Ο Γρ. Σταμούλης για τη μετεγκατάσταση Ρομά στα Μέγαρα

Σε συνέχεια της δικαιολογημένης αγανάκτησης και της αναστάτωσης της κοινωνίας των Μεγάρων και της Νέας Περάμου για την απόφαση του Γενικού Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής (Γ.Γ.Α.Δ.Α) περί «μετεγκατάστασης του καταυλισμού Ρομά από την περιοχή Νομισματοκοπείου του δήμου Χαλανδρίου στο Κανδύλι Μεγάρων» ήλθε η ώρα να αποκατασταθεί η αλήθεια και να αποδοθούν οι αρμόζουσες ευθύνες στον βασικό υπαίτιο αυτού του σκανδάλου, που δεν είναι άλλος από τον Δήμαρχο κ. Μαρινάκη.

 

Δυστυχώς ο πανικόβλητος Δήμαρχος κ. Μαρινάκης, στην προσπάθειά του να αποφύγει την δικαιολογημένη οργή του κόσμου, προσπάθησε να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα με τον χειρότερο δυνατό τρόπο. Παρουσίασε μόνον την μισή αλήθεια και επιμελώς απέκρυψε την υπόλοιπη μισή, κατά την σχετική συνέντευξη τύπου που έδωσε στις 25/11/2013, καθώς και στο κατεπείγον Δημοτικό Συμβούλιο στις 26/11/2013, κάτι που τελικά είναι χειρότερο και από το μεγαλύτερο ψέμα.

 

Όμως ο κόσμος των Μεγάρων και της Νέας Περάμου απαιτεί και πρέπει να γνωρίζει ολόκληρη την αλήθεια, η οποία τεκμηριώνεται παρακάτω

 

Τα Πραγματικά Γεγονότα:

 

1) Όπως αναφέρεται στην Εισήγηση με ημερομηνία 31-7-2013 από τον αρμόδιο μηχανικό της Διεύθυνσης ΠΕ.ΧΩ.ΣΧ., είχε υπάρξει αυτοψία παρουσία του αντιδημάρχου Μεγαρέων κ. Ζάλη σχετικά με την καταλληλότητα της ΑΒΚ 354 δημόσιας έκτασης στη θέση «Κανδήλι» στο όρος Πατέρα, για να υποδεχθεί Ρομά (γενικώς, και όχι μόνο από μία συγκεκριμένη περιοχή).

 

2) Στις 2-8-2013, εστάλη προς τον Δήμαρχο Μεγαρέων το υπαριθ. 42022/34753 ερώτημα του Γενικού Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής, για την μετεγκατάσταση Ρομά στην περιοχή Μπότσικα-Κανδήλι.

 

Στην συγκεκριμένη επιστολή του Γ.Γ.Α.Δ.Α. προς τον κ. Μαρινάκη, γινόταν ξεκάθαρα γενική αναφορά στους Ρομά και όχι εξειδικευμένα σε αυτούς των Μεγάρων ή του Χαλανδρίου, γιατί η Περιφέρεια σκοπεύει, ως φαίνεται, να μετατρέψει το Κανδύλι σε χώρο μετεγκατάστασης όλων των Ρομά, από όποιο μέρος της Αττικής και αν προέρχονται.

 

3) Στις 7-8-2013 ο κ. Μαρινάκης έστειλε την υπαριθ. 20125 θετική απόκρισή του για την μετεγκατάσταση Ρομά (γενικώς) και για τη δυνατότητα παροχής υποδομών.

 

Επειδή όμως ο κ. Μαρινάκης ήξερε, ότι θα έχει αντιδράσεις από τον κόσμο, προσπάθησε να καλύψει τα νώτα του. Για να μπορεί λοιπόν να επικαλεσθεί κάποια παρανόηση του Γενικού Γραμματέα, όταν η υπόθεση θα έβγαινε στο φως, έβαλε με πονηριά στην αρχή της επιστολής μια φράση, ως απάντηση σε ένα υποθετικό ερώτημα, που ουδέποτε του έκανε ο Γενικός Γραμματέας!

 

Η φράσηαπάντηση για την οποία ουδέποτε ερωτήθηκε ήταν: «Αποδεχόμαστε την μετεγκατάσταση των Ρομά, της περιοχής του Δήμου Μεγαρέων, στην περιοχή ΜπότσικαΚανδήλι, στο χώρο της πρώην Αμερικανικής Βάσης».

 

Την φράση αυτή χρησιμοποίησε ως επιχείρημα ο κ. Μαρινάκης, όταν αποκαλύφθηκε το σκάνδαλο, ισχυριζόμενος ότι έδωσε μεν την συγκατάθεσή του για μετεγκατάσταση Ρομά στο Κανδήλι, αλλά μόνον για αυτούς του Βλυχού. (‘Ομως σε κανένα έγγραφο δεν αναγράφεται η λέξη ΒΛΥΧΟΣ)

 

Την συγκεκριμένη φράση ο κ. Μαρινάκης την έβαλε σε πλαίσιο, ώστε να επικεντρώσει εκεί την προσοχή, όταν διαμοίρασε το σχετικό έγγραφο στα τοπικά ΜΜΕ κατά την περιβόητη συνέντευξη τύπου, αλλά και κατά την κατεπείγουσα συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου για το ίδιο θέμα.

 

Όμως ο κ. Μαρινάκης απέκρυψε επιμελώς την τελευταία παράγραφο, η οποία επί λέξει αναφέρει τα εξής:

 

«Ο Δήμος Μεγαρέων είναι αρωγός στην προσπάθεια της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής για την μετεγκατάσταση των Ρομά στην περιοχή ΜπότσικαΚανδύλι και είναι πάνω και πέρα από κάθε αποκλεισμό των κοινωνικών ομάδων που διαμένουν στην περιοχή μας».

 

Στην φράση αυτή οι Ρομά του Βλυχούέχουν κάνει φτερά“! Με την συγκεκριμένη λοιπόν αυτή παράγραφο που μιλούσε γενικά για τους Ρομά (και όχι περιοριστικά για τους ήδη υπάρχοντες του Βλυχού), ο κ. Μαρινάκης διέπραξε πραγματικό ατόπημα κατά της κοινωνίας των Μεγάρων και της Νέας Περάμου, ανοίγοντας διάπλατα την πόρτα για να εγκατασταθούν Ρομά από οποιοδήποτε σημείο της Αττικής, στα Μέγαρα!

 

4) Οι Υπηρεσίες του Δήμου (Πολεοδομία) έχουν εκδώσει άδεια για έργα στην περιοχή μετεγκατάστασης των Ρομά. Άρα ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος, κατά συνέπεια και ο Δήμαρχος, όχι μόνο γνώριζαν, αλλά και συναινούσαν για την μετεγκατάσταση κι άλλων Ρομά στην περιοχή Μπότσικα-Κανδήλι του Δήμου Μεγαρέων. Η εκ των υστέρων ανάκληση της άδειας έγινε, επειδή ξέσπασε σάλος στην τοπική κοινωνία απαυτό το μέγα σκάνδαλο.

 

5) Η έκδοση οικ. άδειας «εν κρυπτω» από το Δήμο Μεγαρέων εκδόθηκε παράνομα, αφού η συγκεκριμένη έκταση ανήκει στο Δημόσιο και έχει παραχωρηθεί για χρήση στην Περιφέρεια Αττικής, και δεν ανήκει εξ ολοκλήρου στα διοικητικά όρια του δήμου μας.

 

Η έκδοση «εν κρυπτω» της οικ. άδειας από τον Δήμο μας και όχι από την περιφέρεια (ως ιδιοκτήτης) έγινε για να μην αντιληφθούν οι συμπολίτες μας αυτό, που σχεδιάζονταν πίσω από τις πλάτες τους και βεβαίως φανερώνει τις ήδη ειλημμένες αποφάσεις του κ. Μαρινάκη ερήμην του Δημοτικού συμβουλίου και των κατοίκων της περιοχής.

 

6) Είχε δίκιο λοιπόν ο Γενικός Γραμματέας, ότι υπήρχε η σύμφωνη γνώμη του Δημάρχου για την μετεγκατάσταση Ρομά στο Κανδήλι, όταν στις 18-10-2013 εξέδωσε την υπαριθ. Φ.73521 /29462 απόφαση για την μετεγκατάσταση Ρομά, από το Χαλάνδρι στα Μέγαρα, γι’ αυτό άλλωστε δεν τόλμησε ο κατά τα άλλα πολύς κ. Μαρινάκης, να τον μηνύσει για ψευδείς ισχυρισμούς.

 

Και βέβαια η απόφαση αυτή βγήκε στην επιφάνεια ως διαρροή μέσω του διαδικτύου – όχι με ενημέρωση από τον Δήμαρχο ως όφειλε – και έτσι αποκαλύφθηκε η συμπαιγνία &tau ;ου Γενικού Γραμματέα, του Δημάρχου Χαλανδρίου και του κ. Μαρινάκη, οι οποίοι ανήκουν στο ίδιο πολιτικό κόμμα και εξυπηρετούν τα ίδια κομματικά συμφέροντα.

 

7) Κατόπιν των παραπάνω έχει ήδη ανατεθεί η εκτέλεση των εργασιών του έργου “Δημιουργία χώρου στέγασης με λυόμενους οικίσκους για τη μετεγκατάσταση του καταυλισμού των Ρομά της περιοχής του Νομισματοκοπείου Δ. Χαλανδρίου στην Δημόσια έκταση ΑΒΚ 354 στο Δ. Μεγαρέων“,αρχικού προϋπολογισμού 303.804,40 συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ , στην Εταιρία Α-Θ ΤΕΧΝΙΚΗ Α.Ε. με έδρα ΑΘΗΝΑ.

 

Τα Συμπεράσματα:

 

α) Ο κ. Μαρινάκης, για μια ακόμη φορά έκανε κατάχρηση εξουσίας και παρανόμησε, διότι κράτησε την υπόθεση των Ρομά Χαλανδρίου ως επτασφράγιστο μυστικό από τις 31/7/2013 και δεν ενημέρωσε από την πρώτη στιγμή, ως όφειλε, το Δημοτικό Συμβούλιο. Με ποιο δικαίωμα ο κ. Μαρινάκης αποφάσισε, να φέρει νέους Ρομά στα Μέγαρα εν αγνοία του λαού των Μεγάρων και της Νέας Περάμου και χωρίς απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου;

 

β) Ο Δήμαρχος κ. Μαρινάκης λειτούργησε (για μια ακόμη φορά) ως κομματάρχης και πολιτικάντης υποταγμένος σε κομματικά κελεύσματα.

 

Αντί να προστατέψει τα συμφέροντα του λαού των Μεγάρων και της Νέας Περάμου, προτίμησε να φέρει και νέους Ρομά στα Μέγαρα (και μάλιστα χωρίς περιορισμούς), για να εξυπηρετήσει τους κομματικούς του συντρόφους της Περιφέρειας και ορισμένων Δήμων της Αττικής.

 

γ) Ο Δήμαρχος κ. Μαρινάκης γνωρίζει, ότι πλησιάζει το τέλος της δημαρχικής του εξουσίας και κάνει κάθε απέλπιδα προσπάθεια, για να κερδίσει ψήφους. Γιαυτό είπε ΝΑΙ στον ερχομό των Ρομά, διότι ήταν βέβαιος, πως μια ενδεχόμενη μαζική μετεγκατάσταση πολλών νέων Ρομά στα Μέγαρα θα συνοδευόταν και από μια πιθανή απόφαση της κεντρικής διοίκησης, ώστε να διευκολυνθούν όλοι αυτοί και να ψηφίσουν στον νέο τους Δήμο, αλλοιώνοντας έτσι το αναμενόμενο καταδικαστικό, για τον ίδιο, εκλογικό αποτέλεσμα.

 

Άποψή μας είναι, ότι κάτω από τέτοιες συνθήκες, που επικρατούν στην εν λόγω περιοχή, δεν μπορούν να ζήσουν οικογένειες με μικρά παιδιά, χωρίς τις ανάλογες υποδομές και την παροχή υπηρεσιών, όπως υγειονομική φροντίδα, μεταφορικά, κλπ.

 

Το πρόβλημα των Ρομά δεν γίνεται, να λυθεί μέσα σε δύο-τρεις μήνες, επειδή δεν θέλησε, να το έχει “βαρίδι” η κυβέρνηση, που αναλαμβάνει την προεδρία της ΕΕ από 1/1/2014.

 

Γνώμη μας είναι, ότι τέτοιου είδους ομάδες χρειάζεται, να προσπαθείς, να τις εντάξεις στον κοινωνικό ιστό της πόλης, δίνοντάς τους πρόσβαση σε υποδομές και δίκτυα, αντιμετωπίζοντάς τους ισότιμα με τους υπόλοιπους δημότες, αναλαμβάνοντας ο καθένας τις ευθύνες του.

 

Οι παρανομούντες, να αντιμετωπίζονται με όσα λέει ο νόμος για τις παράνομες πράξεις τους.

 

Να σταματήσει πια, να γίνονται “βορά” στις ορέξεις κάθε υποψήφιου της περιοχής, που εκμεταλλεύεται ψηφοθηρικά τα προβλήματά τους.

Παρόμοια άρθρα

Back to top button