Ψήφισμα διαμαρτυρίας του Δήμου Μεγαρέων για την οικονομική υποβάθμιση των Δήμων

Με ομόφωνη απόφαση που ελήφθη στις 17 Δεκεμβρίου 2015 από το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Μεγαρέων, εγκρίθηκε ψήφισμα διαμαρτυρίας για την Οικονομική υποβάθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

 

Το Ψήφισμα αυτό απεστάλη στον Πρωθυπουργό, στον Πρόεδρο της Βουλής για να ενημερωθούν και οι 300 Βουλευτές του Κοινοβουλίου, στους Υπουργούς Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης κ. Παναγιώτη Κουρουμπλή, Αναπληρωτή Υπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης κ. Νικόλαο Τόσκα, στον Υπουργό Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού κ. Γεώργιο Σταθάκη, στην Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού Κα Ελενα Κουντουρά, στον Υπουργό Οικονομικών κ. Ευκλείδη Τσακαλώτο, στον Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Γεώργιο Κατρούγκαλο, στον Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής πολιτικής κ. Θεόδωρο Δρίτσα, στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Ευάγγελο Αποστόλου, στον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Σκουρλέτη Παναγιώτη και ιδιαίτερα σε όλους τους Βουλευτές της Περιφέρειας Αττικής.

 

Το ψήφισμα έχει ως εξής:

1. Διαμαρτυρίας για την οικονομική υποβάθμιση των Δήμων.

2. Απαίτησης σεβασμού προς τη θεσμική, λειτουργική και οικονομική ανεξαρτησία των Δήμων.

3. Στήριξης του σχετικού ψηφίσματος και των ενεργειών της Κ.Ε.Δ.Ε.

 

Για να σταματήσει η υποβάθμιση της λειτουργίας και της οικονομικής αυτοτέλειας των Δήμων και προκειμένου αυτοί να αναβαθμιστούν ώστε να παραμένουν χρήσιμοι στους πολίτες, τα Μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Μεγαρέων, αποφασίζουμε τα παρακάτω:

 

1. Διαμαρτυρόμαστε για την συνεχιζόμενη οικονομική υποβάθμιση των δήμων και την απώλεια της λειτουργικής τους αυτοτέλειας.

Οι πολιτικές που δημιούργησαν την κρίση και η εφαρμογή των μνημονίων τα τελευταία χρόνια, έχουν οδηγήσει σε θεσμική, οικονομική και λειτουργική απαξίωση του θεσμού, καθώς και των αιρετών εκπροσώπων του.

  • Το σχέδιο απαξίωσης και οικονομικού στραγγαλισμού των Δήμων περιλαμβάνει μεταξύ άλλων:
  • Την μείωση της κρατικής χρηματοδότησης μέσω των Κ.Α.Π. σε ποσοστό άνω του 60%.
  • Την ανάθεση από το 2011 στους Δήμους δεκάδων νέων αρμοδιοτήτων και υποχρεώσεων, χωρίς παράλληλα να τους δοθούν ούτε οι αντίστοιχοι πόροι, ούτε το απαραίτητο προσωπικό.
  • Τη μείωση της ΣΑΤΑ σε ποσοστό άνω του 85%, μέσω της οποίας χρηματοδοτούνταν έργα τοπικής εμβέλειας.
  • Τη μη απόδοση των ήδη θεσμοθετημένων πόρων προς τους Δήμους, όπως αυτοί περιγράφονται στο Ν. 3852/2010. Είναι χαρακτηριστικό ότι μόνον το 2016 θα αποδοθούν στους Δήμους κατά 50% λιγότερα χρήματα από αυτά που προβλέπει η ισχύουσα νομοθεσία. Αυτό θα προκαλέσει απώλεια εσόδων άνω των 2,5 δις ευρώ μόνον για την επόμενη χρονιά που έρχονται να προστεθούν στα περισσότερα από 10 δις των προηγούμενων ετών.
  • Τον οικονομικό στραγγαλισμό των Δήμων. Οι ανελαστικές δαπάνες των Δήμων το 2016 θα ανέλθουν στα 3,5 δις ευρώ, ενώ η Κεντρική Κυβέρνηση έχει δεσμευθεί μέσω του προϋπολογισμού του 2016 να αποδώσει μόλις τα 2,5.
  • Την συστηματική αφαίρεση πόρων από τα ταμεία των Δήμων. Με νομοθετικές ρυθμίσεις που προωθούνται τους τελευταίους μήνες, αφαιρούνται με σχέδιο θεσμοθετημένοι πόροι των Δήμων (π.χ. απαλλαγή των παραχωρησιούχων του Δημοσίου από την καταβολή ανταποδοτικών τελών, κατάργηση του φόρου ζύθου και των τελών διαφήμισης  κλπ)
  • Οι πόροι του Πράσινου Ταμείου ενώ έπρεπε να διατίθενται στους Δήμους, για τη χρηματοδότηση έργων αποκατάστασης της περιβαλλοντικής ισορροπίας, διατίθενται για την αποπληρωμή του χρέους και δεν επιστρέφουν στις τοπικές κοινωνίες.
  • Μειώνονται διαρκώς οι πόροι για την Αυτοδιοίκηση Α’ Βαθμού μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων. Το 2015 θα δοθούν στους Δήμους 555 εκατομμύρια ευρώ λιγότερα και το 2016 590 εκατομμύρια λιγότερα, γεγονός που αποκλείει κάθε δυνατότητα για χρηματοδότηση αναπτυξιακών έργων και δράσεων.
  • Σε μια περίοδο που η Αυτοδιοίκηση αποτελεί τον μόνο θεσμό του Κράτους που στηρίζει τους πολίτες με τις δεκάδες κοινωνικές δομές και υπηρεσίες , καθώς και το έμπειρο προσωπικό που διαθέτει , επιχειρείται από την Κεντρική Εξουσία η υπονόμευση της προσπάθειας των Δήμων, με την υποχρηματοδότηση καθώς και την απαγόρευση για προσλήψεις προσωπικού ώστε να στηρίξουν τη λειτουργία τους.

 

  • 2. Απαιτούμε από την Κυβέρνηση να σεβαστεί τη θεσμική, λειτουργική και οικονομική μας ανεξαρτησία. Στο πλαίσιο αυτό:
  • Δεν ανεχόμαστε άλλον οικονομικό στραγγαλισμό των Δήμων μας.
  • Δεν ανεχόμαστε να αποφασίζουν άλλοι για μας, χωρίς εμάς.
  • Δεν θα δεχθούμε πλέον καμία περαιτέρω υποβάθμιση της λειτουργικής και οικονομικής μας αυτοτέλειας.
  • Δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να βάλει λουκέτο στους Δήμους μας.
  • Την κάλυψη όλων των αναγκών του Δήμου κατά 100% από τον κρατικό προϋπολογισμό.

 

3.  Στηρίζουμε το ομόφωνο ψήφισμα της έκτακτης Γενικής Συνέλευσης της ΚΕΔΕ.

Το παρόν ψήφισμα θα κοινοποιηθεί στον Πρωθυπουργό, στους αρμόδιους Υπουργούς και σε όλους τους βουλευτές.»

Παρόμοια άρθρα

Back to top button