ΓΕΛ Ν. Περάμου: Εκδήλωση – αφιέρωμα στον σκηνοθέτη και συγγραφέα Μανούσο Μανουσάκη [βίντεο]

Εκδήλωση – αφιέρωμα στον σκηνοθέτη και συγγραφέα, Μανούσο Μανουσάκη, για την προσφορά του στην τέχνη και στη διατήρηση της ιστορικής μνήμης πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα εκδηλώσεων του Γενικού Λυκείου Νέας Περάμου με πρωτοβουλία της διευθύντριας Σκληρού Θεοφανής, Δρ. Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών.

Στη συνέχεια του δελτίου τύπου αναφέρεται: Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 19/6/2023 στις 10:00 το πρωί, όπου στο πλαίσιο του αφιερώματος προβλήθηκε η βραβευμένη ταινία του σχολείου στους διεθνείς μαθητικούς διαγωνισμούς με τίτλο «Μικρά Ασία 1922 – Νέα Πέραμος 2022… Μια θάλασσα μνήμη», θεατρικό με τίτλο «Κυριακή χωρίς όνομα» και θέμα τη ζωή των μικρασιατών προσφύγων στην Ελλάδα, καθώς και μουσική και τραγούδια από τις αλησμόνητες πατρίδες. Μία συνάντηση της τέχνης, της εκπαίδευσης και του πολιτισμού.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με video – παρουσίαση του έργου του κ. Μανουσάκη. Ακολούθησε χαιρετισμός της Διευθύντριας, όπου και παρατίθεται:

Καλημέρα σας

Κατ’ αρχάς θέλω να ευχαριστήσω όλους εσάς που βρίσκεστε εδώ και μας τιμάτε με την παρουσία σας.

Τον κύριο δήμαρχο Μεγαρέων, Γρηγόρη Σταμούλη, τη διευθύντρια της υποστήριξης προγραμμάτων για την Αειφορία του ΥΠΑΙΘ κ. Καραμαλάκου – Λάππα Μόνικα, την προϊσταμένη της εκπαιδευτικής ραδιοτηλεόρασης κ. Παπαδημητρίου Σοφία, την καθηγήτρια και πρόεδρο του τμήματος Μουσικών Σπουδών του Καποδιστριακού κ. Γεωργάκη Αναστάσια, τον υπεύθυνο ΣΕΠ κ. Θεολογή της ΔΕΔΑ κ. Θεολογή, τη διευθύντρια του 3ου Γυμνασίου Μεγάρων κ. Ρήγα Ελένη, την υπεύθυνη Ψηφιακής εκπαίδευσης των Εκπαιδευτηρίων Δούκα κ. Φιλιππή Μαρία, εκπαιδευτικούς, ακόμη και από άλλα σχολεία, γειτονικά και από τον Ασπρόπυργο, το Δ.Σ του ΣΥΛΛΟΓΟΥ Γονέων και ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ, γονείς και μαθητές.

Τιμάτε τους μαθητές, τους εκπαιδευτικούς και κυρίως, το ταλαιπωρημένο και συκοφαντημένο δημόσιο σχολείο.

Σήμερα έχουμε τη μεγάλη χαρά να φιλοξενούμε τον σκηνοθέτη και συγγραφέα Μανούσο Μανουσάκη. Έναν καλλιτέχνη που πέραν του σημαντικού κινηματογραφικού του έργου, αναβάθμισε την ελληνική τηλεόραση. Τον ευχαριστώ ιδιαίτερα για την αποδοχή της πρότασής μου.

Ο Μανούσος Μανουσάκης ήταν από τους πρώτους τηλεοπτικούς σκηνοθέτες που αντιλήφθηκε τη δύναμη της τηλεόρασης ως μέσου ευρύτερα παιδευτικού. Για αυτό και πολλές σειρές του, πέραν της υψηλής αισθητικής ποιότητάς τους, είναι ιστορικές, βασίζονται σε ιστορικά γεγονότα που καθόρισαν τον νέο ελληνισμό.

Ως εκ τούτου, δεν είναι ένας απλά ποιοτικός σκηνοθέτης. Μέσω της λαϊκής τηλεόρασης αναδεικνύεται σε καλλιτέχνη πολιτικό – με την ευρύτερη σημασία – καλλιτέχνη, που μάχεται εναντίον της ιστορικής λήθης, συμβάλλει στην ιστορική συνείδηση και τη διεύρυνση της μνήμης.

Ευχαριστούμε τον Μανούσο Μανουσάκη για όλα αυτά. Και τον ευγνωμονούμε γιατί γνωρίζει πως ο μόνος τρόπος για να ανασυνθέσουμε το παρελθόν, την ιστορία, και άρα να κατανοήσουμε τον κόσμο, είναι να αφηγούμαστε ιστορίες για τον κόσμο. Γιατί αυτό κάνει – και το κάνει πολύ καλά – ο τιμώμενος σήμερα κ. Μανουσάκης.

Μας βοηθάει να κατανοήσουμε τον κόσμο. Σήμερα είναι μια ιδιαίτερη μέρα για μένα καθώς είναι η τελευταία μου εκδήλωση ως εκπαιδευτικός της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης διότι συνταξιοδοτούμαι.

Σας ευχαριστώ όλους

Κατόπιν ακολούθησε χαιρετισμός του Δημάρχου Μεγαρέων, η προβολή της ταινίας, το Θεατρικό με 4 σκηνές όπου εναλλάσονταν τα σκηνικά, το σενάριο, του οποίου το έγραψε μαθητής της Γ λυκείου, Λάζαρος Κηπουρίδης.

Πριν την ταινία απηύθηναν χαιρετισμό η κυρία Λάππα και μετά την ταινία η κ. Παπαδημητρίου.
Μετά το θεατρικό χαιρέτισε η κ. Γεωργάκη και ακολούθησε μουσικό μέρος με μικρασιάτικα τραγούδια.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης επικρατούσε έντονα το συγκινησιακό κλίμα. Παρών στην εκδήλωση και ο ηθοποιός Πέτρος Ξεκούκης.
Τέλος, καθηγητής μουσικός από το Γυμνάσιο Ασπροπύργου αυθόρμητα αφιέρωσε τραγούδι στην κυρία Σκληρού που το τραγούδησαν μαζί.

Παρόμοια άρθρα

Back to top button