Εξαιρετικού ενδιαφέροντος η εκδήλωση του Συλλόγου Επιστημόνων Μεγάρων για τη μεταναστευτική εκροή επιστημόνων

Εξαιρετικό ενδιαφέρον και μεγάλη απήχηση στο πλήθος των παρισταμένων είχε η εκδήλωση που διοργάνωσε ο Σύλλογος Επιστημόνων Μεγάρων την Τρίτη 10 Ιουλίου, στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Μεγάρων με θέμα «Μεταναστευτική εκροή επιστημόνων» (Brain drain/gain), όπου συμπολίτες μας επιστήμονες αφηγήθηκαν τις δικές τους εμπειρίες ευρισκόμενοι σε χώρες κυρίως της Ευρώπης είτε ως εργαζόμενοι, είτε ως μετεκπαιδευόμενοι, είτε και για τους δύο λόγους ταυτοχρόνως.

Θετική εντύπωση προκάλεσε η ακρίβεια και η διεξοδικότητα του λόγου όλων ανεξαιρέτως των ομιλητών, των οποίων οι ιστορίες και εμπειρίες, ενώ φάνταζε ότι λίγο έως πολύ ήταν περίπου ίδιες, η κάθε μία ξεχωριστά συμπλήρωνε τη μεγάλη εικόνα και δημιούργησε εκείνο το παζλ ως απάντηση σε εύλογες, ή μη, απορίες ανθρώπων που αντιμετωπίζουν ή αντιμετώπισαν στο παρελθόν το δίλλημα της επαγγελματικής ή εκπαιδευτικής μετανάστευσης.

Ο λόγος όλων καίριος και καταλυτικός παρουσιάζοντας όλες τις συναισθηματικές και λογικές αποχρώσεις, από το πλήρες συναίσθημα και τη «φωνή της καρδιάς», έως τον άκρατο ρεαλισμό. Το σημαντικότερο ότι υπήρξε με το κοινό μια βιωματική σύνδεση με τον έναν ή άλλον τρόπο, καρποφορώντας στο τέλος αναγκαία και απολύτως χρήσιμα συμπεράσματα.

Είναι σίγουρο πως προετάχθη πέραν των όσων άλλων η κατ’ έναν τρόπο προτροπή προς τους νέους και όχι μόνο, να δοκιμάσουν μια τέτοιου είδους εμπειρία – πέρα από αναγκαστικούς λόγους – διότι στο «τέλος της ημέρας» μόνο μελλοντικό εφόδιο και χρήσιμη εμπειρία θα αποτελέσει γι’ αυτόν που θα το τολμήσει δεδομένου ότι βιώνουμε πλέον εξ’ ολοκλήρου την παγκοσμιοποίηση.

Πρωτοβουλίες με θετικό αποτέλεσμα στην πράξη, σαν τη χθεσινή, από τον Σύλλογο Επιστημόνων Μεγάρων, επιβάλλεται να λαμβάνονται διότι κινητοποιούνται κατ’ αυτόν τον τρόπο υγιείς δυνάμεις που μόνο καλό και αγαθό στο τέλος δημιουργείται.

Παρατίθενται τα ονόματα και οι ιδιότητες των ομιλητών της εκδήλωσης (σ.σ. με σειρά κατά την οποία μίλησαν):

Ανδρέας Κουτσογιάννης, Αναπληρωτής καθηγητής του τμήματος Μαθηματικών του Α.Π.Θ & Διευθυντής του τομέα Μαθηματικής Ανάλυσης

Περικλής Νικολάου, PhD Ανώτατο στέλεχος επιχειρήσεων

Ιφιγένεια Παπαποστόλη, Ενδοκρινολόγος – Διαβητολόγος

Παναγιώτης Σκλαβούνος, Μαιευτήρας Γυναικολόγος – Χειρουργός Ογκολόγος

Δημήτρης Κατσούλης, Στέλεχος πωλήσεων της εταιρείας Microsoft

Παρασκευή Κάρκα, Επίκουρη Καθηγήτρια, University of Groningen, Ολλανδία

Σταμάτης Γεωργακής, Χειρουργός Ουρολόγος

ρεπορτάζ Α. Μπακαούκας

Παρόμοια άρθρα

Back to top button