Μήνυμα του δημάρχου Μεγαρέων για τη γενοκτονία των Αρμενίων

24 Απριλίου 1915 - Ημέρα μνήμης και καταδίκης της γενοκτονίας των Αρμενίων

Στις 24 Απριλίου 1915 η Τουρκία εφάρμοσε ένα συστηματικό σχέδιο εθνοκάθαρσης και προέβη στην εξολόθρευση των Αρμενίων με σφαγές στα εδάφη της Ανατολίας, που ξεπέρασαν το ενάμισυ εκατομμύριο.

Χιλιάδες αρμένισες είχαν φρικτό, μαρτυρικό τέλος όταν οι Τούρκοι τις παλούκωσαν και τις σταύρωσαν.
Δίχως καμία αμφιβολία υπήρξε ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ.

Ο δήμαρχος Μεγαρέων Γρηγόρης Σταμούλης δήλωσε:
«Η 24η Απριλίου είναι μέρα μνήμης και συμβολίζει την ημέρα, που το 1915 η Τουρκία συνέλαβε και εκτέλεσε όλη τη διανοούμενη ηγεσία των Αρμενίων στην Κωνσταντινούπολη, ξεκινώντας με αυτό τον τρόπο εθνοκάθαρση ενάντια στο λαό της Αρμενίας.

Το γεγονός αυτό μας συγκλονίζει. Η βαρβαρότητα και η φρίκη της σφαγής χιλιάδων αμάχων ενός χριστιανικού λαού μας γεμίζει αποτροπιασμό και είναι ντροπή που η Τουρκία ένα και πλέον αιώνα μετά δεν αναγνωρίζει τη γενοκτονία και δεν ζητάει έστω και μία συγγνώμη από τα θύματα.

Εχουμε χρέος ως Έλληνες να υπενθυμίζουμε στην πολιτισμένη ανθρωπότητα ότι πρέπει να απαιτήσει από την Τουρκία να αναγνωρίσει επιτέλους την γενοκτονία, που διέπραξε κατά του Αρμένικου λαού, αλλά και των αδελφών Ποντίων και Ασσυρίων και όλων των Χριστιανικών πληθυσμών, ως στίγμα βαρβαρότητας, που θα μείνει για πάντα στην ανθρώπινη μνήμη.

Είμαστε στο πλευρό των Αρμενίων, καταδικάζουμε τη βαρβαρότητα της Τουρκίας και λέμε ΠΟΤΕ ΞΑΝΑ.
Βεβαίως ο δικός μας πολιτισμός, το ήθος και οι αρχές μας δεν επιζητούν εκδίκηση. Όμως όλος ο πολιτισμένος κόσμος σήμερα οφείλει να ζητήσει και να απαιτήσει δικαιοσύνη. Κι εμείς ως Ελληνες προσυπογράφουμε».

Εκ του Γραφείου Επικοινωνίας
& Δημοσίων Σχέσεων Δήμου Μεγαρέων

Παρόμοια άρθρα

Back to top button