Μήνυμα Γρηγόρη Σταμούλη για την επέτειο του Πολυτεχνείου

Δελτίο τύπου του Δήμου Μεγαρέων δημοσιοποιεί το μήνυμα του δημάρχου, Γρηγόρη Σταμούλη, για την επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου:

«Με αισθήματα συγκίνησης και υπερηφάνειας τιμούμε την επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου. Κάθε 17 του Νοέμβρη η σκέψη και η καρδιά μας ταξιδεύουν στο Πολυτεχνείο του 1973, και στον ξεσηκωμό των φοιτητών και ολόκληρου του ελληνικού λαού κατά της δικτατορίας. Στο χώρο όπου συγκρούστηκαν ο φασισμός με τη δημοκρατία, η τυραννία με την ελευθερία, το σκοτάδι με το φως, η μνήμη με τη λήθη.

Στην ιστορία έχει γραφτεί ανεξίτηλα το κάλεσμα των φοιτητών “Εδώ πολυτεχνείο, σας καλεί ο ραδιοφωνικός σταθμός των ελεύθερων αγωνιζόμενων φοιτητών, των ελεύθερων αγωνιζόμενων Ελλήνων”, ενώ το σύνθημα “Ψωμί – Παιδεία – Ελευθερία” κατάφερε μέσα σε τρεις λέξεις να συνοψίσει τα αγαθά για τα οποία αξίζει να αγωνίζεται κανείς.

Ο λαός άκουσε τις εκκλήσεις, ενθουσιάστηκε που, επιτέλους, κάποιος όρθωσε ανάστημα στους δικτάτορες, ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα, συμπαραστάθηκε στους φοιτητές, κατέβηκε στους δρόμους…
Και φώναξε – και “φωνή λαού, οργή Θεού”, όπως λέμε.
Η εξέγερση των φοιτητών ήταν ο καταλύτης για την αποκατάσταση της Δημοκρατίας στη χώρα, ενώ, πέρα και πάνω από τις γιορτές που στήνονται για την επέτειο, το Πολυτεχνείο ήταν και θα είναι ένα αέναο κάλεσμα για την Ελευθερία και τη Δημοκρατία.

Θα κλείσω αυτό το σύντομο μήνυμα με μια φράση του Καζαντζάκη που θεωρώ οτι εκφράζει τον αγώνα εκείνων των παιδιών: “Νιώθω σαν να χτυπάμε τα κεφάλια μας στα σίδερα. Πολλά κεφάλια θα σπάσουν. Μα κάποια στιγμή, θα σπάσουν και τα σίδερα”».

Εκ του Γραφείου Επικοινωνίας
& Δημοσίων Σχέσεων Δήμου Μεγαρέων

Παρόμοια άρθρα

Back to top button