Εγκαινιάστηκε η επανέκθεση του Αρχαιολογικού Μουσείου Ελευσίνας

Την Παρασκευή, 24 Φεβρουαρίου, εγκαινιάστηκε από την Α.Ε. πρόεδρο της Δημοκρατίας, κ. Κατερίνα Σακελλαροπούλου, παρουσία της υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού, κ. Λίνας Μενδώνη, η επανέκθεση του Αρχαιολογικού Μουσείου Ελευσίνας. Το έργο υλοποιήθηκε με πιστώσεις του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και χορηγία του Ιδρύματος Παύλου και Αλεξάνδρας Κανελλοπούλου.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει δελτίο τύπου της Εφορείας Αρχαιοτήτων Δυτικής Αττικής, τη νέα έκθεση διατρέχει ενιαία αφήγηση, μέσα από την οποία αναπτύσσονται δύο βασικοί θεματικοί άξονες με επιμέρους ενότητες. Ο πρώτος άξονας παρουσιάζει την πόλη της Ελευσίνας, όπως αυτή αναπτύχθηκε γύρω από το Ιερό, αλλά και την ευρύτερη περιοχή, από την εποχή κατά την οποία αφυπνίστηκε το ενδιαφέρον της Εσπερίας για την ελληνική αρχαιότητα έως τη σύγχρονη εποχή. Στον δεύτερο άξονα παρουσιάζεται ο μύθος για την αρπαγή της Κόρης, την περιπλάνηση της Δήμητρας και την ίδρυση των Μυστηρίων, καθώς και η εξέλιξη του Ιερού στον χρόνο, από τους αρχαϊκούς (6ος αι. π.Χ.) έως τους αυτοκρατορικούς χρόνους (4ος αι. μ.Χ.).

Η επανέκθεση ενσωματώνει σύγχρονες αρχές της Μουσειολογίας και θέτει στο επίκεντρό της τον επισκέπτη, επιδιώκοντας την παρουσίαση των δεδομένων με τρόπο εύληπτο, καθώς και τη βιωματική προσέγγιση του Ιερού, των μυστηριακών δρώμενων και της λατρείας. Με τη νέα μουσειολογική προσέγγιση και την αξιοποίηση οπτικοακουστικών και ψηφιακών μέσων ο επισκέπτης μετέχει ενεργά στο μουσειακό δρώμενο, καθώς η παραμονή του στο χώρο εξελίσσεται σε βίωμα εκπαιδευτικό και ψυχαγωγικό.

Η Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Δυτικής Αττικής αναφέρθηκε στην ιστορία του Μουσείου, από την ίδρυσή του κατά το 1889 αλλά και τους σημαντικότερους σταθμούς στον υπερεκατονταετή βίο του. Στη συνέχεια παρουσιάστηκε το αφήγημα της έκθεσης και περιγράφηκαν συνοπτικά τα στάδια των εργασιών (συντήρηση των εκθεμάτων, ανασκαφική διερεύνηση της περιοχής δυτικά του κτηρίου, όπου εντοπίστηκε λάκκος απόκρυψης γλυπτών από το 1941, εκπόνηση μελετών). Η κ. Μερκούρη ευχαρίστησε τον χορηγό, κ. Νέλλο Κανελλόπουλο, τους εργαζόμενους της Εφορείας και τους εξωτερικούς συνεργάτες, χάρη στους οποίους κατέστη δυνατή η ολοκλήρωση της επανέκθεσης.

Για την τελετή των εγκαινίων διαμορφώθηκε καταλλήλως ο αύλειος χώρος του Μουσείου. Στους σπονδύλους του Τελεστηρίου υλοποιήθηκε installation, εμπνευσμένο από τα εκθέματα του Μουσείου σε σκηνοθεσία της Ελπίδας Σκούφαλου.

Στα εγκαίνια παρέστησαν, μεταξύ άλλων, ο αντιπρόεδρος της Βουλής κ. Αθανάσιος Μπούρας, ο υφυπουργός Δικαιοσύνης κ. Γεώργιος Κώτσηρας, ο βουλευτής κ. Ευάγγελος Λιάκος, ο βουλευτής κ. Γεώργιος Τσίπρας, ο δήμαρχος Ελευσίνας κ. Αργύρης Οικονόμου, ο δήμαρχος Αιγάλεω, κ. Ιωάννης Γκίκας, ο αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Αττικής κ. Ελευθέριος Κοσμόπουλος, ο εκπρόσωπος του Μητροπολίτη Ελευσίνας και Σαλαμίνας, αρχιμανδρίτης Χρυστόστομος Πήλιος, ο γενικός γραμματέας Πολιτισμού κ. Γεώργιος Διδασκάλου, ο αντιπτέραρχος κ. Δημοσθένης Γρηγοριάδης, ο υποπτέραρχος κ. Κωνσταντίνος Κλενιάτης, ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, Καθηγητής κ. Παναγιώτης Καλδής, ο πρόεδρος του Ιδρύματος Παύλου και Αλεξάνδρας Κανελλοπούλου, κ. Νέλλος Κανελλόπουλος, ο γενικός διευθυντής Οικονομικών Υπηρεσιών του ΥΠ.ΠΟ.Α., κ. Βασίλειος Συμεωνίδης, καθώς και η γενική διευθύντρια Διοικητικής Υποστήριξης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, κ. Παναγιώτα Χατζηπαντελή.

Παρόμοια άρθρα

Back to top button