Κλεάνθης Βαρελάς: Η Κινέτα εκπέμπει SOS

Η μεγαλη πυρκαγιά της 23ης Ιουλίου άφησε πίσω της αποκαΐδια αλλά και πληγωμένους ανθρώπους που μέχρι και σήμερα δεν εχουν βρει τους ρυθμούς της καθημερινότητάς τους. Θα περάσει μεγάλο διάστημα μέχρι η Κινέτα να αποκτήσει την εικόνα που είχε πριν την πυρκαγιά. Ο ακριβής όμως χρόνος αποκατάστασης εξαρτάται από τη διάθεση της δημοτικής διοίκησης και κατά ποσο αυτή υπολογίζει ή όχι τους συλλογικούς φορείς της περιοχής.

Σε συνάντηση που είχα με τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Συλλόγων Κινέτας κ. Ευάγγελο Δαλάκα και με μέλη-κατοίκους της περιοχής στα γραφεία της Ομοσπονδίας την Παρασκευή 7 Σεπτεμβρίου 2018 άκουσα όλα οσα τους απασχολούν δυο περίπου μήνες μετά την καταστροφική πυρκαγιά.

 

Στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο της 11ης Σεπτεμβρίου 2018 και σε σχετικό προ ημερήσιας διάταξης θέμα έτυχε να αναφερθώ σε αυτήν τη συνάντηση παρευρισκομένου του προέδρου της Ομοσπονδίας Συλλόγων Κινέτας. Ο Δήμαρχος στην απάντηση του φέρθηκε εναντίον του προέδρου ρωτώντας τον λόγο που απευθύνθηκε σε δημοτικό σύμβουλο και όχι σε αυτόν προκειμένου να λύσει τις απορίες του και τα προβλήματά του. Θεωρώ αναφαίρετο το δικαίωμα του κάθε δημοτικού συμβούλου όπου και αν ανήκει να ακούει τους πολίτες,ποσο μάλλον όταν αυτός ο σύμβουλος είναι ανεξάρτητος και ειδικά στην αντιπολίτευση.

Τα προβλήματα της Κινέτας είναι πάρα πολλά και εκτός από τα διαχρονικά όπως η ύδρευση, η αποχέτευση κ.α. προστέθηκαν τα καμμένα σπίτια, η λαθροϋλοτομία και η ρύπανση του περιβάλλοντος. Η δημοτική διοίκηση εχει δείξει το χειρότερο πρόσωπο ειδικά στο θέμα της διαχείρισης των φερτών υλικών και των απορριμμάτων. Σύμφωνα με καταγγελίες κατοίκων:

Σε ιδιωτικό χώρο παρατηρήθηκε από τους κατοίκους μεταφορά διαφόρων υλικών, κυρίως μπαζών, γεγονός που τους ανησυχεί και τους προβληματίζει.
Σε αγροτεμάχιο στο δρόμο προς τις Βενίστρες βρίσκονται τόνοι χωμάτων κάτω από τα οποία κανείς δεν ξέρει τι βρίσκεται.
Δεν υφίσταται έλεγχος για το αν γίνεται βοσκή ζώων στις καμμενες εκτάσεις και δεν υπάρχει μέριμνα για τροφή.
Υλοτόμοι – προφανώς λαθραίοι καθότι από τα επίσημα χείλη του δημάρχου ακούσαμε στην τελευταία συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου ότι δεν εχει γίνει ακόμα ανάθεση έργου – κόβουν καμμένα δέντρα παίρνοντας ότι χρειάζονται και αφήνοντας τα υπόλοιπα διάσπαρτα.
Δεν εχει αποκατασταθεί πλήρως ο δημοτικός φωτισμός τη στιγμή που πλησιάζουμε την φθινοπωρινή ισημερία και τη νύχτα συνεχώς να μεγαλώνει έναντι της ημέρας.
Οι κάτοικοι της Κινέτας νιώθουν στο πετσί τους την αλαζονεία της δημοτικής διοίκησης η οποία απαξιώνει έναν συλλογικό φορέα που εχει επιδείξει σοβαρότητα και κοινωνικό έργο. Η συνεργασία είναι μια άγνωστη λέξη για τη διοίκηση του δήμου τουλάχιστον για την περίπτωση της πυρόπληκτης περιοχής της Κινέτας και όσο αφορά την Ομοσπονδία Συλλόγων. Ακόμα και η «προφητική» πινακίδα που αναγράφει «τοπική κοινότητα Κινέτας» που επισήμως δεν υφίσταται, μαρτυρά το τι επικρατεί. Όπως επίσης η αναγραφή της ύπαρξης δημοτικού ιατρείου είναι όχι απλώς λανθασμένη αλλά απαράδεκτη καθότι δεν υπαρχουν προδιαγραφές ιατρείου στο χώρο. Οι εποχές που οι πινακίδες έμπαιναν πριν το έργο εχουν περάσει ανεπιστρεπτί.

Είναι βέβαιο ότι αυτή η κατάσταση που από την μία τα προβλήματα παραμένουν και από την άλλη η διοίκηση με τη στάση της έχει απέναντι της όλη την τοπική κοινωνία, δεν βοηθά στο να έρθουν καλύτερες ημέρες στην Κινέτα. Και η κινητοποίηση των υπηρεσιών από τους αρμόδιους αιρετούς έπειτα από την οργή, την αγανάκτηση των κατοίκων και αφού εχουν προσεγγίσει την αντιπολίτευση προσπαθώντας στα δημοκρατικά και συνταγματικά πλαίσια να βρουν μία λύση, δεν τιμά το δήμο μας.

Το μεγάλο στοίχημα είναι να μην ξαναζήσουμε καταστροφή σαν και αυτή που ζήσαμε στις 23 Ιουλίου. Για να συμβεί αυτό πρεπει να ληφθούν όλα τα απαιτούμενα μέτρα πρόληψης λαμβάνοντας υπόψη τα λάθη και τις παραλείψεις της προηγούμενης φοράς. Έτσι προχωράνε οι κοινωνίες, έτσι προχωράει η ζωή.

 

 

 

 

 

Παρόμοια άρθρα

Back to top button