Γ. Κώτσηρας: Οι πρωτοβουλίες του Υπουργείου Δικαιοσύνης για την προστασία των δικαιωμάτων των θυμάτων έμφυλης βίας

Στα σημαντικά βήματα που έχουν υλοποιηθεί από το Υπουργείο Δικαιοσύνης στον τομέα προστασίας των δικαιωμάτων των θυμάτων της έμφυλης βίας, αναφέρθηκε ο υφυπουργός Δικαιοσύνης και βουλευτής Δυτικής Αττικής, κ. Γιώργος Κώτσηρας, ενημερώνοντας στη Βουλή τα μέλη της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Ισότητας, Νεολαίας και Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, σύμφωνα με σχετικό δελτίο τύπου.

Σημειώνεται ότι η ενημέρωση εκ μέρους τους αρμόδιου Υφυπουργού πραγματοποιήθηκε ενόψει και της Διεθνούς Ημέρας για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών (25 Νοεμβρίου).
Αναλυτικότερα, ο κ. Κώτσηρας αναφέρθηκε εκτενώς στις αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα και τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας προς την κατεύθυνση της ενίσχυσης των δικαιωμάτων των θυμάτων εγκληματικών πράξεων.

Συγκεκριμένα, το Υπουργείο Δικαιοσύνης προχώρησε:
– Στην αυστηροποίηση της διάταξης και στην προσθήκη της αναπηρίας και της μόνιμης παραμόρφωσης στην έννοια της βαριάς σκοπούμενης σωματικής βλάβης.
– Στην επαναφορά του αδικήματος της μαστροπείας ενηλίκων, η οποία ήταν αναγκαία για τη διασφάλιση των διεθνών υποχρεώσεων της χώρας, την αποτελεσματική καταστολή των σχετικών εγκληματικών πράξεων και την προστασία της σεξουαλικής αυτοδιάθεσης και αξιοπρέπειας των θυμάτων.
– Στην πρόβλεψη για εξέταση ενηλίκων θυμάτων αδικημάτων σεξουαλικής κακοποίησης παρουσία ψυχολόγου.
– Στην πρόβλεψη της ισόβιας κάθειρξης ως μοναδικής ποινής για τον βιασμό ανηλίκου, καθώς και για την ανθρωποκτονία, τον ομαδικό και τον θανατηφόρο βιασμό.
– Στην τυποποίηση του αδικήματος της εκδικητικής πορνογραφίας.
– Στην πρόβλεψη αυτεπάγγελτης δίωξης της προσβολής της γενετήσιας αξιοπρέπειας στον εργασιακό χώρο.

Επίσης, ο Υφυπουργός Δικαιοσύνης αναφέρθηκε και στη λήψη περαιτέρω πρωτοβουλιών που έχουν προωθηθεί, όπως τη συνεργασία με την Εθνική Σχολή Δικαστικών Λειτουργών για την επιμόρφωση εν ενεργεία δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών και σπουδαστών στο πεδίο των δικαιωμάτων των θυμάτων εγκληματικών πράξεων, καθώς και τη συνεργασία με την Ολομέλεια των Δικηγορικών Συλλόγων για τη σχετική επιμόρφωση των μελών τους.

Παρόμοια άρθρα

Back to top button