Γ. Τσίπρας: «Eπισημάνσεις με αφορμή την τραγωδία έξω από την Πύλο»

Ακολουθεί ανακοίνωση του υποψήφιου βουλευτή Δυτικής Αττικής του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, Γιώργου Τσίπρα, με αφορμή την τραγωδία έξω από την Πύλο.

Δύο επισημάνσεις:

1. Υπάρχει μια τεράστια λωρίδα γης εκατοντάδων εκατομμυρίων ανθρώπων, από το δυτικό Πακιστάν μέχρι τη Μέση Ανατολή και από κει μέχρι τα δυτικά παράλια της Αφρικής, που τις τελευταίες δεκαετίες πολλαπλασιάστηκαν τα λεγόμενα failed states, δηλαδή κράτη υπό κατάρρευση που αδυνατούν να παρέχουν στοιχειώδη ασφάλεια και υλικούς όρους διαβίωσης σε πληθυσμούς τους. Τα failed states, ανεξαρτήτως αιτιών, πολλαπλασιάζονται τόσο από τις ξένες επεμβάσεις όσο και τις οικονομικές πολιτικές διεθνών οργανισμών, μεταξύ αυτών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ισχυρών κρατών-μελών της.

Η κατάσταση όχι μόνο δεν βελτιώνεται αλλά επιδεινώνεται. Αρκεί να ρίξει κανείς μια φωτογραφική ματιά στην κατάσταση που επικρατούσε το 1990, το 2000, το 2010, σήμερα, σε Αφγανιστάν, δυτικό Πακιστάν, Συρία, Ιράκ, Λιβύη, ζώνη του Σαχέλ κλπ. Ως εκ τούτου τα προσφυγικά κύματα προς την Ευρώπη θα βαίνουν αυξανόμενα. Και μόνο το γεγονός ότι η Δύση αποφεύγει να διαπιστώσει την αναμενόμενη επιδείνωση αποδεικνύει στην καλύτερη περίπτωση την απροθυμία της να αναθεωρήσει γεωπολιτικές που οδηγούν στην επιδείνωση, αν δεν υπάρχουν και πλευρές της Δύσης που επωφελούνται από τα προσφυγικά κύματα προς την Ευρώπη.

Οι προσπάθειες ευρωπαϊκής παρέμβασης και διαχείρισης του προσφυγικού στις πύλες προς Ευρώπη (Τουρκία, Β. Αφρική) αποτελούν το φύλο συκής γενεσιουργών πολιτικών του προσφυγικού ανατολικότερα και νοτιότερα.

2. Η ΕΕ όπως και σε άλλα πεδία αδυνατεί ή δεν επιθυμεί μια συλλογική πολιτική διαχείρισης των προσφυγικών κυμάτων που χτυπούν την πόρτα της. Οι εθνικές πολιτικές λιγοστών εύρωστων οικονομικά κρατών που με την κοινωνική ενσωμάτωση προσφύγων και μεταναστών αντιμετωπίζουν το δημογραφικό, ενισχύουν το ασφαλιστικό σύστημα και καλύπτουν τη ζήτηση σε εργατικά χέρια, συνυπάρχει με ευρωπαϊκές πολιτικές απόκρουσης των προσφυγικών κυμάτων σε βάρος και των προσφύγων και των χωρών υποδοχής που μετατρέπονται σε αποθήκες ψυχών. Απουσιάζουν συλλογικές ευρωπαϊκές πολιτικές καταμερισμού των προσφύγων και κοινωνικής ένταξης, κάτι απολύτως αναμενόμενο όταν κυριαρχούν πολιτικές που οδηγούν στον κοινωνικό αποκλεισμό μεγάλων τμημάτων των ίδιων των Ευρωπαίων πολιτών (κοινωνίες των δυο τρίτων).

Αν δεν αλλάξει η ΕΕ τις πολιτικές στις διεθνείς ζώνες γέννησης των προσφυγικών ροών, τις κοινωνικές πολιτικές στο εσωτερικό της, και δεν υιοθετήσει μια πολιτική διαμοιρασμού των προσφυγικών ροών, οι πολιτικές απόκρουσης από μόνες τους θα συνεχίσουν να οδηγούν σε τραγωδίες.
Το μόνο που απασχόλησε την κυβέρνηση Μητσοτάκη, επί της ουσίας και επικοινωνιακά, τα προηγούμενα 4 χρόνια ήταν οι πολιτικές απόκρουσης και ο ρόλος της Ελλάδας σε αυτές. Τίποτε άλλο.

Παρόμοια άρθρα

Back to top button