Παράταση του lockdown – όπως ήταν ανεμενόμενο – στην Αττική μέχρι τις 8 Μαρτίου

Β. Παπαευαγγέλου: Στο 88% η κάλυψη των ΜΕΘ στην Αττική με 12000 ενεργά κρούσματα παννελαδικώς

Όπως είχε διαφανεί – και ο πρωθυπουργός άλλωστε είχε διαμηνύσει – την επέκταση του lockdown στην Αττική ανακοίνωσε στην προ ολίγης ώρας συνέντευξη Τύπου ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς.

Ο κ. Χαρδαλιάς κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης έδωσε στοιχεία για την κατάσταση που επικρατεί στις «κόκκινες» περιοχές και ποιες παραμένουν σε καθεστώς «σκληρού lockdown».
Δήλωσε: «Η εικόνα ακολουθεί αυξητικές τάσεις. Τα δεδομένα δεν είναι τα ίδια σε όλη την επικράτεια».

Στο «κόκκινο» μπαίνουν οι δήμοι Λευκάδας, Θεσπρωτίας, Ηγουμενίτσας, Σύρου, Σάμου, Άρτας, Διδυμότειχου, Λοκρών (η κατάσταση είναι πολύ σοβαρή στη Μαλεσίνα), Αμφιλοχίας, όλη η περιφερειακή ενότητα Ηρακλείου, όλη η περιφερειακή ενότητα Κορινθίας, με το Λουτράκι να είναι ιδιαίτερα έντονη.

Από το «κόκκινο» βγαίνουν οι δήμοι Τεμπών και Καρπάθου, για τους οποίους έκανε ιδιαίτερη μνεία καθώς ανταποκρίθηκαν με συνέπεια κατά της πανδημίας τηρώντας τα μέτρα και μειώθηκαν τα κρούσματα.

Στο «κόκκινο» παραμένουν οι δήμοι Κεφαλονιάς, Ηλείας, Θεσσαλονίκης, Χαλκιδικής, Ρεθύμνου, Θάσου, Αγιάς, Ζίτσας, Τανάγρας και Θηβαίων.

Ιδιαίτερη ανησυχία εξέφρασε για την ενότητα του Πειραιά η οποία προκαλεί ιδιαίτερο προβληματισμό, καθώς τα ενεργά κρούσματα έχουν αυξηθεί κατά 80%, και έχουν φτάσει στα 1.342. Σημείωσε πως θα ενταθούν οι έλεγχοι, ώστε να περιοριστεί η διασπορά.

Παρόμοια εικόνα και για τον δυτικό τομέα Αθηνών, στον οποίο τα ενεργά κρούσματα είναι 1.036.

Εδώ αξίζει να σημειωθεί ότι στην ανατολική Αττική τα ενεργά κρούσματα είναι συν 93 για την εβδομάδα που πέρασε και για τη δυτική Αττική συν 32.

Με τη σειρά της η καθηγήτρια κ. Βάνα Παπαευαγγέλου δήλωσε:

«Ο μέσος όρος των κρουσμάτων βρίσκεται στα 1.500 την ημέρα και στα 12.000 τα ενεργά κρούσματα. Καθημερινά εισάγονται 260 άνθρωποι στα νοσοκομεία, όπου η πίεση στα νοσοκομεία της Αττικής είναι πλέον εμφανής. Η κάλυψη στις ΜΕΘ αγγίζει το 88%. Στην Αττική παρατηρείται σημαντική αύξηση τόσο στον Πειραιά, με περισσότερα από 1.100 ενεργά κρούσματα, όσο και στον δυτικό τομέα με περισσότερα από 1.000 ενεργά κρούσματα.

Αυτή τη βδομάδα είχαμε πολλές μικρές εξάρσεις και με τόσες πολλές εστίες δεν μπορεί να σβήσει η φωτιά. Δεν παρατηρήθηκε το ποσοστό μείωσης που περιμέναμε στην Αττική μετά τα νέα μέτρα και σε αυτό συμβάλλει σημαντικά η αύξηση των μεταλλαγμένων στελεχών, που μεταδίδονται πολύ περισσότερο.

Η πλειοψηφία των πολιτών ακολουθεί τα μέτρα και δημιουργεί ένα τείχος προστασίας για τους υπόλοιπους. Μελέτη στο Ισραήλ έδειξε ότι μειώνεται σε πολύ υψηλό ποσοστό η μεταδοτικότητα και η σοβαρή νόσηση».

Ο καθηγητής Γκίκας Μαγιορκίνης δήλωσε:

«Στην Ελλάδα την τελευταία εβδομάδα αυξήθηκε σημαντικά ο αριθμός των ενεργών κρουσμάτων και η πίεση στα νοσοκομεία. Οι εισαγωγές στα νοσοκομεία αυξήθηκαν ανά 300 την ημέρα και με βάση αυτά τα στοιχεία αναμένουμε μία μικρή αύξηση στις ΜΕΘ.

Στη Θεσσαλονίκη παρουσιάστηκε αύξηση στο 25%, αλλά ακόμη δεν έχουμε σημαντική πίεση στο ΕΣΥ.
Σημαντική είναι η πτώση της επίπτωσης στους άνω των 65. Αυτό δείχνει ότι ο εμβολιασμός βοηθά στις μεγάλες ηλικίες».

Και τέλος ο κ. Μάριος Θεμιστοκλέους δήλωσε:

«Σήμερα έγιναν πάνω από 28.000 εμβολιασμοί. Μέχρι στιγμής έχουμε πετύχει ένα μόλις 0,36% ποσοστό απωλειών εμβολιασμών».

Έκανε λόγο για τον μηχανισμός αναπλήρωσης και σημείωσε πως «τα εμβόλια έχουν περιορισμένη διάρκεια ζωής. Της Pfizer έχουν διάρκεια ζωής μόλις 5 ημέρες, τα οποία εάν δεν χρησιμοποιηθούν θα πρέπει να αχρηστευθούν. Κάθε ημέρα λαμβάνουμε έναν αριθμό αδιάθετων δόσεων. Το ποσοστό αντιστοιχεί σε 500 – 600 αδιάθετες δόσεις κάθε μέρα. Τότε ξεκινά η διαδικασία εντοπισμού για την αναπλήρωση. Οι ένοπλες δυνάμεις έχουν δείξει μία πολύ καλή λειτουργία».

Στη συνέχεια «Εμείς, όπου δεν μπορούμε να αναπληρώσουμε τις δόσεις, μπορούμε να καλέσουμε γενικό πληθυσμό, αν δεν βρεθούν από ένοπλες δυνάμεις ή τα επόμενα ραντεβού. Αυτό έχει συμβεί σε ελάχιστες περιπτώσεις, όπως σε ακριτικά νησιά, ή στην Αττική, λόγω της κακοκαιρίας.

Με αυτόν τον τρόπο έχουμε πετύχει το μικρό αυτό ποσοστό απωλειών».

Τέλος απαντώντας σε ερώτηση για υποψίες καταστρατήγησςη της λίστας απάντησε πως «η διαφάνεια είναι αδιαπραγμάτευτη. Διερευνούμε όλες τις περιπτώσεις και όπου υπάρχει παράβαση, ενεργοποιούμε τις κυρώσεις και όλη τη διαδικασία. Δεν υπάρχει κανένα απαραβίαστο σύστημα. Θα διερευνήσουμε κάθε καταγγελία και υπόθεση και θα επιβληθούν κυρώσεις. Ο εμβολιασμός δεν είναι ένα παιχνίδι κλέφτη και αστυνόμου. Είναι πάνω από 200.000 οι φάκελοι που έχουμε ελέγξει».

Παρόμοια άρθρα

Back to top button