Ο Γρηγόρης Σταμούλης για τη ρύπανση στη Νέα Πέραμο

Στην Νέα Πέραμο βρίσκεται σε εξέλιξη το έργο της αποχέτευσης, η ολοκλήρωση του οποίου θα συμβάλει σημαντικά στην βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων.

Η χρησιμότητα και αναγκαιότητα αυτού του έργου δεν μπορεί με κανένα τρόπο να αποτελέσει άλλοθι για την οποιαδήποτε ρύπανση, μόλυνση ή καταστροφή του περιβάλλοντος, διότι αυτά έχουν σοβαρότατες επιπτώσεις στην υγεία και στην ζωή των πολιτών.

Σε κάθε περίπτωση η εταιρεία κατασκευής του έργου και κυρίως ο Δήμος, που επιβλέπει την καλή εκτέλεση θα πρέπει να λαμβάνουν όλα τα κατάλληλα μέτρα, ώστε να προστατεύεται ταυτόχρονα και το περιβάλλον.

Δυστυχώς όμως επιδεικνύεται μεγάλη αδιαφορία και από τους δύο. Το βάρος όμως πέφτει στην Διοίκηση του Δήμου, διότι αυτή έχει εκλεγεί, για να προστατεύει τα συμφέροντα του τόπου και των Δημοτών.

Στον χώρο της μεγάλης πολυκατοικίας (στο πλάι της κεντρικής οδού)στην Νέα Πέραμο έχει γίνει μια μεγάλη εκσκαφή για την κατασκευή και λειτουργία ενός αντλιοστασίου.

Κατά την διάρκεια των εργασιών έσπασε ο αγωγός λυμάτων της πολυκατοικίας των 400 διαμερισμάτων, ο οποίος κατέληγε σε παρακείμενο βόθρο.

Μέχρι εδώ ουδέν το μεμπτόν, ατυχήματα συμβαίνουν κατά τη διάρκεια των εργασιών, αρκεί βεβαίως να αποκαθίστανται αμέσως, ιδιαίτερα όταν πρόκειται για λύματα, τα οποία δημιουργούν σοβαρή και επικίνδυνη ρύπανση.

Δυστυχώς υπήρξε μεγάλη αμέλεια και αδιαφορία. Μαρτυρίες κατοίκων λένε, πως για πολλές ημέρες ο αγωγός παρέμενε σπασμένος, τα λύματα έτρεχαν μέσα στον λάκκο της εκσκαφής και από εκεί με αντλία μεταφερόντουσαν στον αγωγό ομβρίων, ο οποίος καταλήγει στην θάλασσα.

Η ρύπανση ήταν μεγάλη και σοβαρή, που συν τοις άλλοις,είναι πολύ πιθανόν, να είχε ως αποτέλεσμα, να υποστούν σοβαρή ζημιά οι οστρακοκαλλιέργειες.

Την Τετάρτη, πολύ πρωί, ενημερώθηκα από τον κ. Δήμα Ιωάννη για το γεγονός, καθώς και για την μεγάλη ανησυχία των κατοίκων, που αφορούσε στην επικίνδυνη ρύπανση της θάλασσας. Το ίδιο πρωινό μετέβη επί τόπου το στέλεχος του Συνδυασμού ΕΝΩΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ κ. Παπανίκος Δημήτρης, κατόπιν τηλεφωνικής επικοινωνίας μας, για να πει στους υπεύθυνους, να επισκευάσουν τον αγωγό, προκειμένου να σταματήσει η ρύπανση της θάλασσας και η καταστροφή του περιβάλλοντος.

Όλοι του εργοταξίου δήλωναν αναρμόδιοι. Τότε ο κ. Παπανίκος ενημέρωσε τηλεφωνικά τους αρμοδίους στην Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου, για να επέμβει ο Δήμος και να σταματήσει το κακό.

Την Τετάρτη το βράδυ με ενημέρωσε ο κ. Παπανίκος, πως τα λύματα συνέχιζαν, να πέφτουν στον λάκκο, χωρίς να έχει γίνει η παραμικρή προσπάθεια για επισκευή της βλάβης.

Την Πέμπτη το πρωί, πήγα προσωπικά επί τόπου, όπου διαπίστωσα, ότι συνέχιζαν, να μεταφέρουν με την αντλία τα λύματα από τον λάκκο της εκσκαφής στην θάλασσα, μέσω του αγωγού των ομβρίων. Μετά από λίγο κατέφθασε και ο κ. Παπανίκος.

Προσπάθησα, να πείσω τους ανθρώπους του εργοταξίου, να σταματήσουν την αντλία, για να μην πηγαίνουν τα λύματα στην θάλασσα. Δηλώνουν αναρμόδιοι για το καθετί. Τότε αναγκάστηκα, να καλέσω την Αστυνομία και με την απειλή μηνύσεων επισκευάστηκε ο αγωγός, σε μισή ώρα περίπου και έτσι τα λύματα πέφτουν πλέον στον βόθρο.

Εάν υπήρχε έλεγχος και κυρίως ενδιαφέρον από την Διοίκηση του Δήμου τίποτα από τα παραπάνω δεν θα είχε συμβεί. Ούτε ρύπανση της θάλασσας, ούτε ενδεχόμενες ζημιές στα όστρακα, που είναι πιθανόν να έχουν και σοβαρές οικονομικές επιπτώσεις στους επαγγελματίες.

Φαίνεται, πως για κάποιους είναι πιο σημαντικό, να μη στενοχωρούν και να μην πιέζουν τους εργολάβους.

Και τέλος για άλλη μία φορά η Διοίκηση του Δήμου δείχνει ολοφάνερα, πως δεν ενδιαφέρεται και πολύ για την Νέα Πέραμο.

Παρόμοια άρθρα

Back to top button