Στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο συζητήθηκε ένα θέμα εξαιρετικά σοβαρό για το παρόν και το μέλλον του τόπου μας.
Προκειμένου να εγκριθεί ο προυπολογισμός πρέπει να ρυθμιστούν τα χρέη του δήμου και για να γίνει κάτι τέτοιο η μόνη λύση –έτσι όπως παρουσιάστηκε από το κύριο Σταμούλη και τους συμβούλους του-είναι η λήψη δανείου.
Ο κύριος Σταμούλης φρόντισε από την αρχή να επισημάνει ότι αν δεν πάρει ο δήμος το δάνειο ,τότε δεν θα μπορεί να πληρώσει τους εργαζόμενους.
Αυτή η τακτική εκφοβισμού είναι άκρως αντιδημοκρατική και δε μπορεί να προβάλλεται ως κύρια θέση του δημάρχου προκειμένου να εκβιάσει τη συναίνεση της αντιπολίτευσης που σύσσωμη έσπευσε να αποδοκιμάσει μια τέτοια πρακτική.
Αν θέλει κανείς να κοιτάξει το θέμα πολυδιάστατα και όχι καθαρά οικονομικά θα δει ότι πρόκειται για ένα βαθιά πολιτικό ζήτημα.
Και αυτό γιατί το πρώτο που θα έπρεπε να ειπωθεί στο δημοτικό συμβούλιο είναι μια ανάλυση για το πώς έφτασε ο δήμος σε αυτό το σημείο του να πρέπει να προσφύγει σε δανεισμό.
Να αποδοθούν δηλαδή οι ευθύνες για την κακοδιαχείριση του δήμου τα τελευταία χρόνια, για το ότι δεν πάρθηκαν ποτέ ουσιαστικά μέτρα ανάπτυξης από καμία διοικούσα δημοτική αρχή, μέτρα που θα έφερναν έσοδα στο δήμο.
Αλλά στη χώρα μας το τελευταίο πράγμα που σκέφτονται οι πολιτικοί μας είναι η απόδοση ευθυνών με το πρόσχημα ότι κάτι τέτοιο θα πόλωνε το πολιτικό σκηνικό.
Καμία πόλωση δε θα δημιουργηθεί αν γίνει μια τέτοια θαρραλέα κίνηση και το ζητούμενο σε μια δημοκρατία δεν είναι να μην πολωθούν τα κόμματα το ζητούμενο είναι να νιώθει ο πολίτης ότι λειτουργεί η δημοκρατία και ότι οι υπεύθυνοι μιας κατάστασης που έφερε σε οικονομικό αδιέξοδο το δήμο μας τιμωρούνται. Ούτε λέξη όμως για αυτό το θέμα στο δημοτικό συμβούλιο. Η συζήτηση περιορίστηκε αποκλειστικά και μόνο στο αποτέλεσμα μιας κατάστασης και όχι στην αιτία.
Κάποια στιγμή όμως τέτοιες λογικές πρέπει να αλλάξουν γιατί δεν μπορείς να ζητάς από το λαό να πληρώσει ένα δάνειο που θα πάρεις χωρίς πρώτα να τιμωρηθούν αυτή που τον οδήγησαν στο να πληρώσει αυτό το δάνειο.
Και επειδή η δημοκρατία δεν έχει αδιέξοδα αν θέλει η δημοτική αρχή να κοιτάζει το λαό στα μάτια όταν θα τον φορτώσει με επιπλέον έξοδα για την αποπληρωμή αυτού του δανείου ,τότε οφείλει να φερθεί με σεβασμό στους πολίτες.
Και αυτό θα γίνει αν τους ενημερώσει αναλυτικά, για το ποια είναι η κατάσταση των οικονομικών του δήμου, αν τους εξηγήσει ποιοι φταίνε και έφτασε ο δήμος σε αυτό το σημείο, αν τους κάνει σαφές το γιατί το δάνειο είναι μονόδρομος και μετά να τους δώσει το λόγο να αποφασίσουν εκείνοι για το αν θα πάρει το δάνειο ή όχι.
Και αν ο λαός πει ναι τότε να πάρει ο δήμος το δάνειο.
Σε αυτές τις λογικές πρέπει να αρχίσει να κινείται η πολιτική του μέλλοντος .Είναι σαφές ότι το παλιό απέτυχε .Και αν αυτές οι λογικές φαντάζουν ουτοπία για κάποιους τότε το ίδιο ουτοπικό είναι να πιστεύεις ότι θα πάνε τα πράγματα καλύτερα χωρίς να έρθει η κάθαρση στην πολιτική.
Γιατί ακόμα και αν τα οικονομικά διορθωθούν ,ακόμα και αν αλλάξουν τα πράγματα και ξαφνικά ο δήμος μας γεμίσει λεφτά ελάχιστη σημασία έχει αν πρώτα δεν επανέλθει το αίσθημα δικαίου στους πολίτες.Η βεβαιότητα ότι όσοι κακοδιαχειρίστηκαν το δήμο τα προηγούμενα χρόνια θα λογοδοτήσουν.
Ο δήμος δεν είναι τσιφλίκι κανενός .Ανήκει στους πολίτες και η φωνή τους δεν πρέπει να ακούγεται μια φορά στα 5 χρόνια(αν ακούγεται και τότε.)
Δημοκρατία χωρίς λαϊκή κυριαρχία δεν υπάρχει. Και λαϊκή κυριαρχία θα πει να αποφασίζει ο πολίτης για τέτοια θέματα που θα επιβαρύνουν τον ίδιο σήμερα και τα παιδιά του αύριο. Κανείς δε νομιμοποιείται να παίρνει τέτοιες αποφάσεις χωρίς πρώτα να ρωτήσει το λαό της πόλης μας. Διαφορετικά η δημοκρατία μας είναι κάλπικη και λειτουργεί εκτονωτικά για τον πολίτη που έχει τη ψευδαίσθηση ότι με μία ψήφο στην κάλπη και χωρίς ενδιάμεσες παρεμβάσεις ορίζει τη τύχη του.