Η αξία όσων μαθαίνουμε στο Νηπιαγωγείο

Πριν από λίγες ημέρες βρήκα κάτι στο διαδίκτυο και θέλησα να το μοιραστώ μαζί σας… «Όλα όσα χρειάστηκα στη ζωή μου τα έμαθα στο Νηπιαγωγείο», έγραψε στο βιβλίο του ο συγγραφέας R.Fulghum και αν δούμε προσεκτικά, ένα προς ένα τι χρειάζεται μια υγιής και ολοκληρωμένη προσωπικότητα στη ζωή, θα καταλάβουμε ότι έχει απόλυτο δίκιο.
 
Αν όλοι μας εφαρμόζαμε αυτά που είχαμε μάθει στο Νηπιαγωγείο, ο κόσμος μας θα ήταν πιο αληθινός, πιο σταθερός και πιο σωστός.
 
-Στο Νηπιαγωγείο, λοιπόν, από την πρώτη μέρα μαθαίνουμε να μοιραζόμαστε, να μη διεκδικούμε την αποκλειστικότητα, να περιμένουμε με υπομονή τη σειρά μας και να παίζουμε ακολουθώντας τίμιους κανόνες.
 
-Μαθαίνουμε να μη χτυπάμε, αλλά να λύνουμε τις διαφορές μας με συζήτηση, διάλογο και λογική.
 
-Να ζητάμε συγγνώμη όταν έχουμε κάνει λάθος ή όταν έχουμε στενοχωρήσει ή αδικήσει κάποιον.
 
-Να συμπαραστεκόμαστε στο φίλο μας που είναι στενοχωρημένος, να φροντίζουμε τα φυτά και τα ζώα.
 
-Μαθαίνουμε καθημερινά να δημιουργούμε, να εκφραζόμαστε με διάφορους τρόπους, τόσο με την προφορική έκφραση όσο και με τις καλές τέχνες.
 
-Μαθαίνουμε να δεχόμαστε το διαφορετικό και να χαιρόμαστε όταν είμαστε ομάδα.
 
Ουσιαστικά, όλες τις υγιεινές και σωστές συνήθειες για μια καλή ζωή τις μαθαίνουμε στο Νηπιαγωγείο από την πρώτη μέρα, όπως να τακτοποιούμε και να βάζουμε τα πράγματά μας εκεί που τα βρήκαμε, να πλένουμε τα χέρια μας πριν από το φαγητό, να είμαστε καθαροί, να τρώμε υγιεινά, να κοιμόμαστε νωρίς και φυσικά να αντιλαμβανόμαστε και να στεκόμαστε στα καθημερινά θαύματα όπως είναι ένας μικρός σπόρος που μεγαλώνει στη γλάστρα που φέραμε από το σπίτι μας, να σχεδιάζουμε την κάθε μας μέρα αλλά και να αφήνουμε ελευθερία και χώρο για όνειρα.
 
Όλων η ζωή θα ήταν καλύτερη αν η ΑΓΑΠΗ, η ΥΓΙΕΙΝΗ, η ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ, η ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ, η ΠΑΤΡΙΔΑ, όλα αυτά δηλαδή που μαθαίνουμε να εκτιμάμε στο Νηπιαγωγείο, συνέχιζαν να μας ακολουθούν σε όλη μας τη ζωή.
 
 

Παρόμοια άρθρα

Back to top button