθίας να ενισχυθούν ως προς την αξιοπιστία τους. Ακολουθίες τέτοιες είναι συχνές στον ελληνικό χώρο αλλά προκαλούν ιδιαίτερη ανησυχία όταν βρίσκονται κοντά σε αστικές ζώνες και σε ζώνες με βεβαρυμένο σεισμικό ιστορικό.

Παρόμοια άρθρα

Back to top button