Ενεργοί Πολίτες: Ανάδειξη της Ναυμαχίας της Σαλαμίνας

Είναι αλήθεια ότι η ανάπτυξη μιας πόλης και άρα η ευμάρεια των πολιτών της στηρίζεται κατά ένα μεγάλο μέρος στον τουρισμό.

 

Είναι επίσης αλήθεια ότι ελάχιστες  έως ανύπαρκτες  είναι οι κινήσεις που έχουν γίνει στην πόλη μας σε αυτόν τον τομέα.

 

Η τουριστική ανάπτυξη χρειάζεται ανθρώπους με όραμα ,ικανότητες και φαντασία .Ανθρώπους τολμηρούς που θα βάζουν το καλό της πόλης πάνω από τις προσωπικές τους φιλοδοξίες.

 

Που θα έχουν μακροπρόθεσμους στόχους και δε θα προσβλέπουν  μόνο στην αρπαγή ψήφων για την επόμενη εκλογική αναμέτρηση.

 

Δυστυχώς οι πολιτικοί φορείς της πόλης μας δεν μας έχουν συνηθίσει σε τέτοιες πρωτοβουλίες .

 

Ο πολιτικός αρχηγός   των Ενεργών Πολιτών κύριος Ιωάννης Μιχάλαρος είχε κάνει παλιότερα μια καινοτόμα πρόταση η οποία δυστυχώς δεν έτυχε της στήριξης που της άξιζε.

 

Συγκεκριμένα ο κύριος Μιχάλαρος είχε προτείνει τη δημιουργία θεματικού πάρκου με θέμα τη Ναυμαχία της Σαλαμίνας.

 

Μπορεί κανείς να φανταστεί  τα  οφέλη μιας τέτοιας πρότασης.

 

Άνθρωποι από όλη την Ελλάδα αλλά  και από το εξωτερικό θα συνέρρεαν  προκειμένου να μάθουν για τη ναυμαχία ,να γνωρίσουν την ιστορία μας αλλά  και την πόλη μας.

 

Η ευρύτερη περιοχή  θα γινόταν  επιτέλους ένα σημείο πολιτισμού ,βαρύνουσας σημασίας ,ένα κέντρο αναφοράς  όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά και για όλο τον κόσμο.

 

Θα ήταν η αρχή προκειμένου να πάψει  η πόλη μας να είναι  μια περιθωριακή πόλη  της Αττικής όπως είναι σήμερα.

 

Παρά την έντονη κριτική που είχε υποστεί  τότε ο κύριος Μιχάλαρος ,ήρθε το πλήρωμα του χρόνου για να δικαιωθεί η πρόταση  του πανηγυρικά.

 

Συγκεκριμένα η ανάδειξη και η προβολή της Ναυμαχίας  της Σαλαμίνας ,ως παγκόσμιο μνημείο ,καθώς επίσης και η δημιουργία θεματικού πάρκου με θέμα τη Ναυμαχία συζητήθηκαν  σε   συνάντηση του  αντιπεριφερειάρχη  Νήσων Παναγιώτης Χατζηπέτρου  με τον πρόεδρο Χρ. Μαριδάκη και μέλη του Δ.Σ. του Διεθνούς Ιδρύματος «Σαλαμίς».

 

Στη συνάντηση παρευρέθηκαν Ευρωπαίοι ιστορικοί και αρχαιολόγοι όπως ο ErikRosh (πρόεδρος εταιρείας ιστορικών θεματικών πάρκων παγκοσμίως ),ο Dr.BorisRankov (καθηγητής αρχαίας ιστορίας, πρόεδρος ιδρύματος «TriremeTrust» του Λονδίνου και σχεδιαστής της Ολύμπιας Τριήρους) και ο Dr.JariPakkanen (δ/ντης Φινλανδικού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου ).

 

Κατά τη συνάντηση ο διευθυντής του Φινλναδικού Ινστιτούτου πρότεινε και τη συνεργασία του με την αρμόδια αρχαιολογική υπηρεσία για να γίνει ανασκαφή από Φινλανδούς στην περιοχή της αρχαίας πόλης  της Σαλαμίνας.

 

Ως Ενεργοί Πολίτες δε θέλουμε να εξάρουμε τη διορατικότητα του κύριου Μιχάλαρου αλλά να συμβάλλουμε στην υλοποίηση μιας τέτοιας πρότασης στηρίζοντας  τη με όλες  μας τις δυνάμεις.

 

Ο κύριος Μιχάλαρος έθεσε το θέμα στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο και απαίτησε από το δήμαρχο να συμμετάσχει ενεργά στην αρμόδια επιτροπή προκειμένου  να υλοποιηθεί μια τέτοια απόφαση.

 

Μένει να δούμε πώς θα  χειριστεί ο δήμαρχος  το θέμα από δω και στο εξής.

 

Αν θα κωφεύσει βάζοντας το προσωπικό όφελος πάνω από το καλό της πόλης.

 

Ασφαλώς μεγάλη σημασία έχει και η τοποθέτηση των υπόλοιπων παρατάξεων και αν θα στηρίξουν μια τέτοια πρόταση.

 

Οι  Ενεργοί Πολίτες θεωρούμε ότι σε τέτοια ζητήματα δε χωράνε αντιδικίες και κομματικές διαφορές, αντίθετα απαιτείται ενότητα όλων των παρατάξεων για να στηρίξουν ένα τόσο σπουδαίο έργο .

 

Είναι ώρα για  συλλογικές κινήσεις που θα εμπεριέχουν  τόλμη ,καινοτομία και  όραμα. Μόνο έτσι θα πάει μπροστά ο τόπος αν πράγματι όλοι ενδιαφέρονται για αυτόν και δε μένουν μόνο στα λόγια εντυπωσιασμού.

 

Παρόμοια άρθρα

Back to top button