«Μαζί με Όραμα»: Τα ανταποδοτικά τέλη πάσχουν από ανταπόδοση

Αναφορά στα δημοτικά τέλη του δήμου Μεγαρέων και στο κατά πόσο λειτουργούν ανταποδοτικά, καθώς και προτάσεις επί όλων αυτών, κάνει το δελτίο τύπου του δημοτικού συνδυασμού «Μαζί με Όραμα»:

Η έννοια της ανταποδοτικότητας βρίσκει εφαρμογή στις πολιτισμένες κοινωνίες όπου οι πολίτες καλούνται να καταβάλλουν χρήματα ώστε να λάβουν ως ανταπόδοση υπηρεσίες. Σε περιόδους κρίσης τα δημοτικά τέλη και οι δημοτικοί φόροι γίνονται ένα επιπλέον βάρος για τους δημότες, ειδικά όταν οι πολίτες δεν βλέπουν να τους επιστρέφονται στην καθημερινότητα.

Η διοίκηση του κ. Σταμούλη ένα από τα πρώτα πράγματα που έκανε στον οικονομικό τομέα όταν ανέλαβε το 2015 ήταν να υλοποιήσει μία έκπληξη που επεφύλασσε σε όλους μας.

Να αυξήσει τα δημοτικά τέλη κάθετα κατά 13% δίνοντας παράλληλα κάποιες εκπτώσεις σε ελάχιστους συμπολίτες, προφανώς χωρίς να έχει προηγηθεί σοβαρή μελέτη, κρίνοντας από το αποτέλεσμα.

Η αύξηση αυτή απέφερε στον δήμο επιπλέον έσοδα για την περίοδο 2015-2020 περίπου 3.000.000 ευρώ από δημοτικά τέλη τα οποία, παρά τις φουσκωμένες δηλώσεις του δημάρχου για ανανέωση μηχανημάτων και εξοπλισμού, έμειναν μόνο στα λόγια χωρίς να υπάρχει ανταπόδοση στους πολίτες. Οι δε εκπτώσεις δόθηκαν σε ελάχιστους και με κριτήρια που διαμορφώθηκαν με προχειρότητα.

Δεν είναι μόνο αυτές οι δηλώσεις που ξεχάστηκαν, ακόμα και αν δεν έχουμε την απαίτηση να θυμάται ο κ. Σταμούλης τα λόγια του. Πριν ένα χρόνο ανακηρύχθηκε από τον ίδιο ως έτος ανακύκλωσης το 2020.

Αντί να έχουμε μία εορταστική χρονιά με σχετικές δράσεις, καλύτερη λειτουργία του συστήματος ανακύκλωσης και πολίτες να χαίρονται, είδαμε ανυπαρξία δράσεων, χωματερές να ξεφυτρώνουν σε αγροτικές και δασικές περιοχές, βλάβες – ίσως και ανεπανόρθωτες – στο περιβάλλον και πολίτες να ψάχνουν διέξοδο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης να εκφράσουν την οργή και την αγανάκτηση τους.

Ακόμα και οι κόκκινοι κάδοι ανακύκλωσης ρούχων εξαφανίστηκαν μέσα σε μία νύχτα. Οπότε είναι αστείο να μιλάμε ότι υπάρχει ανταπόδοση, ειδικά στον τομέα της καθαριότητας, από την διοίκηση του κ. Σταμούλη.

Μαζί με Όραμα

Ο δημοτικός συνδυασμός «Μαζί με Όραμα» κατέθεσε στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου μέσω του επικεφαλής κ. Κλεάνθη Βαρελά τις προτάσεις του στο θέμα που αφορούσε στην επιβολή και τον καθορισμό του ενιαίου ανταποδοτικού τέλους καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού για το έτος 2021.
Οι προτάσεις που κατατέθηκαν είναι οι εξής:

– Μείωση των τελών κατά 13% ώστε να επανέλθουν στα ποσά προ της αύξησης.

– Εξίσωση των τελών της Κινέτας και του Αλεποχωρίου με αυτών των Μεγάρων και της Νέας Περάμου.

– Πλήρης απαλλαγή των ατόμων με πιστοποιημένη αναπηρία 67% και άνω αντί του 80% που είναι σήμερα. Μην ξεχνάμε ότι η κεντρική διοίκηση απαλλάσσει, ελαφρύνει και επιδοτεί κυρίως όσους έχουν αναπηρία με ποσοστό 67%.

– Πλήρης απαλλαγή των πολυτέκνων οικογενειών με τεκμαρκτό ή πραγματικό ετήσιο εισόδημα 30.000 και άνω αντί των 15.000 ευρώ που είναι σήμερα. Επίσης έκπτωση 50% σε όσους έχουν ετήσιο εισόδημα 30.000 και άνω αντί της μηδενικής που είναι σήμερα. Είναι χαρακτηριστικό δε, και εδώ φαίνεται η προχειρότητα, ότι με την ισχύουσα απόφαση πολύτεκνη οικογένεια με 15000,01 ευρώ εισόδημα χάνει την απαλλαγή των τελών!

– Πλήρης απαλλαγή των τρίτεκνων οικογενειών με τεκμαρκτό ή πραγματικό ετήσιο εισόδημα έως 30.000 ευρώ αντί του μηδενικού που είναι σήμερα. Επίσης έκπτωση 50% σε όσους έχουν ετήσιο εισόδημα από 30.000 και άνω αντί της μη απαλλαγής που έχουν σήμερα. Και εδώ διαφαίνεται το χαρακτηριστικό της προχειρότητας καθώς τρίτεκνη οικογένεια με εισόδημα 0,01 ευρώ χάνει την έκπτωση του 50%!

Εκ του γραφείου Τύπου του δημοτικού συνδυασμού «Μαζί με Όραμα»

Παρόμοια άρθρα

Back to top button