Επιστολή Γ. Σεβαστή για το καλώδιο υπερυψηλής τάσης

Ο πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Νέας Περάμου του Δήμου Μεγαρέων, Γιάννης Σεβαστής, απέστειλε την επιστολή η οποία αναγνώστηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο την Τρίτη 12 Οκτωβρίου 2021 όπου συζητήθηκε μεταξύ άλλων η ακύρωση της υπ’ αριθμόν 90/2020 απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου και ακολούθως έχει ως εξής:

ΘΕΜΑ: Επιστολή για το δεύτερο θέμα της ημερησίας διατάξεως, σχετικά με το καλώδιο Υπερύψηλης Τάσης.

Καλησπέρα σας κύριε Πρόεδρε,
κύριε Δήμαρχε,
κύριοι και κυρίες Δημοτικοί Σύμβουλοι.

Δυστυχώς δεν μπορώ να είμαι κοντά σας, όπως όλοι γνωρίζετε, αλλά θεώρησα υποχρέωσής μου ως Πρόεδρος της Κοινότητας Νέας Περάμου, ώστε και με αυτήν την επιστολή, να σας μεταφέρω την αγανάκτηση των πολιτών της Νέας Περάμου, όσον αφορά στο έργο της διέλευσης του καλωδίου υπερυψηλής τάσης από την περιοχή μας.

Μια μικρή αναφορά στην αρχική αντιμετώπιση του έργου αυτού, καθίσταται απαραίτητη για τον εξής λόγο: να υπενθυμίσω στην αντιπολίτευση τον ζήλο που είχε επιδείξει τότε κατά της διέλευσης του καλωδίου από την Πάχη και την Νέα Πέραμο.

Η παράταξη του κυρίου Κουμπέτσου δήλωσε εξ’ αρχής την αντίθεσή της στην έλευση του καλωδίου από τις περιοχές μας, τονίζοντας την φράση: Φωνή λαού, οργή Θεού. Θα πρέπει να εμείνουμε στις θέσεις μας, να παλέψουμε όσο μπορούμε.

Η παράταξη του κυρίου Μπερδελή και ο κος Πομώνης πρότειναν και ξεκίνησαν τις διαδικασίες για την ανάθεση εξωτερικού συνεργάτη-δικηγόρου με πλούσιο βιογραφικό, αλλά και μηχανολόγου κατά της έλευσης του καλωδίου. Μάλιστα, αυτό και έγινε και προχώρησε όπως προχώρησε, περιμένοντας ακόμα τα αποτελέσματα της απόφασης του ΣτΕ.

Ο κος Βαρελάς τόνισε πως το έργο επειδή είναι εθνικής σημασίας δεν θα σταματήσει, όμως εμείς ζητάμε να μην περάσει μέσα από κατοικημένες περιοχές και να μη γίνει η περιοχή μας εργοτάξιο και θα δημιουργήσει προβλήματα στους κατοίκους και την αξία της γης. Μέχρι την προσφυγή δεν πρέπει να επιτρέψουμε να γίνει καμία ενέργεια, είχε δηλώσει τότε ο ίδιος.

Από την μεριά του, ο κος Μακρυγιάννης στην τελευταία συνάντηση που είχαμε στο θεατράκι της Νέας Περάμου μίλησε στους παρευρισκόμενους πολίτες, σε συνέλευση που είχε οργανώσει η ΠανΜεγαρική Ένωση και ο κος Γεωργακής για το καλώδιο και την διέλευσή του, για ένα έργο που υποβαθμίζει την ποιότητα ζωής των κατοίκων και μίλησε για τυχόν παράβαση των καθηκόντων του Δημάρχου.

Ο κος Χοροζάνης δήλωσε πως πρέπει να υπογειοποιηθούν όλα τα καλώδια στη χώρα. Στις εταιρείες δεν έχουμε εμπιστοσύνη γιατί θέλουν μικρότερο κόστος και δεν πρέπει να περάσει από κατοικημένη περιοχή.

Για εσάς κύριε Δήμαρχε, το μόνο που έχω να σας πω είναι πως ο κόσμος βλέπει, διαβάζει και κρίνει. Έχει ήδη κρίνει την στάση σας από την αρχή του θέματος και πόσο μάλλον τώρα που βάζετε αυτό το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο. Πέραν του θέματος των επιπτώσεων υγείας και του περιβάλλοντος, που κανένας μας δεν μπορεί να είναι σίγουρος (αυτό το συμπέρασμα έχει βγει μέχρι στιγμής), δεν λογαριάζετε πως η υποβάθμιση στο τόπο μας και ειδικότερα της Δυτικής Αττικής συνεχίζεται, αδιαφορώντας για την ποιότητα ζωής των κατοίκων του Δήμου, για την υποτίμηση της αξίας της γης μας, για την συνεχή όχληση του έργου, διότι όπως βγαίνουν ένα-ένα τα προβλήματα με τις γύρω βιομηχανίες, έτσι θα εμφανίζονται και στο έργο αυτό.

Αυτό που ζητούσαμε, αυτό που ζητάμε, αυτό που πιστεύουμε πως όλη η αντιπολίτευση θα ζητήσει ξανά τώρα είναι η ΑΛΛΑΓΗ ΟΔΕΥΣΗΣ ΤΟΥ ΚΑΛΩΔΙΟΥ από τον τόπο μας. Και επιτρέψτε μου να σας προλάβω κύριε Δήμαρχε πριν αντικρούσετε αυτήν την άποψη, με την εναλλακτική πρόταση. Δεν είμαι ειδικός να προτείνω αλλαγή, δεν θα μπορούσα άλλωστε και το γνωρίζω.

Όμως θεωρώ πως υπάρχουν άξιοι συνάδερφοί εδώ, που έχουν ήδη προτείνει εναλλακτικές, κάτι που δεν πρέπει να το επικοινωνήσατε καθόλου σε συζητήσεις που είχατε μάλλον με τον ΑΔΜΗΕ. Το μόνο που σας ενδιαφέρει προφανώς είναι τα αντισταθμιστικά, είναι η υποβάθμιση της ζωής μας για μερικά εκατομμύρια που θα πάρετε για να παρουσιάσετε έργα, που σε αντίθετη περίπτωση δεν θα μπορούσατε να κάνετε, μιας και ο Δήμος μας έχει βυθιστεί στα χρέη.

Θα παρακαλούσα την αντιπολίτευση, αλλά και τους ανεξάρτητους συμβούλους, να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων, όσο δύσκολο και αν είναι αυτήν την στιγμή.

Θα χρησιμοποιήσω μια δήλωση του κ. Παρασκευά, τον οποίο και ευχαριστώ για όλες του τις προσπάθειες, ότι το καλώδιο δεν προσφέρει τίποτα στην περιοχή μας, δεσμεύει τον παράλληλο δρόμο και τις υπόλοιπες οδεύσεις από αναπτυξιακά έργα υποδομής, μειώνει σημαντικά την ποιότητα ζωής και την αξία της γης και πονοκεφαλιάζει τους δημότες με τους απαιτούμενους διαρκείς ελέγχους των επιπτώσεων.

Κλείνοντας αυτήν την επιστολή, χαιρετώ την ανεξαρτητοποίηση του κου Σπύρου Κορώση και της κας Γιάννας Ρήγα από την «Ένωση Πολιτών».

Με εκτίμηση,
Ιωάννης Σεβαστής
Πρόεδρος Δημοτικής Ενότητας
Νέας Περάμου

Παρόμοια άρθρα

Back to top button