Ομιλία δημάρχου και ψήφισμα δημοτικού συμβουλίου για την ενθρόνιση του νέου μητροπολίτη

Την Παρασκευή 31 Οκτωβρίου έγινε στα Μέγαρα στην Πλατεία Ηρώων η τελετή υποδοχής κι εν συνεχεία στον Ιερό Ναό της μητροπόλεως Μεγάρων, η τελετή της Ενθρόνισης του νέου Μητροπολίτη Μεγάρων και Σαλαμίνος κ.κ. Κωνσταντίνου.

 

Στην πλατεία Ηρώων ο Δήμαρχος κ. Γρηγόρης Σταμούλης, υποδέχτηκε το νέο Μητροπολίτη με σύντομη αλλά θερμή ομιλία και ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Γιώργος Μιχάλαρος ανέγνωσε  ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου.

 

Το πλήρες κείμενο της ομιλίας του Δημάρχου έχει ως εξής:

 

«Με πάνδημη χαρά και ειλικρινή αισθήματα σεβασμού και αγάπης υποδεχόμαστε σήμερα – λαμπροφορεμένα όλα τα Μέγαρα – τον νέο Ποιμενάρχη μας.

 

Εσάς Σεβασμιώτατε, Μητροπολίτα Μεγάρων και Σαλαμίνος,

κύριε Κωνσταντίνε,

 

Και ως Δήμαρχος όλων των πολιτών του Δήμου Μεγαρέων εκ του στόματος και της καρδιάς αυτών Σας καλωσορίζω στη νέα Πατρίδα Σας, στον νέο τόπο της ζωής και της διακονίας Σας.

Εδώ στα ολόφωτα και περιφανή Μέγαρα!

Εδώ στην αρχαίας αίγλης και τιμής πόλη.

Εδώ στην Μητρόπολη, που βρέχεται διττώς, και απ’ τον Σαρωνικό και από τον Κορινθιακό, ευρισκόμενη μεταξύ δύο θαλασσών και δύο οροσειρών, των Γερανείων και του Πατέρα.

Εδώ στην Μητρόπολη των πάμπολλων ανά τον κόσμον φυτευθέντων αποικιών από τους αρχαίους Μεγαρείς.

Εδώ στην Μητέρα Πόλη του Βυζαντίου, απ’ όπου ξεκίνησε ο Βασιλιάς Βύζας με τους προγόνους μας Μεγαρείς και έστησε στο Βόσπορο το ξακουστό Βυζάντιο, την μετέπειτα Κωνσταντινούπολη και αείποτε Πόλη των ονείρων μας και της καρδιάς μας.

Εδώ στην Πόλη με την παράδοση και την ιστορία, Σεβασμιώτατε Δέσποτα

Σας υποδεχόμαστε και Σας προϋπαντούμε:

Εδώ στα Μέγαρα, στην Πόλη των Αγίων 10 Μαρτύρων και του Αγίου Λαυρεντίου.

Εδώ στην Πόλη των φιλότιμων και εργατικών ανθρώπων, με την παραδοσιακή αγωγή, την ανοικτή καρδιά και την μεγάλη ψυχή, αλλά και την εκκλησιαστική παράδοση, την δυνατή πίστη και την  ευλάβεια.

Η πόλη των Μεγάρων και ο λαός Της απόψε υποδέχονται τον νέο Μητροπολίτη μας, Εσάς Σεβασμιώτατε,

τον άνθρωπο με την μεγάλη και χρυσή καρδιά και το πηγαίο χαμόγελο.

τον κληρικό με το εκκλησιαστικό ήθος και φρόνημα, την αρετή, την καλοσύνη, την αυτοθυσία, την αλληλεγγύη…

τον νέο και φέρελπι Επίσκοπο με την Ιεροπρέπεια, την καλή διάθεση και την όρεξη για εργασία και τη διακονία του Λαού μας.

Αυτή είναι η φήμη Σας, Σεβασμιώτατε, που, όπως συμβαίνει πάντα, προέτρεξε, για την προσωπικότητά Σας και η οποία επαληθεύθηκε κατά την ελάχιστη μαζί Σας συναναστροφή μου αυτές τις 20 ημέρες από την εκλογή Σας.

 

Σεβασμιώτατε Δεσπότα,

 

Έρχεσθε σε έναν λαό καλό , φιλότιμο, εργατικό και ευσεβή, που είμαι σίγουρος ότι θα του κερδίσετε την καρδιά με την ευπροσηγορία και την καλοσύνη Σας.

 

Έρχεσθε ως διάδοχος του ευγενούς Εκκλησιαστικού Άρχοντα, του μακαριστού Μητροπολίτη μας κυρού Βαρθολομαίου, και είμαστε σίγουροι ότι είστε ο κατάλληλος ευγενής Αυτού διάδοχος, που θα συνεχίσετε και θα αυξήσετε το ουσιαστικό εκκλησιαστικό Του έργο προς όφελος του Λαού και του τόπου μας.

 

Μακαριώτατε Αρχιεπίσκοπε Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμε, καλώς ήλθατε στην πόλη μας, μαζί με την χορεία των Αγίων Αρχιερέων, συνοδεύοντες τον νέο Ποιμενάρχη μας.

 

Η παρουσία Σας απόψε εδώ μας γεμίζει ελπίδες και προσδοκίες για την επιλογή Σας .

 

Σεβασμιώτατε Ποιμενάρχα μας,

 

Ο Δήμος μας αυτή την εύσημη ώρα Σας προσφέρει, ως εγκόλπιο σημειολογικό την εικόνα του Σωτήρος ημών Χριστού, κατασκευασμένη με μεράκι και αγάπη σε Εργαστήριο του τόπου μας, τον Οποίο Χριστό εικονίζετε λειτουργικά ως Επίσκοπος στην Ιερά αυτή Μητρόπολη, που Σας έλαχε με την ψήφο της Ιεραρχίας.

 

 

Καλώς ήλθατε Δέσποτα,

Καλή διακονία και ποιμαντορία

ΕΙΣ ΠΟΛΛΑ ΕΤΗ ΔΕΣΠΟΤΑ!»

 

Το πλήρες κείμενο του Ψηφίσματος του Δημοτικού Συμβουλίου έχει ως εξής:

 

ΨΗΦΙΣΜΑ

 

Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Μεγαρέων,

               

Μετά την εκλογή από την Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος του νέου Μητροπολίτου Μεγάρων & Σαλαμίνος κ.κ. Κωνσταντίνου, και εν όψει της εγκαταστάσεως αυτού, μετά την νενομισμένη διαβεβαίωσή του στον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, και την επικείμενη ενθρόνισή του στις 31 Οκτωβρίου 2014, σε έκτακτη συνεδρίασή του την Δευτέρα 27 Οκτωβρίου 2014 ψηφίζει και διακηρύττει:

 

Τον σεβασμό του προς το πρόσωπο του νέου Μητροπολίτου μας κ.κ. Κωνσταντίνου.

 

Τον αναμένουμε με χρηστές ελπίδες αποδίδοντας κάθε τιμή στο πρόσωπό του με σεβασμό και αγάπη.

 

Τον καλωσορίζουμε στην ιστορική μας πόλη, δηλώνοντάς του την αφοσίωσή μας στην ελληνορθόδοξη πίστη και στην μακρόχρονη παράδοσή μας.

 

Τον προϋπαντούμε με σεβασμό και με πολλές ελπίδες και προσδοκίες, για το καλό του Λαού και του τόπου μας, για την πρόοδό του και την ανάπτυξή του.

 

Του ευχόμαστε κάθε επιτυχία, δύναμη, υγεία, μακροημέρευση και καλή ποιμαντορία, ζητώντας την καλή συνεργασία της τοπικής εκκλησίας με τον Δήμο μας για κάθε καλό και προαγωγικό έργο προς όφελος των πόλεών μας και των δημοτών μας.»

Παρόμοια άρθρα

Back to top button