Πρόγραμμα «LIFE Wild Wolf»: «Σημαντική η αρωγή των ΠΕ.ΣΥ.Δ.Α.Π και ΔΙ.ΚΕ.Π.Α.Ζ»

Κοινό δελτίο τύπου της Περιβαλλοντικής Οργάνωσης Καλλιστώ, του Περιβαλλοντικού Συνδέσμου Δήμων Αθήνας – Πειραιά (ΠΕ.ΣΥ.Δ.Α.Π) και του Εργαστηρίου Τομέα Γενετικής, Ανάπτυξης και Μοριακής Βιολογίας του τμήματος Βιολογίας του Α.Π.Θ. αναφέρει:

«Ο Περιβαλλοντικός Σύνδεσμος Δήμων Αθήνας – Πειραιά (ΠΕ.ΣΥ.Δ.Α.Π) και το Διαδημοτικό Κέντρο Περίθαλψης Αδέσποτων Ζώων (ΔΙ.ΚΕ.Π.Α.Ζ) ανταποκρίθηκαν θετικά και άμεσα στο αίτημα της περιβαλλοντικής οργάνωσης Καλλιστώ για παροχή τεχνικής βοήθειας στην υλοποίηση του Ευρωπαϊκού Προγράμματος LIFE Wild wolf, αρχικά με την παροχή γενετικού υλικού (DNA) από τον πληθυσμό των αδέσποτων σκύλων που διαχειρίζεται το ΔΙ.ΚΕ.Π.Α.Ζ για χρήση στις απαραίτητες γενετικές αναλύσεις που θα πραγματοποιηθούν, ενώ προτίθενται να υποστηρίξουν μελλοντικά και άλλες σχετικές δράσεις του προγράμματος ώστε να συνδράμουν στην επιτυχή υλοποίηση του.

Η Καλλιστώ και ο ΟΦΥΠΕΚΑ υλοποιούν στην περιοχή του Εθνικού Πάρκου Πάρνηθας και την ευρύτερη περιοχή, δράσεις του Ευρωπαϊκού προγράμματος LIFE Wild Wolf στο οποίο συμμετέχουν συνολικά 8 Ευρωπαϊκές χώρες με 19 συνεργαζόμενους φορείς.

Οι βασικοί στόχοι του προγράμματος περιλαμβάνουν τον προσδιορισμό των κύριων παραγόντων που οδηγούν στην εξοικείωση των λύκων σε περιαστικές περιοχές, τον καθορισμό των βέλτιστων διαχειριστικών παρεμβάσεων με σκοπό την αποφυγή της μόνιμης παρουσίας τους κοντά σε ανθρώπινους οικισμούς καθώς και την τεχνική κατάρτιση των αρμόδιων αρχών σε θέματα επικοινωνίας παρακολούθησης και διαχείρισης της παρουσίας του είδους σε περιαστικές περιοχές.

Μια εκ των δράσεων που έχει αναλάβει η Καλλιστώ σε συνεργασία με τον Τομέα Γενετικής, Ανάπτυξης και Μοριακής Βιολογίας του τμήματος Βιολογίας του Α.Π.Θ (εργαστήριο καθηγητή κ. Τριανταφυλλίδη) είναι οι πληθυσμιακές εκτιμήσεις του λύκου στο Εθνικό πάρκο της Πάρνηθας και η διερεύνηση της παρουσίας υβριδισμού μεταξύ λύκων και σκύλων (ομάδα δράσεων που αφορούν τη διερεύνηση των αιτιών εμφάνισης εξοικειωμένων λύκων και την παρακολούθηση του πληθυσμού του είδους).

Για την διερεύνηση του υβριδισμού λύκων -σκύλων πέρα της λήψης μη επεμβατικών δειγμάτων DNA λύκων, απαιτείται η ταυτόχρονη ανάλυση γενετικού υλικού από σκύλους με στόχο την δημιουργία κατάλληλης γενετικής βάσης σύγκρισης. Ως πηγή γενετικού υλικού, τα αδέσποτα σκυλιά από τους όμορους της Πάρνηθας Δήμους Μεγαρέων, Φυλής και Αχαρνών, αποτελούν την καταλληλότερη πηγή, καθώς εν δυνάμει αλληλοεπιδρούν με λύκους.

Καθώς ενδιαφέρει και αφορά άμεσα τον ΠΕ.ΣΥ.Δ.Α.Π να γνωρίζει τις πιθανότητες και τον βαθμό υβριδισμού μεταξύ λύκων και σκύλων στις περιοχές που δραστηριοποιείται και παρέχει υπηρεσίες στα αδέσποτα ζώα, θα προχωρήσει άμεσα στην παροχή του απαραίτητου για τις συγκρίσεις γενετικού υλικού που προέρχονται από τις εξετάσεις και τις στειρώσεις των αδέσποτων σκύλων».

Περιβαλλοντική Οργάνωση Καλλιστώ
Περιβαλλοντικός Σύνδεσμος Δήμων Αθήνας – Πειραιά (ΠΕ.ΣΥ.Δ.Α.Π)
Εργαστήριο Τομέα Γενετικής, Ανάπτυξης και Μοριακής Βιολογίας του τμήματος Βιολογίας του Α.Π.Θ

Παρόμοια άρθρα

Back to top button