Η Μ. Συρεγγέλα με τον Γ. Κώτσηρα και ο Αθ. Μπούρας στο Συμβουλευτικό Κέντρο Υποστήριξης Γυναικών Θυμάτων Βίας Ελευσίνας

Τα Γραφεία Τύπου των Υπουργείων Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Δικαιοσύνης και Αντιπροεδρίας της Βουλής των Ελλήνων ενημερώνουν ότι η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Μαρία Συρεγγέλα, ο υφυπουργός Δικαιοσύνης και βουλευτής Δυτικής Αττικής, Γιώργος Κώτσηρας και ο αντιπρόεδρος της Βουλής και βουλευτής Δυτικής Αττικής, Αθανάσιος Μπούρας, παρουσία του δημάρχου Ελευσίνας, Αργύρη Οικονόμου, συμμετείχαν σε επίσκεψη στον Συμβουλευτικό Σταθμό Υποστήριξης Γυναικών Θυμάτων Βίας στην Ελευσίνα που παρέχει στις γυναίκες – θύματα βίας δωρεάν υπηρεσίες ψυχοκοινωνικής και νομικής στήριξης και που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία της Υφυπουργού, κ. Συρεγγέλα, αρμόδιας για θέματα Δημογραφικής Πολιτικής και Οικογένειας.

Οι δύο Υφυπουργοί συναντήθηκαν με το επιστημονικό προσωπικό του Συμβουλευτικού Κέντρου και το συνεχάρησαν για τη μεγάλη βοήθεια που προσφέρει σε γυναίκες που έχουν υποστεί οποιαδήποτε μορφή βίας, καθώς και για τις δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης που διοργανώνουν με θέμα την πρόληψη και καταπολέμηση της βίας.

Όπως ανέφερε η κ. Συρεγγέλα, το Συμβουλευτικό Κέντρο Ελευσίνας, το οποίο στηρίζει δεκάδες γυναίκες, αποτελεί μέρος ενός ολοκληρωμένου Δικτύου υπηρεσιών πρόληψης και αντιμετώπισης της έμφυλης βίας. Σε όλη την Ελλάδα υπάρχουν 43 Συμβουλευτικά Κέντρα που προσφέρουν υποστήριξη στις γυναίκες – θύματα βίας και τις βοηθούν να συνεχίσουν τη ζωή τους σε νέες βάσεις.

Στα Συμβουλευτικά Κέντρα απευθύνονται τόσο οι γυναίκες που έχουν βιώσει περιστατικά έμφυλης και ενδοοικογενειακής βίας όσο και τρίτα πρόσωπα, όπως συγγενείς ή φίλοι της γυναίκας που κακοποιείται. Χαρακτηριστικό είναι ότι περισσότερα από 4.500 άτομα, γυναίκες – θύματα βίας, αλλά και πρόσωπα από το συγγενικό και φιλικό τους περιβάλλον, έχουν απευθυνθεί από την αρχή του χρόνου στα Συμβουλευτικά Κέντρα του Δικτύου της ΓΓΔΟΠΙΦ για να ζητήσουν συμβουλές και καθοδήγηση από εξειδικευμένους ψυχολόγους και κοινωνικούς λειτουργούς.

«Οφείλουμε να σπάσουμε τη σιωπή μας και να ενθαρρύνουμε τόσο τα θύματα όσο και τα τρίτα πρόσωπα που είναι μάρτυρες κακοποιητικών συμπεριφορών να καταγγέλλουν περιστατικά βίας και αποτρόπαιες πράξεις που παραβιάζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα», δήλωσε η υφυπουργός κ. Συρεγγέλα. Και πρόσθεσε ότι «πρέπει όλοι και όλες να αναγνωρίζουμε τα περιστατικά κακοποίησης που λαμβάνουν χώρα δίπλα μας, να προσεγγίζουμε τα θύματα με διακριτικότητα και σεβασμό και να τα συμβουλεύουμε να αποκαλύπτουν βίαιες συμπεριφορές, προστατεύοντας έτσι την ανθρώπινη ζωή και αξιοπρέπεια και βάζοντας ένας τέλος στο έγκλημα της βίας».

Από τη μεριά του ο υφυπουργός, Γιώργος Κώτσηρας, τόνισε τα εξής: «Το Συμβουλευτικό Κέντρο Ελευσίνας υλοποιεί μια σημαντική κοινωνική δράση, με στόχο την πρόληψη και καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών. Η Πολιτεία συνδράμει μέσω της θέσπισης κανόνων για την ενίσχυση της πρόληψης και αντιμετώπισης της βίας τόσο κατά των γυναικών όσο και γενικότερα κατά των ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού. Στο Υπουργείο Δικαιοσύνης με τις θεσμικές πρωτοβουλίες στοχεύουμε στην προστασία των ευάλωτων θυμάτων. Αμφότερα τα δύο Υπουργεία, αναλαμβάνουμε δράσεις και πρωτοβουλίες με στόχο την ενίσχυση του θεσμικού «οπλοστασίου» για την προστασία των θυμάτων κάθε μορφής βίας».
Αναλυτικά όλα τα Συμβουλευτικά Κέντρα – Γενική Γραμματεία Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων (isotita.gr)

Κατά τη συνάντηση, ο αντιπρόεδρος της Βουλής, Αθανάσιος Μπούρας, πήρε το λόγο, και αφού ευχαρίστησε την Υφυπουργό για την παρουσία της, τόνισε ότι ένιωσε καθήκον και υποχρέωση να παρευρεθεί σήμερα σε αυτήν την επίσκεψη, προκειμένου να εκφράσει τη στήριξή του στις δράσεις του Συμβουλευτικού Κέντρου Ελευσίνας για τις οποίες το προσωπικό του Κέντρου δίνει καθημερινό αγώνα.

Ως Πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, ο κ. Μπούρας συμμετέχει ως μέλος στην Εθνική Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου όπου συχνά τις συνεδριάσεις απασχολούν θέματα αναφορικά με την κακοποίηση των γυναικών.

Στη συνέχεια, τόνισε το γεγονός ότι το τελευταίο διάστημα παρατηρείται αύξηση περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας. Το γεγονός αυτό προβληματίζει και επιβάλλει την αφύπνιση των γυναικών, την ευαισθητοποίηση ολόκληρης της κοινωνίας και πρωτίστως την ανάπτυξη δομών που μπορούν να προσφέρουν ψυχοκοινωνική, νομική και οικονομική στήριξη των θυμάτων.

Ο κ. Μπούρας ενημέρωσε τους παρευρισκόμενους ότι κατά την τελευταία συνεδρίαση της Διάσκεψης των Προέδρων, μέλος της οποίας είναι και ο ίδιος, αποφασίστηκε ομόφωνα να γίνει ειδική αναφορά στην ολομέλεια της Βουλής, την Πέμπτη 25 Νοεμβρίου, στη Διεθνή ημέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών.

Κλείνοντας την ομιλία του, συνεχάρη τη δημοτική αρχή για το έργο της σε ό,τι αφορά στην προστασία των γυναικών της Ελευσίνας αλλά και των γειτονικών περιοχών, και υπογράμμισε ότι κάθε κυβερνητική πρωτοβουλία θα πρέπει, κατά την υλοποίησή της, να περιλαμβάνει την τοπική αυτοδιοίκηση, τους θεσμούς και τις δομές της και κυρίως την τοπική κοινωνία.

φωτογραφία εξωφύλλου dikastikoreportaz.gr

Παρόμοια άρθρα

Back to top button