Πρόγραμμα δασοπροστασίας AntiNero III- Σε πλήρη εξέλιξη τα αντιπυρικά έργα στη Δ. Αττική

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, στη Δυτική Αττική μετέβησαν προ λίγων ημερών ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θόδωρος Σκυλακάκης, και ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας, με σκοπό την επίβλεψη των έργων πρόληψης και αντιπυρικής προστασίας, που υλοποιούνται στην περιοχή Οινόη – Μονή Οσίου Μελετίου Κιθαιρώνα.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θόδωρος Σκυλακάκης, δήλωσε: «Παρακολουθήσαμε, στην περιοχή του Κιθαιρώνα, την προσπάθεια του τρίτου προγράμματος AntiNero, που υλοποιούμε με χρήματα του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, το οποίο δίνει ιδιαίτερη έμφαση, φέτος, στην Αττική.

Στόχος είναι να μπορέσουμε να έχουμε τις γραμμές άμυνας, πάνω στις οποίες θα έρθει η Πυροσβεστική και οι υπόλοιπες δυνάμεις, για να προστατεύσουν τα δάση μας το καλοκαίρι που έρχεται, που θα είναι -όπως φαίνεται από τον καιρό- πολύ δύσκολο. Πέραν αυτού, γίνεται πολλή δουλειά ακόμη, σε σχέση με τους νέους κανόνες αντιπυρικής προστασίας των κατοικιών και των δασικών οικισμών που πρέπει να εφαρμοστούν και για το σκοπό αυτό θα διαθέσουμε πρόσθετους πόρους.

Η δασική μεταρρύθμιση, έρχεται και συμπληρώνει και ενοποιεί όλη τη δουλειά της πρόληψης για τα επόμενα χρόνια, που στηρίζεται στο ότι θα δημιουργήσουμε μια καινούρια οικονομία του δάσους, έτσι ώστε από τους πόρους από την υλοτόμηση, να προστατεύεται το δάσος, με τη δημιουργία αντιπυρικών ζωνών και την πραγματοποίηση καθαρισμών και αραιώσεων».

Ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας, μεταξύ άλλων σημείωσε: «Η πραγματικότητα είναι ότι ετοιμαζόμαστε για μια μεγάλη μάχη και μια δύσκολη αντιπυρική περίοδο. Τα στοιχεία και η επιστήμη αυτό δείχνουν.

Είναι αντιπυρικές ζώνες, τις οποίες τις έχουμε ανάγκη, τις χρειαζόμαστε έτσι ώστε να επεμβαίνουμε όχι μόνο με τα εναέρια μας, κυρίως με τα επίγεια μέσα, γιατί έτσι σβήνονται οι πυρκαγιές. Θα φτάσουν αυτά και θα είναι αρκετά; Δηλαδή δε θα έχουμε πυρκαγιές φέτος το καλοκαίρι; Βεβαίως θα έχουμε πυρκαγιές φέτος το καλοκαίρι και ακραία καιρικά φαινόμενα και πλημμύρες κ.ά. -τα γεννά ο πλανήτης.

Θα μας βοηθήσουν να προσπαθήσουμε να λειάνουμε, να μικρύνουμε τις επιπτώσεις, οι οποίες είναι πρώτα από όλα στην αξία της ανθρώπινης ζωής και στην προστασία της, στην περιουσία των ανθρώπων, στην οικολογία, αλλά και στην οικονομία, γιατί με τις τεράστιες καταστροφές στον πλανήτη η πίεση που δέχονται οι χώρες είναι τεράστια. Άρα, όλοι μαζί προσπαθούμε και οι Δήμοι, στον πρώτο και στο δεύτερο βαθμό Τοπικής Αυτοδιοίκησης, όλοι οι φορείς κυρίως με το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Και θα δώσουμε τη μάχη μας συντονισμένα και οργανωμένα. Και θα ήθελα για ακόμα μια φορά να κάνω έκκληση σε όλους τους πολίτες, είτε είναι εθελοντές είτε δεν είναι και απλά αγαπάνε τον τόπο τους, το σπίτι τους, το νησί τους, να βοηθήσουν σε αυτή την προσπάθεια.

Αν και εφόσον δουν κάτι να ειδοποιήσουν στο 199, στο 112, να μιλήσουν με ένα δασάρχη, να μιλήσουν με ένα δασεργάτη, να ενδιαφερθούν για τον τόπο τους. Πιστεύω ότι η μεγαλύτερη πρόκληση, και ό,τι πιο πατριωτικό υπάρχει για τα επόμενα χρόνια, είναι, στο κομμάτι της εσωτερικής ασφάλειας, η αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης».

πηγή

Παρόμοια άρθρα

Back to top button