Μήνυμα Γρ. Σταμούλη για την Ημέρα Εθνικής Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας

Δελτίο τύπου αφορά στο μήνυμα του δημάρχου κ. Γρηγόρη Σταμούλη για την «Ημέρα Εθνικής Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας από το τουρκικό κράτος» και το οποίο έχει ως εξής:

Τη στρατιωτική ήττα της Μικρασιατικής εκστρατείας (1919 – 1922), ακολούθησε η πυρπόληση της Σμύρνης, οι σφαγές ελληνικού και αρμενικού πληθυσμού και ο ξεριζωμός εκατοντάδων χιλιάδων Ελλήνων. Η σκόπιμη και συστηματική εξόντωση των ελληνικών πληθυσμών της Μικράς Ασίας, της Ανατολικής Θράκης και του Πόντου, που ξεκίνησε το 1913 και έληξε το 1923 χαρακτηρίζεται ως γενοκτονία των Ελλήνων.

Η 14η Σεπτεμβρίου εκτός από τον εορτασμό της Δεσποτικής εορτής της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού, έχει ακόμη μια ιδιαίτερη σημασία για τον Ελληνισμό, καθώς καθιερώθηκε ως “Ημέρα Εθνικής Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας από το Τουρκικό Κράτος” , με ομόφωνη απόφαση της Βουλής των Ελλήνων στις 24 Σεπτεμβρίου 1998 (ν. 2645/1998).

Η διατήρηση της ιστορικής μνήμης αλλά και η ανάδειξη και αναγνώριση της ιστορικής αλήθειας είναι αγώνας όχι μόνο για το παρελθόν, αλλά κυρίως για το παρόν και το μέλλον. Θυμόμαστε τα γεγονότα χωρίς εκδικητικότητα, χωρίς φανατισμό. Οι γενιές που έρχονται θα είναι ασφαλείς όταν πάψουν οι παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του διεθνούς δικαίου που οδηγούν σε εθνοκαθάρσεις και νέους ξεριζωμούς.

Τη μέρα αυτή τιμούμε και δεν ξεχνάμε επίσης τους εκπατρισμένους Έλληνες, αυτούς που μεταλαμπάδευσαν στη μητροπολιτική πατρίδα τον πλούτο των παραδόσεών τους, τις τέχνες και την παιδεία τους, διαμορφώνοντας μια νέα ταυτότητα για το νεοελληνικό κράτος, αναγνωρίζοντας, έτσι, την καθοριστική συμβολή των προσφύγων στη σύγχρονη Ελλάδα.

Η προσφυγιά και οι θυσίες των Ελλήνων καλούν όλους μας να κρατήσουμε τη μνήμη ζωντανή! Είναι ιστορικό χρέος όλων μας να μην ξεχάσουμε, να μην λησμονήσουμε και να στεκόμαστε απέναντι σε κάθε βαρβαρότητα!

Ο Δήμαρχος Μεγαρέων
Γρηγόρης Σταμούλης

Παρόμοια άρθρα

Back to top button