Κίνημα Αλλαγής: Θα γίνουν τελικά τα Μέγαρα το «αφοδευτήριο» του Λεκανοπεδίου Αττικής;

Την απάντηση στο παραπάνω ερώτημά, δίνει δημοσίευμα της 2/10/2018 της έγκριτης εφημερίδας «Καθημερινή» στο οποίο αποκαλύπτεται ότι με κοινή απόφαση του ΕΣΔΝΑ και της Περιφέρειας Αττικής, τα ανενεργά λατομεία Σταμέλου που βρίσκονται στην θέση «Ντόσκουρι» στο όρος Πατέρας και σε απόσταση 200 μέτρων από την ΒΙΟΠΑ Μεγάρων, έχουν επιλεγεί για ΧΥΤΥ (Χώρος Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων).

Δυστυχώς, βρισκόμαστε για ακόμη μια ακόμη φορά στο ίδιο έργο θεατές, αυτό της υποβάθμισης, αφού η κυβέρνηση – διά της εκπροσώπου της – Περιφερειάρχου Αττικής κ. Ρένας Δούρου, και με την σύμφωνη γνώμη του ΕΣΔΝΑ αποφασίζουν για εμάς, όμως … ερήμην μας!

Αιτιολογώντας τα παραπάνω, θα πούμε πως πρόκειται για ένα μεγάλο θέμα το οποίο εδώ και μια διετία είναι στην ατζέντα της Περιφερειάρχου Αττικής, η οποία πριν την λήξη της θητείας της μάλλον θέλει να φύγει «δοξασμένη», έχοντας βρει λύση σχετικά με τον τρόπο διαχείρισης των απορριμμάτων της Αττικής.

Γι’ αυτό και – σύμφωνα με το δημοσίευμα – η επιλογή των δυο χώρων, (Μέγαρα και Κορωπί), που μαζί με το ΧΥΤΥ Γραμματικού «κλείνουν» γεωγραφικά τις ανάγκες της Αττικής βάσει του Περιφερειακού Σχεδιασμού για τα απορρίμματα, βασίστηκε επιστημονικά σε μελέτη που πραγματοποίησε το 2017 ο ΕΣΔΝΑ σε 154 ανενεργά λατομεία της Αττικής.

Για εμάς, (όπως και για τον υπογράφοντα το ρεπορτάζ), πρόκειται για μια απρόσμενη επιλογή, αφού η ευθύνη της χωροθέτησης πρέπει να ανήκει αποκλειστικά στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Με την παρέμβασή μας, δυστυχώς αναγκαζόμαστε (μετά την υπόθεση των ιχθυοκαλλιεργειών), και για την υπόθεση της δημιουργίας ΧΥΤΥ στην πόλη των Μεγάρων, να θέσουμε εκ νέου την Δημοτική Αρχή προ των ευθυνών της!

Κύριε Δήμαρχε και κ.κ. Δημοτικοί Σύμβουλοι της πλειοψηφίας.

Ερωτούμε: Ήσασταν γνώστες της για τα σχέδια της Περιφερειάρχου και του ΕΣΔΝΑ;
Αν ήσασταν γνώστες, γιατί όλο αυτό το διάστημα δεν προχωρήσατε στην έναρξη κοινωνικού διαλόγου;

Δηλώνοντας για μια ακόμη φορά αντίθετοι στην όποια δραστηριότητα υποβαθμίζει τις πόλη μας αλλά και ευρύτερα την περιοχή μας, προτείνουμε:

Ανοικτό δημοκρατικό διάλογο ενώπιον των πολιτών, ώστε να πληροφορηθούμε όλοι υπεύθυνα για το πρόβλημα, για το ισχύον θεσμικό πλαίσιο, για τα βήματα που οφείλουμε όλοι σύσσωμοι να κάνουμε για ένα υγιεινό περιβάλλον, για την προστασία της φύσης και για την αειφόρο ανάπτυξη της περιοχής μας.

Κύριοι κατανοήστε ότι οι εποχές άλλαξαν!

Τα Μέγαρα και η Νέα Πέραμος θα αναπτυχθούν όπως θέλουν και ονειρεύονται οι κάτοικοί τους και όχι όπως σχεδιάζουν οι κάθε λογής αιρετοί πολιτικάντηδες ερήμην των τοπικών κοινωνιών.

Παρόμοια άρθρα

Back to top button