Παραδόθηκε στην Περιφέρεια Αττικής η πρώτη μελέτη για τις επιπτώσεις των πρόσφατων πυρκαγιών

Η πρώτη μελέτη αφορά στις επιπτώσεις στην υδρολογική λεκάνη Αιγειρουσών - Αλεποχωρίου

Την πρώτη μελέτη, από τις συνολικά 6 που θα εκπονηθούν με ταχεία διαδικασία, η οποία αφορά τις επιπτώσεις στην υδρολογική λεκάνη Αιγειρουσών – Αλεποχωρίου, εξαιτίας της πυρκαγιάς που εκδηλώθηκε τον περασμένο Μάιο στον Σχίνο Κορινθίας και κατέκαψε περί τα 65.000 στρέμματα των Γερανείων, παρέδωσε ο διευθυντής Ερευνών ΕΑΑ κι επιστημονικός υπεύθυνος του Κέντρου BEYOND Ερευνών Παρατήρησης της Γης και Δορυφορικής Τηλεπισκόπησης του ΕΑΑ, Δρ. Χ. Κοντοές, στον περιφερειάρχη Αττικής, Γιώργο Πατούλη, στο πλαίσιο της σχετικής προγραμματικής σύμβασης που έχουν υπογράψει η Περιφέρεια με το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών (ΕΑΑ).

Όπως ανέφερε ο κ. Κοντοές, «στη μελέτη καταγράφονται τα συμπεράσματα της επιστημονικής μας ομάδας κατόπιν συνδυασμού αποτελεσμάτων μοντέλων εκτίμησης αναμενόμενων κινδύνων σε περίπτωση ακραίων συνθηκών καιρού και συνεκτιμώντας τις καταγραφές των σχετικών αυτοψιών που διενεργήσαμε στη συγκεκριμένη υδρολογική λεκάνη που κάηκε σε ποσοστό περισσότερο από 80% από την πυρκαγιά του Μαΐου στην περιοχή».

Στη μελέτη συμμετείχε η ομάδα του αναπληρωτή καθηγητή Κωνσταντίνου Λουπασάκη, του συνεργαζόμενου Εργαστηρίου Τεχνικής Γεωλογίας και Υδρογεωλογίας της Σχολής Μηχανικών Μεταλλείων – Μεταλλουργών του ΕΜΠ.

Ειδικότερα, περιλαμβάνει μοντέλα πρόγνωσης πλημμύρας, κατολίσθησης και εδαφικής διάβρωσης και φωτογραφική τεκμηρίωση της κατάστασης των ρεμάτων στην περιοχή (ανάντη και κατάντη), προτεραιοποίηση των σημείων παρεμβάσεων για αντιμετώπιση εκδήλωσης των πιθανών κινδύνων πλημμυρικών φαινομένων ή και κατολισθήσεων εξαιτίας των επιπτώσεων της πυρκαγιάς, αλλά και προτάσεις μεσοπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων παρεμβάσεων και διενέργειας μελετών, με στόχο την καλύτερη προστασία των όμορων, στη υδρολογική λεκάνη, οικισμών.

Θα ακολουθήσουν άλλες 5 αντίστοιχες μελέτες και για τις υπόλοιπες υδρολογικές λεκάνες της Αττικής που επλήγησαν από τις πρόσφατες πυρκαγιές ανάντη στις περιοχές Ν. Πέραμος, Μάνδρα, Ελευσίνα, Μαραθώνας και στην ΒΑ Αττική, οι οποίες και θα έχουν παραδοθεί στο σύνολο τους στην Περιφέρεια Αττικής μέχρι τις αρχές Οκτωβρίου.

Στη σύσκεψη παρουσίασης της μελέτης στον Περιφερειάρχη Αττικής, συμμετείχαν επίσης ο αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Αττικής Λ. Κοσμόπουλος, η προϊσταμένη Τεχνικών Έργων Δυτικής Αττική Μ. Κάραλη, ο διευθυντής Τεχνικών Έργων της Περιφέρειας Αλ. Καλογερόπουλος, ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων Ανατολικής Αττικής Ι. Ασπρουλάκης και η επιστημονική
συνεργάτης του κ. Κοντοέ Α. Τσούνη.

Ως ένα ιδιαίτερα χρήσιμο εργαλείο που θα αξιοποιήσουν όλες οι αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας με στόχο τη δρομολόγηση στοχευμένων παρεμβάσεων όπου απαιτείται, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της, χαρακτήρισε τη μελέτες που εκπονεί το κέντρο BEYOND του Αστεροσκοπείου για λογαριασμό της Περιφέρειας, ο κ. Πατούλης.

«Μέσω των συγκεκριμένων επιστημονικών μελετών έχουμε τη δυνατότητα να έχουμε πλήρη εικόνα για την κατάσταση που επικρατεί στις πληγείσες περιοχές αλλά και για τα σημεία, που βάσει της σχετικής προτεραιοποίησης, απαιτούν άμεσες παρεμβάσεις, λόγω υψηλής επικινδυνότητας» υπογράμμισε ο περιφερειάρχης και επισήμανε πως η Περιφέρεια Αττικής παράλληλα με τις τοπικές παρεμβάσεις στα ρέματα τις οποίες συνεχίζει σε καθημερινή βάση, με εντατικούς ρυθμούς, θα προχωρήσει και σε μελέτες για στοχευμένα έργα στα σημεία υψηλού κινδύνου, που υποδεικνύονται από τις επιστημονικές μελέτες.

Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε ο κ. Πατούλης στην ανάγκη ενημέρωσης και εκπαίδευσης των πολιτών σε ζητήματα που αφορούν στον τρόπο αντιμετώπισης και προστασίας τους από πιθανά πλημμυρικά φαινόμενα και σ’ αυτό το πλαίσιο ανέφερε πως η Περιφέρεια σε συνεργασία με τους επιστημονικούς φορείς αναλμαβάνει ήδη συγκεκριμένες πρωτοβουλίες.
«Προτεραιότητά μας είναι η προστασία των πολιτών και η καλύτερη θωράκιση της Αττικής μας και προς αυτή την κατεύθυνση εργαζόμαστε καθημερινά και στοχευμένα» σημείωσε ο περιφερειάρχης.

πηγή

Παρόμοια άρθρα

Back to top button