Επιπλέον προστασία και ανάδειξη των αρχαιοτήτων των Μεγάρων επιφέρει η ανακήρυξη σε αρχαιολογικό χώρο

Με ενθουσιασμό υποδέχθηκαν στελέχη του δήμου και πολίτες την είδηση της ανακήρυξης της πόλης των Μεγάρων σε αρχαιολογικό χώρο από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, έπειτα από πρόταση της Γ' Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων. Η ανακήρυξη αυτή ήρθε έπειτα από ενδελεχή εξέταση των αρχαιολογικών δεδομένων της περιοχής μας και των σημαντικών αρχαιοτήτων που περιλαμβάνει.

 

Τι σημαίνει όμως αυτό για την πόλη μας και τι αλλαγές επιφέρει;

Σύμφωνα με τη διευθύντρια του Αρχαιολογικού μουσείου Μεγάρων και αρχαιολόγο, Παναγιώτα Αυγερινού, η μοναδική αλλαγή που θα προκύψει από την ανακήρυξη των Μεγάρων σε αρχαιολογικό χώρο είναι η θεσμοθετημένη και νομικά πλέον προστασία και ανάδειξη των αρχαιοτήτων της πόλης και ο αυστηρότερος έλεγχος των εκσκαφών στην ευρύτερη περιφέρειά της.

 

Η κα. Αυγερινού τονίζει ότι όσον αφορά στις ιδιοκτησίες, δεν θα επέλθει καμία αλλαγή από την ανακήρυξη αυτή, αφού θα συνεχίσει να ισχύει το ίδιο καθεστώς που ίσχυε μέχρι σήμερα, σύμφωνα με το οποίο απαιτείται αδειοδότηση από την αρμόδια Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων.

 

Όπως προκύπτει, η ανακήρυξη αυτή αποτελεί σημαντική εξέλιξη για την πόλη μας, αφού θα έχει σαν αποτέλεσμα την αυξημένη προστασία και ανάδειξη των σπουδαίων αρχαιοτήτων των Μεγάρων, με ελέγχους οι οποίοι δεν περιορίζονται στα στενά όρια της πόλης αλλά επεκτείνονται πλέον και στην περιφέρειά της.

Παρόμοια άρθρα

Back to top button