Δημοτική Βιβλιοθήκη Μεγάρων & Ν. Περάμου: «Στις βιβλιοθήκες κάθε μήνα έχουμε…θέμα»

Η Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος ξεκινάει, πιλοτικά, ένα καινούργιο πρόγραμμα για τις βιβλιοθήκες του Δικτύου Ελληνικών Βιβλιοθηκών (ΔΕΒ) με υποστηρικτικό υλικό σε κάθε βιβλιοθήκη του ΔΕΒ που δηλώνει συμμετοχή στο πρόγραμμα, έτσι ώστε να μπορεί να οργανώνει τέσσερα εργαστήρια κάθε μήνα για παιδιά ή σχολικές τάξεις γύρω από ένα κοινό θέμα.

Η Δημοτική Βιβλιοθήκη Μεγάρων, και η Δημοτική Βιβλιοθήκη Νέας Περάμου ως μέλη του ΔΕΒ, θα υλοποιήσουν το συγκεκριμένο πρόγραμμα σε συνεργασία με την Παιδική Λέσχη Ανάγνωσης της Δ.Β.Μ. αλλά και με όσα άλλα παιδιά θελήσουν να συμμετάσχουν.

Το θέμα του Φεβρουαρίου είναι οι Μάσκες, καθώς συμπίπτει και με την περίοδο του καρναβαλιού. Θα εξερευνήσουμε τις μάσκες σε διάφορους πολιτισμούς, όπου η λειτουργία τους συνδέεται με τη μαγεία, τη δύναμη και την εξουσία, το χορό και την ψυχαγωγία. Κάθε συνάντηση θα έχει δύο μέρη: στο πρώτο μέρος θα γνωρίζουν τα
παιδιά τις παραδόσεις, τους μύθους, τη συμβολική σημασία της μάσκας στον πολιτισμό που εξετάζουμε και στο δεύτερο μέρος θα κατασκευάζουν μάσκες από διάφορα υλικά κυρίως ανακύκλωσης.

Οι συναντήσεις του Φεβρουαρίου της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Μεγάρων:
Κυριακή 04/02/2018 από 12:00 έως 13.30 «Οι θεατρικές μάσκες στην αρχαία Ελλάδα».
Κυριακή 11/02/2018 από 12:00 έως 13.30 «Οι πρωτόγονες μάσκες».
Σάββατο 24/02/2018 από 12:00 έως 13.30 «Οι μάσκες του βενετσιάνικου καρναβαλιού».

Οι συναντήσεις του Φεβρουαρίου της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Ν. Περάμου:
Σάββατο 10/02/2018 από 17:30 έως 19:30 «Οι μάσκες του βενετσιάνικου καρναβαλιού».
Σάββατο 17/02/2018 από 17:30 έως 19:30 «Οι θεατρικές μάσκες στην αρχαία Ελλάδα».

Ο Μάρτιος είναι ο μήνας της ποίησης και στις βιβλιοθήκες αναρωτιόμαστε τι είναι ένα ποίημα, αναγνωρίζουμε τους ποιητές από τις λέξεις τους και αναζητούμε τη σχέση της ποίησης με τις άλλες τέχνες.

Ο Απρίλιος είναι ένας εικαστικός μήνας. Τα παιδιά έρχονται σε επαφή με τους πίνακες του Ρενέ Μαγκρίτ που κρύβουν φιλοσοφικές σκέψεις και ιδέες.

Ο Μάιος είναι αφιερωμένος στην Ευρώπη, καθώς στις 9 Μαΐου είναι η Ημέρα της Ευρώπης και το 2018 είναι έτος ευρωπαϊκής πολιτιστικής κληρονομιάς. Προσεγγίζουμε την ήπειρο που κατοικούμε μέσα από τους μύθους της, την ιστορία της και τις διατροφικές συνήθειες των κατοίκων της.

Με το καινούργιο αυτό πρόγραμμα, που  υποστηρίζει τα παιδικά τμήματα των βιβλιοθηκών κατά τη διάρκεια του σχολικού έτους, η Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος και το Δίκτυο Ελληνικών Βιβλιοθηκών επιχειρούν να αναδείξουν μακροπρόθεσμα τις δυνατότητες των βιβλιοθηκών ως κέντρα παιδείας και εκπαίδευσης, όπου η γνώση είναι ένα διαρκές πεδίο εξερεύνησης και ανακάλυψης.

Παρόμοια άρθρα

Back to top button