Μικρό οδοιπορικό στο Σκιρώνειο Μουσείο του σπουδαίου Γλύπτη Κ. Πολυχρονόπουλου [Φώτο]

Δεν είναι λίγες οι φορές που κάποιες τυχαίες εξορμήσεις αποδεικνύονται να είναι και οι πιο ξεχωριστές. Έτσι και συνέβη όταν την Κυριακή 23 Μαρτίου 2025, η ομάδα του MegaraTv, περιπλανώμενη λίγο πιο έξω από τα Μέγαρα, στην Παλαιά Εθνική Αθηνών Κορίνθου πρός Κινέτα, βρέθηκε – όχι προγραμματισμένα – μπροστά σε έναν χώρο μοναδικής αισθητικής αλλά και ιστορικής αξίας για τον Δήμο Μεγαρέων. Ο λόγος για το Σκιρώνειο Μουσείο του σπουδαίου Γλύπτη Κώστα Πολυχρονόπουλου.

Αυτός ο αμφιθεατρικός χώρος ήταν για τον δημιουργό του, Κ. Πολυχρονόπουλο, ένα τεράστιο εννοιολογικό γλυπτό που χτίστηκε πέτρα πέτρα και ήταν μαζί κατοικία, όραμα και χώρος δουλειάς και μελέτης όπως μας εξιστόρησε ο κύριος Κώστας, ο υπεύθυνος του χώρου. Σύμφωνα με τα λεγόμενα του Ιταλού θεωρητικού αισθητικού Alberto Pivi, ήταν ένα «ανοιχτό και πανανθρώπινο σπίτι» για τον σπουδαίο Γλύπτη ενώ σήμερα είναι τόπος συνάντησης, όπου καλλιτέχνες, νέοι κυρίως, μπορούν να ανταλλάξουν ιδέες και απόψεις.

Η πέτρινη διαδρομή με τη θέα στο ανοικτό γαλάζιο του Σαρωνικού, μάς οδήγησε στην οικία κυκλαδίτικης αισθητικής, όπως σκεφτήκαμε εκείνη την στιγμή. Εκεί μας υποδέχθηκε ο φιλόξενος κύριος Κώστας, ένας άνθρωπος με βαθιά αγάπη για το μουσείο, την κληρονομιά του αλλά και τον ίδιο τον Πολυχρονόπουλο, αφού ήταν μαζί σε όλη την πορεία του όπως μας εξομολογήθηκε.

Ο εξωτερικός χώρος γεμάτος μεσογειακή βλάστηση και ανεμπόδιστη θέα προς τη θάλασσα δημιουργεί την αίσθηση ότι βρίσκεσαι σε έναν τόπο όπου η τέχνη και η φύση συνυπάρχουν αρμονικά. Ένα από τα πιο ξεχωριστά στοιχεία που παρατηρήσαμε από την πρώτη κιόλας στιγμή της άφιξής μας, ήταν το υπαίθριο θέατρο όπου και φιλοξενεί πολιτιστικά δρώμενα. Συνεχίζοντας σε ένα κλιμακωτό δαίδαλο κήπων, μονοπατιών και βλάστησης, με χαρακτηριστικούς κάκτους, συναντήσαμε το κύριο κτίσμα όπου δεσπόζουν κάποια από τα μεγάλα έργα του γλύπτη.

Μπαίνοντας στον εσωτερικό χώρο, συναντάς τα γλυπτά του καλλιτέχνη που σχέδον σε όλα μπορούσες να παρατηρήσεις την ανθρώπινη μορφή που ίσως ο Πολυχρονόπουλος ήθελε να δώσει έμφαση. Γλυπτά από μάρμαρο και μέταλλο, με δυναμικές καμπύλες που σε προκαλούν να αναζητήσεις περαιτέρω ερμηνείες. Στον επάνω όροφο, εκθέματα αλλά και πίνακες του καλλιτέχνη αποκαλύπτουν τη συνοχή με τα γλυπτά, αφού όλα τα γλυπτά αναπαρίστανται σε πίνακες δίνοντας την ευκαιρία να εισχωρήσεις στον δικό του κόσμο.

Αποχωρήσαμε με την αίσθηση ότι το Σκιρώνειο Μουσείο δεν είναι απλά ένας χώρος τέχνης αλλά και σημείο έμπνευσης, ηρεμίας και αισθητικής όπως ήθελε ο καλλιτέχνης από την αρχή της δημιουργίας του χώρου.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του υπεύθυνου του χώρου και του ιδρύματος, ο χώρος είναι ανοιχτός στο κοινό τα Σαββατοκύριακα 10:00 με 16:00 (χειμερινό ωράριο) και τις καθημερινές κατόπιν συνεννόησης.
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 22960 62170
50ο χλμ. Παλαιάς Εθνικής Οδού Αθηνών Κορίνθου

Ρεπορτάζ Β. Τσιλιμίγκρας

Παρόμοια άρθρα

Back to top button