Γρ. Σταμούλης: Μήνυμα για την «Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος»

Το μήνυμα του Δημάρχου Μεγαρέων Γρηγόρη Σταμούλη, για την «Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος»:

Κάθε χρόνο, στις 5 Ιουνίου, γιορτάζουμε την «Παγκόσμια ημέρα Περιβάλλοντος». Ο εορτασμός αυτής της ημέρας καθιερώθηκε από τον ΟΗΕ το 1972, προκειμένου να ευαισθητοποιήσει τους πολίτες όλου του κόσμου, για την προστασία και την σωτηρία του πλανήτη. Η ποιότητα του νερού, που πίνουμε, τα τρόφιμα, που τρώμε και ο αέρας, που αναπνέουμε, όλα εξαρτώνται από τη προστασία του φυσικού κόσμου.

Στο πλαίσιο αυτού του εορτασμού ο Δήμαρχος Μεγαρέων Γρηγόρης Σταμούλης στο μήνυμά του υπογραμμίζει:

«Η «Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος» υπογραμμίζει το πόσο βασιζόμαστε όλοι στη φύση και στην υγεία του πλανήτη μας.

Είναι γεγονός ότι η ραγδαία εξέλιξη της τεχνολογίας τα τελευταία χρόνια, η αύξηση του πληθυσμού, η υπερεκμετάλλευση των φυσικών πόρων, ο άκριτος καταναλωτισμός και η κλιματική αλλαγή έχουν διαταράξει την ισορροπία της φύσης.

Όλοι συμφωνούν ότι, δεν υπάρχουν πλέον άλλα περιθώρια για τον πλανήτη και ότι απαιτείται άμεση παρέμβαση των κυβερνήσεων, για να σταματήσει η συνεχής περιβαλλοντική υποβάθμιση. Απαιτείται παράλληλα ευαισθητοποίηση όλων των ανθρώπων και όλων των κοινωνιών για να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά το πρόβλημα.

Η άμεση λήψη μέτρων σε τοπικό, εθνικό και παγκόσμιο επίπεδο, αποτελεί πιεστική ανάγκη για να τεθεί φραγμός σ’ αυτή την αδιέξοδη πορεία ώστε να προστατευτεί το φυσικό περιβάλλον, και να περιοριστούν τα μεγάλα συμφέροντα, που ενεργούν με μοναδικό κριτήριο τη μεγιστοποίηση του κέρδους χωρίς να τους ενδιαφέρουν οι συνέπειες στο περιβάλλον και τον άνθρωπο.

Η Δημοτική Αρχή έχει τοποθετήσει τα θέματα περιβάλλοντος σε άμεση προτεραιότητα, και έχει υιοθετήσει πρωτοπόρες και συγκεκριμένες δράσεις, στους τομείς του πρασίνου, του πόσιμου νερού, της διαχείρισης των υγρών αποβλήτων, της καθαριότητας, της εξοικονόμησης ενέργειας, των βιοκλιματικών δράσεων και μάλιστα εφέτος έχει καθιερώσει το έτος 2020 ως «έτος ανακύκλωσης».

Σε αυτή τη λογική, καλούμε όλους τους δημότες να συνεργαστούν και να συμβάλλουν στη γενικότερη προσπάθεια προστασίας του Περιβάλλοντος για πόλεις φιλικές προς το περιβάλλον, ανθρώπινες και λειτουργικές.

Η προστασία του περιβάλλοντος πρέπει να είναι η σύγχρονη «μεγάλη ιδέα» όχι, μόνο για τις πόλεις μας, αλλά για την χώρα και τον κόσμο και σ’ αυτή πρέπει να στρατευτεί κάθε άνθρωπος και κάθε πολίτης.»

Παρόμοια άρθρα

Back to top button