Γιορτή της Αναλήψεως στον Χριστό στον κάμπο

Εσπερινός και Θ. Λειτουργία στον «Χριστό στον κάμπο των Μεγάρων»

Το εκκλησιαστικό συμβούλιο του Ιερού Ναού Αγίας Παρασκευής Μεγάρων καλεί τους πιστούς στον εσπερινό και τη Θεία Λειτουργία στον προαύλιο χώρο με όλα τα μέσα που προβλέπει η πανδημία του Covid-19 στο ιερό εξωκκλήσι Χριστός στον κάμπο των Μεγάρων, με αφορμή την εορτή της Αναλήψεως.

Ο εσπερινός θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 9 Ιουνίου στις 18:30 και το πρωί (07:00-09:00) της Πέμπτης 10 Ιουνίου η Θεία Λειτουργία.

Λίγα λόγια για το εξωκκλήσι:

Ναός στον Ελαιώνα των Μεγάρων με εξαιρετικής σημασίας τοιχογραφίες. Ανήκει στον τύπο των σταυροειδών εγγεγραμμένων ναών, απλός τετρακιόνιος, με αθηναϊκό τρούλο. Χρονολογείται στον 12ο αιώνα. Στα δυτικά, υπήρχε εξωνάρθηκας, από τον οποίο όμως ελάχιστα ζωγραφικά σπαράγματα σώζονται. Ο άγνωστος ζωγράφος έχει διατάξει τα θέματα σε επάλληλες ζώνες δίνοντας έμφαση στον χριστολογικό κύκλο. Στον κυρίως ναό, ιστορούνται ολόσωμοι άγιοι στην κατώτερη ζώνη, ενώ στη μεσαία και την ανώτερη μαρτύρια αγίων και ιδιαίτερα συνθέσεις των Παθών του Χριστού: ο Ελκόμενος Χριστός, η άρνηση του Πέτρου, ο Μυστικός Δείπνος κ.ά. Στο Ιερό, στην αψίδα υπάρχει η τοιχογραφία της Πλατυτέρας σχεδόν κατεστραμμένη, ενώ στον τρούλο ιστορείται το τυπικό θέμα του Παντοκράτορα “καθήμενου επί θρόνου”.

Πηγή: Αρχαιολογικό Δελτίο 37 (1982) Β1 Χρονικά, σ. 70, Αρχιμανδρίτη Στεργίου Γρ., Μεγαρέων Ψυχής Καταφύγια-Οδοιπορικό στα εξωκλήσια και παρεκκλήσια των Μεγάρων, Μέγαρα 1998, σ. 13-17, Καλογερόπουλος Ν., Βυζαντινά Μνημεία Μεγαρικής, Νέα Εστία 18 (1935) 758-767, Μπούρας Χ.-Μπούρα Λ., Η Ελλαδική Ναοδομία κατά τον 12ο αιώνα, Αθήνα 2002, σ. 230-232.

Παρόμοια άρθρα

Back to top button