«Μαζί με Όραμα»: «Η Διοίκηση του Δήμου απέναντι σε αποκλειστικές ευθύνες»

Δελτίο τύπου του δημοτικού συνδυασμού «Μαζί με Όραμα»:

Το ποτήρι ξεχείλισε. Η Διοίκηση του Δήμου απέναντι σε ιστορικές και αποκλειστικές ευθύνες.

Ο λαός των Μεγάρων, της Νέας Περάμου και της Κινέτας βρίσκεται για μία ακόμα φορά αντιμέτωπος με μία μεγάλη πρόκληση. Η λειτουργία δομής φιλοξενίας προσφύγων – μεταναστών αποτελεί μία νέα απειλή, με την διοίκηση του δήμου και τον δήμαρχο προσωπικά να έχουν ολοκληρωτικά την ευθύνη για όσα θα συμβούν τώρα αλλά και στο μέλλον.

Ο επικεφαλής του συνδυασμού «Μαζί με Όραμα» κ. Κλεάνθης Βαρελάς παραχώρησε συνέντευξη Τύπου την Τετάρτη 20 Μαΐου 2020 με σκοπό να ενημερωθούν οι πολίτες για όσα συμβαίνουν και θα συμβούν στην πολύπαθη περιοχή μας. Ο κ. Βαρελάς κατέθεσε στοιχεία που αφορούν στον ιδιοκτήτη της έκτασης που θα λειτουργήσει η δομή που είναι η Εκκλησία της Ελλάδας, στον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης που έδωσε την εντολή να γίνουν οι εργασίες και στην Vitael, ανάδοχο εταιρία του έργου. Όλα όσα ειπώθηκαν ήταν αποτέλεσμα σύντομης χρονικά έρευνας και η οποία θα έπρεπε να είχε γίνει από την διοίκηση του δήμου και κυρίως από το ιδιαίτερο γραφείο του δημάρχου Μεγαρέων προκειμένου να επιβεβαιωθούν οι έντονες φήμες που κυκλοφορούσαν τους τελευταίους μήνες για ενδεχόμενη λειτουργία δομής φιλοξενίας μεταναστών – προσφύγων στην περιοχή μας.

Οι δομές και οι υποδομές που χρειάζεται ο τόπος μας δεν έχουν καμία σχέση με αυτές που έχουν σχεδιαστεί και υλοποιηθεί μέχρι σήμερα από τις εκάστοτε κεντρικές διοικήσεις.

Οι εγκαταστάσεις των Ελληνικών Πετρελαίων, ο τερματικός σταθμός και το δίκτυο φυσικού αερίου που καταλήγει σε αυτόν, καθώς και ο αγωγός φυσικού αερίου που διασχίζει αγροτικές και δασικές περιοχές του δήμου μας με κατεύθυνση την Πελοπόννησο όταν οι πόλεις του δήμου μας δεν διαθέτουν δίκτυο, αποδεικνύουν ότι ένα μεγάλο βάρος των έργων εθνικής σημασίας έχει υλοποιηθεί στα εδάφη μας, τη στιγμή που αυτά ζημιώνουν το φυσικό περιβάλλον και υποβαθμίζουν την ποιότητα ζωής των κατοίκων.

Σε αυτά έρχεται να προστεθεί η διχοτόμηση της πόλης των Μεγάρων από τη Νέα Εθνική Οδό και τον προαστιακό σιδηρόδρομο, χωρίς να γίνει πρόβλεψη για απόδοση υπεραξίας όπως πρόσβαση στην βιομηχανική περιοχή ή δημιουργία σταθμών σε περισσότερο λειτουργικά σημεία.

Δυστυχώς τα τελευταία έτη η κατάσταση συνεχίζει προς την κατεύθυνση της υποβάθμισης, με ενέργειες που περιλαμβάνουν την προσαιγιάλωση και διέλευση καλωδίου υπερυψηλής τάσης (EuroAsia), ενδεχόμενη δημιουργία ορυχείων εξόρυξης βωξίτη (ζήτημα που δεν έχει κλείσει επίσημα), την ύπαρξη υδατοκαλλιεργειών στην περιοχή της Κακιάς Σκάλας οι οποίες συνεχώς επεκτείνονται, και προσφάτως την ενδεχόμενη δημιουργία δομής φιλοξενίας μεταναστών.

Μία δομή φιλοξενίας μεταναστών όχι μόνο δεν είναι προς την κατεύθυνση της ανάπτυξης που επιθυμούν οι κάτοικοι της περιοχής, αλλά με τα δεδομένα που υπάρχουν υποβαθμίζει και μειώνει την επισκεψιμότητα ήδη εμπορικών προορισμών. Επίσης, βάσει των δημογραφικών, ψυχογραφικών και πολιτιστικών χαρακτηριστικών των κατοίκων του δήμου Μεγαρέων, αλλά και του ιδιαίτερου οικονομικού περιβάλλοντος της περιοχής, όχι μόνο δεν μπορεί να υποστηριχθεί ένα τέτοιο εγχείρημα αλλά θα δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στην καθημερινότητα των πολιτών.

Θεωρούμε ότι οι προοπτικές ανάπτυξης του τόπου μας είναι είναι εκ διαμέτρου αντίθετες από κάθε σχέδιο υποβάθμισής του. Οραματιζόμαστε έναν δήμο που θα αναπτύσσεται αειφόρα με την υποστήριξη του πρωτογενούς και του τουριστικού τομέα. Κυρίως όμως οραματιζόμαστε έναν δήμο όπου οι πολίτες θα επιλέγουν και θα αποφασίζουν για το παρόν και το μέλλον τους.

Καθίσταται σαφές ότι η εμπιστοσύνη μας προς τον δήμαρχο κ. Σταμούλη και την παράταξή του, που αποτελεί μειοψηφία στο δημοτικό συμβούλιο, έχει προ πολλού χαθεί. Παρ΄ ολ’ αυτά, ως δημοτικός συνδυασμός θα είμαστε αρωγός σε οποιαδήποτε ενέργεια αποτροπής λειτουργίας δομής φιλοξενίας προσφύγων – μεταναστών λάβει χώρα, έστω και αν αυτή γίνει στο παρά πέντε εξαιτίας των αργών αντανακλαστικών της δημοτικής διοίκησης.

Τέλος, ξεκαθαρίζουμε απόλυτα και κατηγορηματικά, ότι είμαστε αντίθετοι στην λειτουργία οποιασδήποτε δομής φιλοξενίας προσφύγων – μεταναστών, οποιουδήποτε τύπου, στα όρια του δήμου Μεγαρέων. Θα δώσουμε όσες μάχες χρειαστούν για να προστατέψουμε τα συμφέροντα των δημοτών και να αποτρέψουμε οριστικά την νέα απειλή υποβάθμισης της περιοχής μας.

Παρόμοια άρθρα

Back to top button