Ελ. Παπαλευθέρης: Ο ιός Έμπολα στην αυλή μας

Ο ιός Έμπολα προκαλεί λοίμωξη στον άνθρωπο με σοβαρές συνέπειες και κυρίως μεγάλη θνητότητα (50-90%). Τα κύρια συμπτώματα είναι η αιφνίδια έναρξη πυρετού, κεφαλαλγία, φαρυγγαλγία, μυαλγίες, καταβολή. Το εμμένον εμπύρετο συνοδεύουν διαρροϊκές κενώσεις, θωρακικό άλγος συνοδευόμενο από βήχα και έκπτωση των νοητικών λειτουργιών. Σε ανοιχτόχρωμους ασθενείς ένα κηλιδοβλατιδώδες εξάνθημα εμφανίζεται την 5η έως 7η ημέρα. Στις βαρύτερες περιπτώσεις εμφανίζεται αιμορραγία και τέλος πολυοργανική ανεπάρκεια που οδηγεί στον θάνατο.

 

Η επιδημία ξεκίνησε στην Δυτ. Αφρική τον Φεβρουάριο 2014, και είναι η μεγαλύτερη που έχει καταγραφεί με 4500 νεκρούς και 9.000 νοσούντες έως τώρα.

 

Από τη στιγμή που θα εισέλθει ο ιός στον οργανισμό θα εμφανισθεί κατά μέσο όρο μετά από 8 έως 10 ημέρες. Σε αυτή τη φάση της νόσου μεταδίδεται και κυρίως κατά τη διάρκεια των αιμορραγικών εκδηλώσεων. Η μετάδοση του ιού γίνεται μέσω στενής επαφής δηλαδή με αίμα, άλλες εκκρίσεις(ιδρώτας), και άλλα σωματικά υγρά(μητρικό γάλα, δάκρυα, σπέρμα, ούρα, σάλιο, γαστρικά υγρά) ή τμήματα σώματος του πάσχοντος και κυρίως από μολυσμένα ιατρικά εργαλεία(αρκετή ομοιότητα με τον ιό του AIDS). Η μετάδοση με σεξουαλική επαφή μπορεί να συμβεί ακόμη και 7 εβδομάδες μετά την ανάρρωση. Η μετάδοση από το αναπνευστικό σύστημα είναι πολύ σπάνια(σε πολύ βίαιο βήχα). Επίσης μπορεί να μεταδοθεί από άγρια ζώα όπως, πίθηκοι, αντιλόπες, χιμπατζήδες, νυχτερίδες. Ο ρόλος των νυχτερίδων είναι σημαντικός και ίσως εκατομμύρια απ αυτές τις τελευταίες 2 δεκαετίες μεταφέρουν τον ιό.

 

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει ειδική αντιϊκή θεραπεία ή εμβόλιο, αλλά ήδη έχουν περάσει μελέτες και κλινικές δοκιμές στη φάση 1 από 2 μεγάλες φαρμακευτικές, 1 εμβόλιο από τη GLAXO SMITHKLINE και ένα από την PUBLIC HEALTH AGENCY KANADA. Άρα η μόνη λύση προς το παρόν είναι η λήψη μέτρων και η τήρηση κανόνων υγιεινής σύμφωνα με τις οδηγίες που δίδονται από το ΚΕΕΛΠΝΟ και το ΥΠ.ΥΓΕΙΑΣ.

 

Δυστυχώς η μετάδοση του ιού πήρε διαστάσεις σε παγκόσμια κλίμακα και ήδη έχουμε τα πρώτα θύματα στην Ευρώπη. Αν δεν υπάρξει συντονισμός και γρήγορη αντιμετώπιση της κατάστασης μάλλον θα ζήσουμε δραματικές στιγμές και θα ξυπνήσουν μνήμες από τρομακτικές επιδημίες του παρελθόντος.

Παρόμοια άρθρα

Back to top button