ΠΣΔΠΕ: Επιστολή διαμαρτυρίας στον Δ. Ελευσίνας για την ακύρωση του Φεστιβάλ «Αισχύλεια 2020»

Επιστολή διαμαρτυρίας απέστειλε ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Διοργανωτών Πολιτιστικών Εκδηλώσεων, προς τον Πρόεδρο της Κοινωφελούς Επιχείρησης Δήμου Ελευσίνας και Επικεφαλής του Φεστιβάλ «Αισχύλεια 2020» κ. Φ. Τατάκη και τον Δήμαρχο Ελευσίνας κ. Α. Οικονόμου, για την απόφαση αναστολής των εκδηλώσεων του φετινού φεστιβάλ.

Διαβάστε την επιστολή:

Κύριε Πρόεδρε, κύριε Δήμαρχε,

O ΠΣΔΠΕ καταδικάζει την απόφαση του Δήμου Ελευσίνας και του ΔΣ των Αισχυλείων για την ακύρωση του Φεστιβάλ.

Το Φεστιβάλ ακυρώθηκε αιφνιδιαστικά λίγες μέρες πριν την έναρξη του χωρίς κυβερνητική εντολή (από την ΓΓΠΠ), χωρίς προηγούμενη συζήτηση με τις αντισυμβαλλόμενες επιχειρήσεις που εκπροσωπούν τους καλλιτέχνες, χωρίς συζήτηση για την πραγματοποίηση έστω με λιγότερο κόσμο των προγραμματισμένων εδώ και μήνες παραστάσεων αδιαφορώντας για την επιβίωση του καλλιτεχνικού κόσμου που τόσα χρόνια στηρίζει το φεστιβάλ.

Το Φεστιβάλ ακυρώνεται χωρίς να έχουν ανιχνευθεί κάποια κρούσματα στην Ελευσίνα, ενώ οι αρμόδιοι του τοπικού φορέα αυτοδιοίκησης και ο δήμαρχος Ελευσίνας επικαλούνται με δική τους γενική και αόριστη αξιολόγηση το φόβο τοπικού lockdown.

Συμμεριζόμαστε απόλυτα ως σύλλογος την θέση των μελών μας, ότι μ’ αυτή την νοοτροπία και την πρακτική, παραγνωρίζεται η αξία και το αποτέλεσμα των μέτρων ασφαλούς διεξαγωγής (ΥΠΠΟΑ 23-6-2020 στην οποία και οι συμβάσεις των Αισχυλείων αναφέρονται) ή των ειδικότερων προβλέψεων και περιορισμών, που ο συγκεκριμένος και ο εκάστοτε φορέας διοργάνωσης, ευρισκόμενος με τις υπηρεσίες του ήδη σε συντονισμό με τους αντίστοιχους αντισυμβαλλόμενους εκπροσώπους των καλλιτεχνών, μπορούσε και ακόμα μπορεί να εντείνει και να επεκτείνει.

Ο ΠΣΔΠΕ καλεί το Δήμο Ελευσίνας και τον αρμόδιο φορέα του, να ανακαλέσει την απόφαση ακύρωσης και να πραγματοποιήσει το Φεστιβάλ Αισχυλείων.

Κυρίες και κύριοι εκπρόσωποι των Αισχυλείων,
αν θέλετε να στηρίξετε τον πολιτισμό, τους εργαζόμενους σ’ αυτόν και τους καλλιτέχνες, αποζημιώστε τις συναυλίες και τις θεατρικές παραστάσεις που ακυρώνετε ή πραγματοποιήστε τες με λίγο κόσμο και τηρώντας πιστά το υγειονομικό πρωτόκολλο, όπως γίνεται με τη συνδρομή μας σε όλες τις συναυλίες των μελών του Συνδέσμου μας . Όπως πρέπει να γίνεται σε όλες τις συναθροίσεις του κόσμου δηλ. τα Μεσα Μαζικής Μεταφοράς , εστιατόρια, καφετέριες, σινεμά, εμπορικά καταστήματα.

Γνωρίζετε καλά ότι το κοινό συναθροίζεται στα θέατρα απολύτως οργανωμένα και ταξιθετημένα αλλά παρ’ ολ’ αυτά το θέατρο και η συναυλία επιλέγονται από σας ως ο εύκολος στόχος.

Ορθά η απόφαση και η συμπεριφορά σας χαρακτηρίζονται από τα μέλη μας εξωσυμβατικές για τις οποίες έχετε την αποκλειστική υπαιτιότητα ενώ αυτές δεν καλύπτονται ούτε από το γράμμα ούτε από το πνεύμα των συμβάσεων που υπογράψατε.

Εκφράζουμε λοιπόν τη συμπαράσταση στα μέλη μας, σε σας τη διαμαρτυρία μας και τη βαθιά μας λύπη και επιφυλασσόμαστε παντός νομίμου δικαιώματος μας.

Όπως επιφυλασσόμεθα παντός νομίμου δικαιώματός μας για κάθε δημόσιο φορέα που ακύρωσε χωρίς κυβερνητική απόφαση Φεστιβάλ και Πολιτιστικές παραστάσεις θεάματος και ακροάματος, χωρίς να είναι στις επιβαρυμένες περιοχές και επικαλούμενος γενικά την προστασία της δημόσιας υγείας, για την οποία έχουμε αφιερώσει επί μήνες όλο μας τον χρόνο, για την πλήρη τήρηση και εφαρμογή του υγειονομικού πρωτοκόλλου, που τα αρμόδια υπουργεία μας επέβαλαν, προκειμένου να εργαστούμε με ασφάλεια και σεβασμό στη δημόσια υγεία τόσο τη δική μας όσων και των συνανθρώπων μας.

Οι θεσμικοί, οι επαγγελματίες και πάντως απολύτως συνεπείς με τα μέτρα προστασίας διοργανωτές όπως εσείς και εμείς , οφείλουν να διαφυλάξουν για τους πολίτες, τους δοκιμαζόμενους επαγγελματίες και τη νεολαία, την ύπαρξη ασφαλούς πεδίου οικονομικής και κοινωνικής ζωής. Αλλιώς καθίστανται φορείς ή μεταδότες του ιού της οικονομικής ασφυξίας και του πανικού.

Επιπλέον αποκόπτουν τις πιο δραστήριες κοινωνικές ομάδες, κοινό και καλλιτέχνες, από τον κοινό χώρο έκφρασης και λειτουργίας, δημιουργώντας με την ακινησία, την «ασφάλεια» του οικονομικού, κοινωνικού και πολιτιστικού νεκροταφείου.

ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΣΔΠΕ

Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ
ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΣΤΑΜΑΤΑΚΗ

Η ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΔΗΜΗΤΡΑ ΜΑΝΤΖΟΥΚΑ

Παρόμοια άρθρα

Back to top button