Σαν σήμερα ο καταστροφικός σεισμός του 1981

Στις 24 Φεβρουαρίου του 1981 και ώρα 22:55, σεισμός 6,7 Ρίχτερ συγκλόνισε τα Μέγαρα, την ευρύτερη περιοχή του κορινθιακού κόλπου, ακόμη και την Αθήνα. Ο σεισμός είχε επίκεντρο τις Αλκυονίδες Νήσους, 77 χιλιόμετρα από την Αθήνα. Οι Αλκυονίδες νήσοι βρίσκονται απέναντι από το Αλεποχώρι όπου δημιουργήθηκε ένα μικρό παλιρροϊκό κύμα, ενώ λίγο πιο πέρα, η στενή λωρίδα γης που χώριζε τη Μαυρολίμνη με την θάλασσα καταποντίστηκε και η λίμνη έγινε κόλπος.

Ο σεισμός αυτός προκάλεσε μεγάλες ζημιές σε σπίτια, μαγαζιά, σχολεία και εκκλησίες. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η κατάρρευση ενός τετραώροφου ξενοδοχείου στην Κινέττα εγκλωβίζοντας τον ιδιοκτήτη του ξενοδοχείου, Βαγγέλη Μπούσουλα, ο οποίος μετά από πολύωρη διασωστική επιχείρηση ανασύρθηκε ζωντανός.

Στα Μέγαρα είχαμε δύο ανθρώπινα θύματα, την σύζυγο του τότε δημάρχου Βαγγέλη Κιούση, η οποία την ώρα του σεισμού κοιμόταν και το σπίτι κατέρρευσε λόγω παλαιότητας, και τον Αναστάσιο Κυριακούλη, ο οποίος καταπλακώθηκε από τα χαλάσματα στο σπίτι του που ήταν στο κέντρο των Μεγάρων, απέναντι από την κεντρική πλατεία στο σημερινό πάρκινγκ.


Ο σεισμός άλλαξε κατά πολύ την εικόνα των Μεγάρων καθώς πολλά σπίτια κατέρρευσαν και πολλά άλλα κρίθηκαν επικίνδυνα από την επιτροπή μηχανικών. Οι κάτοικοι των Μεγάρων έμεναν αρχικά σε σκηνές που μοίρασε ο στρατός, πρόχειρες παράγκες, σε σπίτια συγγενών και φίλων και στα εξοχικά τους, αν αυτά ήταν σε καλή κατάσταση. Μία εύκολη λύση για τους κατοίκους που έχασαν τα σπίτια τους ήταν τα τροχόσπιτα, τα οποία για πολλούς Μεγαρίτες έγιναν μόνιμη κατοικία για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Αφορμή στάθηκε τότε ο σεισμός αυτός ώστε να αλλάξει και ο πολεοδομικός νόμος για την κατασκευή των σπιτιών με ενωμένες βάσεις για τις κολώνες με τα τοιχία.

Τα Μέγαρα με τα χρόνια επούλωσαν τις πληγές του τραγικού αυτού σεισμού και λίγα είναι σήμερα τα σημάδια που μαρτυρούν ότι τα χτύπησε ο σεισμός, όπως το παλιό Δημαρχείο στην πλατεία Ηρώων και ο Ι. Ν. Κοιμήσεως Θεοτόκου (Παναγία) που από το 1981 μέχρι και σήμερα είναι υπό ανακατασκευή.

Σεισμός 1981

Περισσότερες φωτογραφίες εδώ από το Μεγαρικό Φωτογραφικό Αρχείο.

Παρόμοια άρθρα

Back to top button