Η χειροτονία του νέου Μητροπολίτη Αδριανουπόλεως Αμφιλόχιου Στεργίου

Πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Φανάρι η χειροτονία του συμπολίτη μας πατρός Αμφιλόχιου Στεργίου, σε Μητροπολίτη Ανδιανουπόλεως με αρκετούς συμπολίτες μας να έχουν ταξιδέψει εκεί.

 

«Μη φοβού» προέτρεψε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος το νέο Μητροπολίτη Αδριανουπόλεως Αμφιλόχιο, στην ομιλία του, λίγο πριν τον χειροτονήσει επίσκοπο στον Πάνσεπτο Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου στο Φανάρι.

Τον κάλεσε μα μην φοβάται μπροστά στις προσπάθειες όλων όσοι επιβουλεύονται και υποσκάπτουν την Πρωτόθρονη Εκκλησία της Κωνσταντινουπόλεως.

«Ασφαλώς άκουσες και θα ακούσεις και πάλι ότι η Εκκλησία Κωνσταντινουπόλεως μπορεί να λέγεται Μεγάλη Εκκλησία αλλά στην πραγματικότητα είναι μικρά, εξουθενωμένη, είναι συρρικνωμένη, είναι ταπεινωμένη, είναι ανίσχυρη μπροστά σε άλλες πανίσχυρες Εκκλησίες οι οποίες και διαρκώς την επιβουλεύονται και την υποσκάπτουν. Συ μη φοβού για εδώ είναι η αείζωος Κωνσταντινούπολη».

Και ο Οικουμενικός Πατριάρχης υπενθύμισε τα λόγια του Αρχιεπισκόπου Αθηνών Ιερωνύμου ότι η Εκκλησία της Κωνσταντινουπόλεως δεν έχει μόνο παρελθόν, έχει και παρόν και κυρίως είναι το μέλλον.

Απευθυνόμενος στο νέο Ιεράρχη που αναλαμβάνει και διευθυντής του Γραφείου Εκπροσωπήσεως του Οικουμενικού Πατριαρχείου στην Αθήνα, ο Οικουμενικός Πατριάρχης χαρακτήρισε εχέγγυο της επιτυχίας του την πολύχρονη προσωπική σχέση του με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης έδωσε πατρικές συμβουλές στο νέο Ιεράρχη ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στη σημαντική προσφορά του πρώτου Διευθυντή του Πατριαρχικού Γραφείου των Αθηνών, Μητροπολίτη Γέρων Περγάμου Ιωάννη.

 

Μετά τη θεία λειτουργία, στην Αίθουσα του Θρόνου, πραγματοποιήθηκε σύμφωνα με την παράδοση του Πατριαρχείου η ομιλία του νέου Μητροπολίτη Αμφιλοχίου.

 

Το μικρό και το Μεγάλο Μήνυμα του Εψηφισμένου Mητροπολίτη Αδριανουπόλεως

Την ευγνωμοσύνη για την προαγωγική τιμή της εκλογής του σε Μητροπολίτη της προσφυγικής Ιεράς Μητροπόλεως Αδριανουπόλεως κατέθεσε το μεσημέρι του Σαββάτου προς τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο και προς τους Αρχιερείς ο νέος Εψηφισμένος Μητροπολίτης Αμφιλόχιος Στεργίου.

Κατά τη διάρκεια του μικρού Μηνύματος στο Πατριαρχικό Γραφείο, ο Προκαθήμενος της Ορθοδοξίας καλωσόρισε με πατρική στοργή το νέο μέλος της Ιεραρχίας του Θρόνου και του ευχήθηκε ευλογημένη Αρχιερατεία αλλά και δυναμική διακονία ως υπεύθυνου πλέον του Γραφείου Εκπροσωπήσεως του Οικουμενικού Πατριαρχείου στην Αθήνα.

Στη συνέχεια ο Εψηφισμένος Μητροπολίτης Αδριανουπόλεως Αμφιλόχιος τέλεσε παρουσία Αρχιερέων του Θρόνου, των Κληρικών της Αυλής καθώς και άλλων κληρικών, των οικογενών και φίλων του την Ακολουθία του Μεγάλου Μηνύματος στον Πάνσεπτο Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου.

Στο τέλος δέχθηκε τα συγχαρητήρια και τις ευχές όλων των παρισταμένων οι οποίοι ήλθαν για να παραστούν στη χειροτονία του νεου Εψηφισμένου που θα γίνει το Σάββατο στο Φανάρι. Ιδιαίτερα συγκινητική στιγμή ήταν όταν η μητέρα του νέου Ιεράρχου ευχήθηκε στον γιό της και με στοργή και σεβασμό του φίλησε το χέρι.

 

Πηγή

Παρόμοια άρθρα

Back to top button