«Η διοίκηση του κ. Σταμούλη έχασε μια μεγάλη ευκαιρία να γίνει ανακύκλωση γυαλιού στον Δήμο μας

Δελτίο τύπου του δημοτικού συνδυασμού «Μαζί με Όραμα» με επικεφαλής τον Κλεάνθη Βαρελά

Το INVALOR 101 είναι μία κινητή Μονάδα επεξεργασίας Ανακυκλώσιμου Γυαλιού η οποία κατασκευάστηκε ως πρότυπη πιλοτική μονάδα στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Έργου «Invalor 101 – A network for joint valorization of material flows in tourist areas», «Οφέλη από την εντατική αξιοποίηση αποβλήτων», αποσκοπώντας στην αύξηση του ποσοστού ανακύκλωσης γυαλιού που συσσωρεύεται σε τουριστικές περιοχές κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.

Η μονάδα επεξεργασίας των αποβλήτων από γυαλί – από τα οποία αφού επεξεργαστούν παράγονται οικοδομικά υλικά χρήσιμα για τον Δήμο, θα λειτουργεί υπό την εποπτεία του τμήματος τεχνικών υπηρεσιών του Δήμου Μεγαρέων το οποίο όπως προέβλεπε η σύμβαση που υπεγράφη έχει εκπαιδευτεί από τους εξειδικευμένους εμπειρογνώμονες του έργου για το σκοπό αυτό.

Την τεχνογνωσία κατασκευής και λειτουργίας της Μονάδας φέρει αποκλειστικά το Τμήμα Χημικής Μηχανικής του Πανεπιστημίου Πατρών. Το εταιρικό σχήμα του έργου το οποίο ολοκληρώνεται τον Αύγουστο 2021, απαρτίζουν οι Δήμοι Παραλιμνίου, Μεγαρέων και Vlora, από Κύπρο, Ελλάδα και Αλβανία αντίστοιχα, το Πανεπιστήμιο Πατρών (Ελλάδα), το Ερευνητικό Κέντρο Frederick – Frederick Research Center (Κύπρος), και το Καθολικό Πανεπιστήμιο Leuven (Βέλγιο) ως παρατηρητής.

Το συνολικό ποσό συγχρηματοδότησης ανέρχεται στα €795.021,47, εκ του οποίου 85% από ευρωπαϊκή χρηματοδότηση και 15% από εθνικούς πόρους και το Έργο υλοποιείται στα πλαίσια του συγχρηματοδοτούμενου ευρωπαϊκού προγράμματος Διακρατικής Συνεργασίας Balkan-Mediterranean 2014-2020 –“INTERREG V-B BALKAN-MED 2014-2020”. Το ποσό της συγχρηματοδότησης που γράφτηκε στον προϋπολογισμό του δήμου Μεγαρέων και αφορούσε την υλοποίηση του έργου στην περιοχή μας είναι 159.900 ευρώ.

Όλα τα παραπάνω αποτελούν τα αναλυτικά στοιχεία του έργου που σκοπό έχει την περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση των πολιτών το όφελος του δήμου από τα υλικά που θα προκύψουν από την ανακύκλωση του γυαλιού και φυσικά την προστασία του περιβάλλοντος από υλικά, στην συγκεκριμένη περίπτωση γυαλί, που θα κατέληγαν στα σκουπίδια.

Τίποτα από τα παραπάνω όμως δεν συνέβη για τον δήμο Μεγαρέων καθώς το υπερσύγχρονο μηχάνημα ανακύκλωσης γυαλιού αφού παρελήφθει και έμεινε για ένα διάστημα στο εργοτάξιο του δήμου Μεγαρέων αναξιοποίητο, χωρίς να έχει συνδεθεί καν στο ρεύμα, ξεκίνησε την Τρίτη 22/6/2021 το ταξίδι του για την Κύπρο και συγκεκριμένα για τον δήμο Παραλιμνίου το οποίο θα αξιοποιηθεί για τον σκοπό που προορίζεται, δηλαδή της ανακύκλωσης του γυαλιού.

Παράλληλα δαπανήθηκαν χρήματα για την προετοιμασία του έργου όπως αυτό της μελέτης που κόστισε 12.800 και πληρώθηκε από το ταμείο του δήμου, δηλαδή το ταμείο των δημοτών.

Δυστυχώς για μία ακόμα φορά αποδεικνύεται ότι η περιβαλλοντική ευαισθησία της σημερινής διοίκησης του δήμου μένει στα χαρτιά και πάνω απ όλα στα λόγια. Οι υπεύθυνοι της διοίκησης δεν μπήκαν καν στον κόπο να ανακυκλώσουν ούτε ένα αντικείμενο από γυαλί για να δουν και να δείξουν στους πολίτες τον τροπο αλλά και τα οφέλη που προκύπτουν από την ανακύκλωση του συγκεκριμένου υλικού.

Οι μεγαλοστομίες από την πλευρά της διοίκησης για σύγχρονη τεχνολογία στην υπηρεσία της προστασίας του περιβάλλοντος δυστυχώς δεν βρίσκουν εφαρμογή στην πράξη. Αντιθέτως όλοι μας με τα ίδια μας τα μάτια διαπιστώνουμε παντού ανεξέλεγκτες χωματερές οι οποίες αποτελούνται από κλαδέματα, υλικά ανακύκλωσης και οικιακά απορρίμματα, χωρίς να υπάρχει κατάλληλος σχεδιασμός ώστε να αποφευχθούν αλλά και να αποκατασταθούν.

Για μία ακόμα φορά η διοίκηση του δήμου δεν κατάφερε να υλοποιήσει ένα έργο που έχει να κάνει με την προστασία του περιβάλλοντος και την ευαισθητοποίηση των πολιτών.
Θεωρούμε ότι πρέπει να δοθούν σαφείς και πειστικές απαντήσεις σε όλα τα ερωτήματα που προκύπτουν για την μοναδική ευκαιρία που χάθηκε να ανακυκλωθούν μεγάλες ποσότητες γυαλιού που θα μείωναν τον όγκο των απορριμμάτων με ταυτόχρονο όφελος στην προστασία του αστικού και του φυσικού περιβάλλοντος.

Τέλος, επιβάλλεται να γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες ώστε το μηχάνημα ανακύκλωσης γυαλιού να επιστρέψει στον δήμο μας και να τοποθετηθεί εκεί που θα μπορεί να λειτουργήσει με τον ορθό τρόπο, έτσι ώστε να επιτευχθεί τελικά ο στόχος του προγράμματος.

Εκ του γραφείου Τύπου του δημοτικού συνδυασμού «Μαζί με Όραμα»

Παρόμοια άρθρα

Back to top button