Οι τρεις στάσεις που πρέπει να κάνεις σε μια βόλτα σου στα Μέγαρα

Η αναφορά του Exploring Greece TV στην πόλη των Μεγάρων

Αν θες να δεις κάτι διαφορετικό κάνοντας βόλτα στη δυτική Αττική, τότε τα Μέγαρα είναι σίγουρα μια επιλογή που μπορείς να κάνεις και να ζήσεις πράγματα που ούτε τα φανταζόσουν.

Αξιόλογα σημεία και κρυμμένα μυστικά, τα οποία, δεν είναι υπερβολή να πούμε πως σε κάποιες περιπτώσεις τα γνωρίζουν μόνο οι ντόπιοι. Ξεκινάς με το αυτοκίνητο για τα Μέγαρα και μέχρι να κοιτάξεις το ρολόι σου, είσαι εκεί απολαμβάνοντας μια διαφορετική βόλτα από τα συνηθισμένα. Για πάμε!

Πρώτη στάση: Αρχαιολογικό Μουσείο Μεγάρων

Μικρό αλλά τόσο περιποιημένο και καλά οργανωμένο που θα σε βοηθήσει να μεταφερθείς εύκολα και ευχάριστα σε μια άλλη εποχή.

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Μεγάρων είναι ένα πραγματικό διαμάντι στην περιοχή και σου συστήνουμε οπωσδήποτε να το επισκεφτείς αν βρεθείς εκεί. Μέσα σε τέσσερις αίθουσες έχουν καταφέρει να οργανωθούν 10 αιώνες ζωής στην περιοχή των Μεγάρων. Από τον 8ο αιώνα π.Χ. έως και τον 2ο αιώνα μ.Χ.

Εκεί θα δεις από τα κοσμήματα των γυναικών στην αρχαιότητα μέχρι αντικείμενα ταφής καθώς και πολλά είδη καθημερινής χρήσης. Πριν πας σου προτείνουμε να διαβάσεις μερικές πληροφορίες για την περιοχή των Μεγάρων στην αρχαιότητα για να μπεις πιο εύκολα στο κλίμα.

εύτερη στάση: Κρήνη του Θεαγένη

Ήξερες ότι μέσα στην Αττική βρίσκεται η μεγαλύτερη σε χωρητικότητα κρήνη της αρχαιότητας; Κι όμως είναι η περίφημη κρήνη του Θεαγένη και βρίσκεται στα Μέγαρα ενταγμένο με πολύ ομαλό τρόπο μέσα στο αστικό περιβάλλον.

Τριγύρω υπάρχουν σπίτια και ξαφνικά βλέπεις μπροστά σου αυτό το θαύμα της αρχαίας ελληνικής αρχιτεκτονικής. Το πάλαι ποτέ υδραγωγείο που ξεδιψούσε ολόκληρη την περιοχή. Μια δύσκολη κατασκευή που απαιτούσε γνώσεις, οργάνωση και τεχνογνωσία.

Και σήμερα μπορείς να δεις να τμήμα του και να αντιληφθείς το μέγεθος του έργου. Εντυπωσιακό!

Τρίτη στάση: Λόφος Αλκάθου

Και αφού εξερευνήσεις την αρχαία πλευρά των Μεγάρων, πρέπει να κάνεις μια τρίτη στάση στην πιο σύγχρονη πλευρά της και να ανέβεις στον λόφο Αλκάθου. Από εκεί, λοιπόν, θα απολαύσεις μια μοναδική θέα που είναι ακόμη καλύτερη όταν ο καιρός το επιτρέπει. Το μάτι σου χάνεται στο Σαρωνικό κόλπο και το Όρος Πατέρα. Και βουνό και θάλασσα σε έναν μοναδικό συνδυασμό.

Μόλις φτάσεις, σκέψου ότι περπατάς στην παλιά Ακρόπολη των Μεγάρων που σήμερα ονομάζεται επίσημα λόφος Αγίου Δημητρίου. Χαρακτηριστικό της περιοχής στο λόφο Αλκάθου είναι οι διάσπαρτες μικρές εκκλησίες. Μάλιστα η κατασκευή πολλών από αυτές έγινε με οικοδομικά υλικά από αρχαίους ναούς. Αξίζει ο χρόνος και ο κόπος. Θα το νιώσεις αν το δεις από κοντά!

Το σίγουρο, πάντως, είναι ότι όταν τελειώσεις τη βόλτα σου θα θέλεις να επιστρέψεις σύντομα στα Μέγαρα.

Εξάλλου το κόστος για την εκδρομή προς τα εκεί είναι μηδαμινό αν κινηθείς με φυσικό αέριο στο αυτοκίνητό σου. Αρκεί να σκεφτείς ότι με το φυσικό αέριο καλύπτεις τα 100 χιλιόμετρα, πιο οικονομικά κι απ’ τα διόδια!

* το άρθρο είναι αναδημοσίευση από το Exploring Greece

Παρόμοια άρθρα

Back to top button